
Tudtad, hogy az orgona virága ehetõ és például szörpöt, lekvárt készíthetsz belõle? Nem elég, hogy ezek finomak és illatosak, abban is segítenek, hogy egészséges maradj. A lila szörpöt allergiás tüneteidet enyhítésére is bevetheted.
Levele megfázás és influenza ellen lehet gyógyír, az orgonarügy tinktúra a cukorbetegség és az ízületi gyulladások gyógyításában lehet nagy segítség. Természetgyógyászok arra esküsznek, hogy az egyébként allergénnek számító orgona virágából készített szörp visszaszorítja az tavaszi allergiás tüneteket.
Hozzávalók
![]()
Így készítsd:
![]()
Így dunsztolj:
Állítsd kupak nélkül vízfürdőbe a majdnem teli töltött üvegeket. A vizet lassú tűzön forrald fel. Amint a szörp tetején megjelennek az első buborékok, emeld ki az üvegeket a forró vízből. Az üvegek nyakát szorosan zárd le a kupakkal. Mehet a szörp a kamrába!
FONTOS!
A szirupot sose forrald együtt a virággal, mert elveszíti kedves, halványlila színét és koszos sárga lesz!
Érdemes precízen lecsipegetni a virágokat, mert az esetlegesen bekerülő zöld részektől kesernyés lesz a szörp.
![]()







