7 éve

7+1 ok, amiért imádjuk a muskátlit

A piros muskátli örök kedvenc, egész nyárra virágözönbe borítja a balkonod. Választhatsz más színt is, hisz a muskátli ma már rózsaszín, bordó és lila árnyalatokban hódít, akár dupla szirmokkal.

Szerző Ripost

1. Elképesztő sok virág

A muskátli májustól akár október végéig ontja virágait. Meghálálja a gondozást, a rendszeres locsolást, de akkor sem sértődik meg, ha néhány napig felé sem nézel.  Ha heti egy alkalommal tápozod, virágdzsungeled lesz!

2. Mindenhova illik

Meglehetősen jól tűri a szárazságot, akár a rekkenő hőséget is. Épp ezért érdemes déli fekvésű ablakba vagy erkélyre ültetned, de foltszerűen elhelyezve a kertedet is szépen díszítheted vele.

3. Semmi kötöttség!

Az átteleltetett muskátli töveket vagy a palántákat humuszban gazdag, de agyagot is tartalmazó morzsás szerkezetű földbe ültesd. Hogy mikor? Valójában nem tudsz lecsúszni a megfelelő időpontról, mivel a muskátli palánta akár nyár közepén is telepíthető.

4. Nem pörgeti a vízórát

A muskátli kevés vizet igényel, nem kell agyonlocsolnod! Sőt, figyelj arra, hogy a fölösleges víz eltávozhasson alóla.  Cserepe vagy balkonládája alja mindenképp lyukas legyen!

Legnagyobb hiba, amit muskátli- ügyben elkövethetsz, ha hagyod a töveket pangó vízben állni. A túllocsolt muskátli sérülékenyebb, gyengébb és hamar megbetegszik.

5. Kevés pénzből kijössz!

Nem érdemes drága palántákat vásárolnod, hiszen a kisméretű, de olcsóbb (150-250 Ft/tő) tövek is összeszedik magukat, néhány hét alatt bebokrosodnak.  A jól tartott muskátli növekedési ereje bámulatos!

6. Rendkívül változatos

A fehértől kezdve a halványrózsszínen keresztül a sötét bordóig szinte minden színárnyalatban beszerezheted. Ha lilát szeretnél, olyat is találsz. Létezik cirmos sziromlevelű, vagy duplavirágú változat, álló és futómuskátli, de olyan is, amelyiknek a levelei rajzosak. A trendi változatok dacára mégis a piros parasztmuskátli a legmenőbb még ma is. 

7. Árnyékra is van megoldás!

A muskátli lételeme a nap, de akkor sem kell lemondanod róla, ha északi fekvésű a teraszod. Kevésbé benapozott helyekre angol muskátlit telepíts! Ezek alsó leveleit időnként csípkedd le, mert a nedves talajtól könnyen megbetegedhetnek.

 

7+1 Elűzi a szúnyogokat!

A muskátlinövény levelei jellegzetes illatú olajokat tartalmaznak, az úgynevezett citromillatú  muskátli kiemelkedő mértékben. Ezt az intenzív illatot utálják a szúnyogok, kerülik azt a teraszt, ahol citromillatú mukátli is van. Sokan ezért tartják szívesen, annak ellenére, hogy ez a fajta nem éppen virágaival hívja fel magára a figyelmet.

 

 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!