6 éve

Véget ért az évtizedes vita! A férfiak jobbak!

Úgy néz ki, eldõlt az évtizedek óta húzódó vita, vajon a férfiak vagy a nõk vezetnek-e jobban. A tudósok tettek pontot a konfliktus végére. Most megmutatjuk a megdöbbentõ végeredményt.

Szerző Lipa Blanka

Évek óta viszály forrása a kérdés, vajon a férfiak vagy nők a jobb sofőrök. A tudósok ezért már régóta keresik a választ, hogy végre lehűtsék a forrongó kedélyeket. Norvég kutatók több ezer autóvezetőt teszteltek, és végre megszületett az eredmény. A férfiak csalhatatlanul jobbak.

Nem rutintalan, csak más rugóra jár az agya

Attól válik valaki igazán jó sofőrré, ha tökéletes a navigációs képessége. Ehhez pedig nem kell más, csak egy csipetnyi tesztoszteron és egy külön térkép az agyban.

A férfiak pedig mindkettővel rendelkeznek. A fejükben ugyanis egy komplett GPS található jól elrejtve az agytekervények közé. Ez a rész a nőknél viszont teljesen hiányzik.

Kiderült, ha a szebbik nem orvosi úton férfihormonokhoz jut, akkor meglepő módon a tájékozódó képessége is javulni kezd.

A puding próbája az evés

A vezetői engedélyt jó esetben 10 évente újítani kell. Ilyenkor döbben rá az ember, mennyi mindent felejtett el, amióta nem az iskolapadban ül. A norvég kutatás hasonlóan működött, mint egy autóvezetői teszt.

A résztvevőknek 45 navigációs feladatot kellett meghatározott idő alatt megoldaniuk. Ezalatt az orvosok MRI készülékkel figyelték az agyfunkciókat. A férfiak természetesen majd 50%-kal hatékonyabban oldották meg ezeket, mint a nőtársaik.

Mégis miben jobbak?

A tapasztalatok szerint a férfiak sokkal többször használnak segédeszközt a tájékozódás során, mint a nők. Szívesen alkalmaznak iránytűt, esetleg telefonos applikációkat.

A hölgyek ezzel szemben inkább kérdeznek vagy pusztán a megérzéseikre hagyatkoznak. Nem zavarja őket, ha netán egy hosszabb útvonalon át érnek el a céljukhoz.

Az eredmény ugyan önmagáért beszél, azonban legyünk toleránsabbak a hölgyekkel a volán mögött. Lehet, hogy nem tájékozódnak kiválóan, az élet más területein viszont verhetetlenek.

Szerző Lipa Blanka

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!