tóth gabi
Itt a nagy lehetõség, hogy saját veteményesed legyen, ahol használni tudod ezt a felesleges és mérgezõ zöldséget, amit eddig a kukába dobtál. Próbáld ki és egyél mindig friss burgonyát.
Biztosan jártál már úgy, hogy az előre megvásárolt krumplid a lakás melegében kicsírázott. A nagyobb mennyiségben megvásárolt burgonyát sötét, hűvös helyen kellene tárolnod, ami városi körülmények között szinte lehetetlen.
Amint hosszasan fény éri, gyakorlatilag ehetetlenné válik a krumpli. A benne termelődő klorofilltól bezöldül, ami akár hasznos is lehetne, mivel rengeteg benne az ásványi anyag. Sajnos ezzel együtt a szolantin nevű anyag is kezd benne túlburjánzani, amitől mérgezővé válik. Ezért a kicsírázott krumplit már tilos megenni!
Egy nagyon egyszerű megoldással akár saját termesztésű krumplid is lehet. Ezzel a könnyen kivitelezhető módszerrel a folyosón, vagy az erkélyen, de akár a szoba sarkában is tudsz magadnak friss burgonyát termelni.
Nem kell hozzá más, mint két azonos méretű műanyagcserép, virágföld és a kicsírázott krumplik.
1. Vágd ki az egyik cserép oldalait úgy, hogy csak kisebb sávok maradjanak, amik tartják a felső peremét.
2. Rakd 1/3-ig tele földdel a kivágott cserepet úgy, hogy előtte belerakod a másikba. Majd következik a krumpli, egy kevés föld, ezután alaposan locsold meg.
3. Amikor kihajtottak a krumplik, következhet egy újabb réteg föld, alaposan meglocsolva.
4. Így rétegezd, amíg kb. háromnegyedig nem lesz a cserép.
Amikor már jó nagyra megnőtt a növényed, szüretelheted folyamatosan a krumplid!
Nézd meg a videót, hogyan kell pontosan csinálni!