RETRO RÁDIÓ

Hoppácska: ezért szórj a kávédba mindig egy csipet sót

Hoppácska: ezért szórj a kávédba mindig egy csipet sót
Rózsa Dia
Szerző
Rózsa Dia
Létrehozva2017. 01. 05. 06:30

Kõtáblába vésett aranyszabályok, melyeket minden kávérajongónak tudnia kell.

BESZERZÉS:

1. Vásárolj megbízható helyről szemes kávét, és tárold légmentes dobozban elzárva. Tárolhatod mélyhűtőben is, de csak hosszú időre. Ahányszor kiveszed-beteszed, ront a minőségén.

2. Sohase tárold nyitott dobozban. A fény, a nedvesség, a levegő árt neki.

ÕRLÉS

1. A szemes kávét mindig közvetlenül főzés előtt daráld meg. Ugyanolyan fontos ez, mint a borsnál vagy szerecsendiónál: a kávé is egy esszencia- és illóolajakban gazdag fűszernövény, mely frissen őrölve adja ki a legtöbb aromát. Levegővel érintkezve gyorsan veszít íz gazdagságából.

2. Ha nincs darálód vagy nem szeretnél a darálással vesződni, vásárolj darált kávét apró mennyiségekben, kicsiny, légmentes zacskókba csomagolva, és használd fel 1 héten belül.

FÕZÉS

1. Fontos az arány: 1.8 dl vízhez 2 púpos ek őrölt kávét tegyél. Téves az a hit, hogy kevesebb kávéval „világosabb” italt készíthetsz. Az így készített kávé kesernyés lesz, mert túlságosan kifő a babból a tartalom. Ha gyengébb kávét szeretnél, főzz normál kávét, felezd meg, és pótold ki forró vízzel. A sötétebb kávébabból főzött kávé kevesebb koffeint tartalmaz.

2. Kávéfőzéshez használj friss vagy szűrt vizet, vagy legalább forrald pár percig, hogy a klórtartalma elpárologjon. Az este bekészített kávé sem lesz ugyanolyan finom, mint a friss, szűrt vízből főzött.

3. Varázslatos összetevő: só. Minden 6 ek darált kávéhoz adj ¼ tk tengeri sót. Nem csak a tartályos víz kellemetlen ízét közömbösíti, de a kávé jellegzetes, keserű ízét is szelídíti.

4. Lefőzés után a kávét töltsd termoszba vagy jól záródó kancsóba. Ha van lehetőséged, vásárolj olyan gépet, amelyben a hőmérséklet is állítható. Melegítsd a legalacsonyabb fokozaton.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.