tóth gabi
A déligyümölcsök nagyon finomak, de sajnos fogyasztásukkal veszélyes vegyi anyagok is kerülhetnek a szervezetbe. Ezzel az egyszerû trükkel azonban sok kellemetlenségtõl megkímélheted magad.
A déligyümölcsök hosszú utat tesznek meg, míg elérnek az európai vásárlókhoz, így muszáj megvédeni őket a penészgombáktól. Ezért a termesztők által bevett módszer, hogy szüretelés után különböző gombaölőszereket tartalmazó viasszal kezelik a felületüket. Innen tehát az általunk ismert narancsok és a mandarinok csillogó fénye.
Nem csak a narancsot, a mandarint, a citromot és a grépfrútot, de a banánt, mangót, gránátalmát is kezelik az említett tartósítószerekkel. Az előbbieknél azonban a helyzet azért kritikusabb, mert ezeknek héját is felhasználjuk.
Akár citrusról, akár banánról legyen tehát szó, bármilyen furán hangzik is, evés előtt mosd meg jó alaposan a gyümölcsöt, majd a kezedet is! Külföldön kaphatóak kifejezetten zöldség- és gyümölcsmosásra kifejlesztett lemosószerek. Ezek hiányában megteszi a következő házi praktika is: 2 percre áztasd be a gyümölcsöket ecetes vízbe, majd sikáld le egy kefével. Végül folyóvíz alatt jó alaposan öblítsd át.
EZT AZ ARÁNYT KÖVESD: Tegyél 2 evőkanál ecetet egy dl vízhez.
A keverékkel lemosott friss gyümölcs és zöldség sokkal kevesebb növényvédőszer-maradékot fog tartalmazni, mint a tiszta vízzel lemosott gyümölcsök.