tóth gabi
A mikróval sok idõt és energiát spórolhatsz. Azonban ha rosszul használod, kigyulladhat, de akár fel is robbanhat a készülék!
Leginkább melegítésre használjuk a mikrót, de pillanatok alatt akár komplett fogásokat is készíthetünk benne. Azonban nem árt tudnod, hogy a készülék akár veszélyes is lehet, sőt ki is gyulladhat! Elég, ha nem megfelelő edényben melegítesz.
Az intenzív hő hatására váratlan és veszélyes dolgok történhetnek a mikródban.
Ezekre figyelj!
1. Ne melegíts papír zacskóban! Mérgező anyagokat engedhet ki magából melegítés közben, de ami még rosszabb, hogy meg is gyulladhat!
2. Műanyag zacskóban soha ne tegyél ételt a mikróba, mert megolvad, és toxikus vegyületek kerülhetnek az ennivalóba!
3. A lédús gyümölcsök intenzív hő hatására felrobbanhatnak. Hihetetlennek hangzik, de a szőlő az egyik legveszélyesebb a mikród számára! A szemek felrobbanhatnak és lángra kaphatnak! Ugyanez vonatkozik a mazsolára is.
4. Joghurtos, margarinos dobozok, egyszer használatos műanyag edények. Ezek csak egyszer használhatók, nem képesek ellenállni a magas hőnek. Mikrózásnál olvadnak, miközben vegyi anyagok kerülnek az ételbe!
5. Paradicsomos ételekre ha nem teszel fedőt, katasztrofális lehet a melegítés vége: szétfröcskölt, belesült étel. Ilyen esetben nagy segítség, ha ecetet teszel a mikróba!
6. Bármilyen fém tárgy a mikróban tűzet is okozhak. Egy fém csík a tányéron is ijesztő szikrázást eredményezhet. Az alufóliára fokozottan igaz, pillanatok alatt lángra kaphat a sütő, ha alufóliával együtt szeretnél melegíteni! Ráadásul a fémes szikrázás károsítja a mikródat!
7. Soha ne próbálj kemény tojást főzni a mikróban. A gyors és magas hőtől, amit a mikrohullámok előidéznek, robban a tojás. A pucolt főtt tojás melegítés hatására is robbanhat, így csak megfelelő takarás mellett tedd a mikróba!
8. Ne melegíts hungarocell dobozban, tálcán, mert a műanyag elolvad, az ételbe méreg kerül. Ráadásul a hő hatására ki is gyulladhat!
9. Zöldfűszereket csak felügyelet mellett száríts, mert hamar lángra kaphatnak! A csilipaprikával szintén hasonló dolgok történhetnek, de ha meg is úszod a mikrózást tűz nélkül, a paprikából a hő hatására előtörő kapszaicin gőz nagyon kellemetlen lehet a szemednek, torkodnak.
10. Soha ne indítsd el üresen a mikródat! Igen veszélyes, ha a készülékben semmi nincs! Mivel nincs, ami elnyelje a hullámokat, a mikrónak magának kell elnyelnie, amivel lényegében önmagát semmisíti meg! Kigyulladhat, de akár fel is robbanhat!
+ 1
Még véletlenül se ess kísértésbe egy zord, hideg reggelen, hogy zoknidnak, kesztyűdnek így adj plusz hőfokot! A mikróban bármilyen ruhanemű hamar lángra kap!
Ha odafigyelsz ezekre a dolgokra, elkerülheted a mikrós baleseteket.
A mikrót azonban nem csak melegítésre, főzésre alkalmazhatod. Íme pár trükk amire használhatod még:
Egyszerűen készíthetsz mikróban folyékony szappant! Egy darab szappanból kb. 2 liter folyékony szappant állíthatsz elő.
Percek alatt nagyon finom karamellás szaloncukrot készíthetsz mikróban!
Egyszerűbb, mint gondolnád, mozzarella sajtot készíteni mikróban.
Gyorsan és tökéletesen fertőtlenítheted a mosogatórongyot, szivacsot!