Létrehozva: 2015.08.25.

10 étel, amit soha ne adj kutyának

Néz rád nagy szemekkel, miközben vacsorázol? Megszakad a szíved, úgy sajnálod? Akkor se adj a tányérodból ételt a kutyának, nemcsak rosszul neveled így, de az egészségével is játszol.

Szerző Zuti Bea

Figyelj oda, hogy milyen ételeket adsz a kutyádnak, mert egy falat akár az életébe is kerülhet. Hiába néz rád óriási, könyörgő szemekkel, ezeket soha ne add neki!

1. Makadám dió

Nem csak azért veszélyes, mert nagyon magas a zsírtartalma, de eddig ismeretlen okból mérgező is lehet a kutyák számára. Irritálja a gyomrukat, és ideiglenes bénuláshoz is vezethet.

Legyengülhet, és a hasmenés illetve a hányás miatt annyira kiszáradhat, hogy kórházi ellátásra is szüksége lehet.

2. Tejtermékek

A kutyák gyomra nem tudja hasznosítani a tejben lévő összetevőket. Így esetükben egy-egy gombóc fagyi, vagy egy kis tej is könnyen hasmenést okozhat. Idősebb korban azonban segíthet bélflórájuk helyreállításában a kaukázusi kefir.

3. Hagyma

Nagy mennyiségben rombolja a vörösvérsejteket és vérszegénységet is okozhat. Ha bármilyen formában hagymát eszik a kutyus, később mérgezéses tüneteket produkálhat, nem ritka a hányás és a hasmenés sem.

4. Bacon

Ínycsiklandó csemege, biztosan nem fogja visszautasítani a kutyád, de jobb, ha tudod, kimondottan ártalmas lehet a számára. A boltban kapható húskészítmények ugyanis tele vannak nátrium-nitrittel, és más vegyi tartósítószerrel. Mind emellett a falánk eb a sült baconnel annyi zsírt visz egyszerre a szervezetébe, mely akár hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat.

5. Csonthéjas gyümölcsök

Alapvetően maga a gyümölcs nem ártalmas az ebnek. Akkor kezdődnek a problémák, ha az állat egyben nyeli le, mert a mag megakadhat a torkán vagy elzáródást okozhat a gyomrában illetve a bélrendszerében.

6. Főtt kukorica

A kukorica sem káros a kutyára nézve. Inkább itt is arra kell vigyázni, hogy a csutka nehogy fulladást okozzon. Egy kisebb darab is könnyen bélelzáródáshoz vezethet.

7. Csoki

A csokoládé kakaóporból készül. A teobromin a kakaó fő alkaloidja, ami koffeinhez hasonló vegyület. Az emberre serkentőleg hat, a kutyának viszont már kis mennyiség is mérgezést okozhat.

Leggyakoribb tünetek a hányás, a hasmenés, a has nyomásérzékenysége, a szomjúság, az izgatottság, a szapora szívverés és a nyálzás.

A súlyos mérgezés izomgyengeséget, szívritmus-zavarokat, veseelégtelenséget okozhat, rángógörcsei lehetnek és  összeomolhat a vérkeringése. Később el is pusztulhat emiatt kedvenced.

8. Szőlő

Eddig ismeretlen okból a szőlő veseelégtelenséget okoz a kutyáknál. Már pár szemtől könnyen kórházba kerülhet kedvenced.

9. Kávé

Ugyanúgy hat a kutyákra, mint az emberre, csak az ő szervezete sokkal hosszabb idő alatt tudja feldolgozni a koffeint. Vészesen megnőhet a pulzusszáma, de a kávé heves lihegés kíséretében szívritmuszavart, magas vérnyomást, remegést és görcsöket is okozhat kutyusoknál.

10. Fehér kenyér

A friss kenyér tésztává alakul a kutya gyomrában és erjedni kezd. Ha túlzottan átsült a kenyér, akkor is nehezen emészthető. Tápérték szempontjából se tökéletes, a kenyér rengeteg fölösleges szénhidrátot tartalmaz, és elhízik tőle a kutyusod!

Szerző Zuti Bea

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, kik építették Magyarország egyetlen piramisát - videó

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

borsonline.hu

Probléma Tilla hazautaztatásával - előállították a repülőtéren

mandiner.hu

Zelenszkij belenyúlt a darázsfészekbe: kényszeríteni akarja a külföldön tartózkodó ukránokat, hogy menjenek haza harcolni

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat