Létrehozva: 2015.11.25.

Ezt a 10 dolgot soha ne tedd a mikróba! Veszélyes!

A mikróval sok idõt és energiát spórolhatsz. Azonban ha rosszul használod, kigyulladhat, de akár fel is robbanhat a készülék!

Szerző Ripost

Leginkább melegítésre használjuk a mikrót,  de  pillanatok  alatt akár komplett fogásokat is készíthetünk benne.  Azonban nem árt tudnod, hogy a készülék akár veszélyes is lehet, sőt ki is gyulladhat! Elég, ha nem megfelelő edényben melegítesz.

Az intenzív hő hatására váratlan és veszélyes dolgok történhetnek a mikródban.

 

Ezekre figyelj!

1. Ne melegíts papír zacskóban! Mérgező anyagokat engedhet ki magából melegítés közben, de ami még rosszabb, hogy meg is gyulladhat!

2.  Műanyag zacskóban soha ne tegyél ételt a mikróba, mert megolvad, és toxikus vegyületek kerülhetnek az ennivalóba!

 

 

3. A lédús gyümölcsök intenzív hő hatására felrobbanhatnak. Hihetetlennek hangzik, de a szőlő az egyik legveszélyesebb a mikród számára! A szemek felrobbanhatnak és lángra kaphatnak! Ugyanez vonatkozik a mazsolára is.

 

4. Joghurtos, margarinos dobozok, egyszer használatos műanyag edények. Ezek csak egyszer használhatók, nem képesek ellenállni a magas hőnek. Mikrózásnál  olvadnak, miközben vegyi anyagok kerülnek az ételbe!

 

5. Paradicsomos ételekre ha nem teszel fedőt, katasztrofális lehet a melegítés vége:  szétfröcskölt, belesült étel. Ilyen esetben nagy segítség, ha ecetet teszel a mikróba!

 

6.  Bármilyen fém tárgy a mikróban tűzet is okozhak. Egy fém csík a tányéron is ijesztő szikrázást eredményezhet. Az alufóliára fokozottan igaz, pillanatok alatt lángra kaphat a sütő, ha alufóliával együtt szeretnél melegíteni! Ráadásul a fémes szikrázás károsítja a mikródat!

 

7. Soha ne próbálj kemény tojást főzni  a mikróban. A gyors és magas hőtől, amit a mikrohullámok előidéznek, robban a tojás.  A pucolt főtt tojás melegítés hatására is robbanhat, így csak megfelelő takarás mellett tedd a mikróba!

8. Ne melegíts hungarocell dobozban, tálcán, mert a műanyag elolvad, az ételbe méreg kerül. Ráadásul a hő hatására ki is gyulladhat!

 

9. Zöldfűszereket csak felügyelet mellett száríts, mert hamar lángra kaphatnak! A csilipaprikával szintén hasonló dolgok történhetnek, de ha meg is úszod a mikrózást tűz nélkül, a paprikából a hő hatására előtörő kapszaicin gőz nagyon kellemetlen lehet a  szemednek, torkodnak.

 

 

10.  Soha ne indítsd el üresen a mikródat! Igen veszélyes, ha a készülékben semmi nincs! Mivel nincs, ami elnyelje a hullámokat, a mikrónak magának kell elnyelnie, amivel lényegében önmagát semmisíti meg! Kigyulladhat, de akár fel is robbanhat!

 

 

+ 1

Még véletlenül se ess kísértésbe egy zord, hideg reggelen, hogy zoknidnak, kesztyűdnek így adj plusz hőfokot! A mikróban bármilyen ruhanemű hamar lángra kap!

Ha odafigyelsz ezekre a dolgokra, elkerülheted a mikrós baleseteket.

A mikrót azonban nem csak melegítésre, főzésre alkalmazhatod. Íme pár trükk amire használhatod még:

Egyszerűen készíthetsz mikróban folyékony szappant!  Egy darab szappanból kb. 2 liter folyékony szappant állíthatsz elő.

Percek alatt nagyon finom karamellás szaloncukrot készíthetsz  mikróban!

Egyszerűbb, mint gondolnád, mozzarella sajtot készíteni mikróban.

Gyorsan és tökéletesen fertőtlenítheted a mosogatórongyot, szivacsot!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek