Magyar Péter pánikszerűen törölni kezdte a cigarettacsempésszel közös képeket

POLITIK
OLDALVONAL

Szerző HWK

Létrehozva: 2024.10.12. 11:05
Módosítva: 2024.10.12. 13:00

Orbán Viktor átadta a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát

Kevesebb mint három esztendő alatt épült fel a sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, amelyet szombat délelőtt ünnepélyes keretek között adott át Orbán Viktor miniszterelnök.

A megnyitóünnepségen a magyar kormányfő mellett beszédet mondott az Akadémia névadó elnöke, a háromszoros olimpiai, 31-szeres világ- és 29-szeres Európa-bajnok Kovács Katalin, valamint Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor Fotó: Purger Tamás

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sukorói megvalósításáról 2020 második felében született kormánydöntés, a beruházás központi költségvetési támogatásból épült meg, az állami tulajdonú létesítmény fenntartója a Nemzeti Sportinfrastruktúra Ügynökség lett. A kivitelezést Turi Attila Kossuth és Ybl-díjas építész és a Planbau Kft. tervei alapján 2021 őszén kezdhette meg a magyar tulajdonú WEST HUNGÁRIA BAU Kft. a sukorói – korábban VVSI – kajak-kenu és evezős pálya területén.

A beruházás „szívét” jelentő Akadémiai Főépülettel, a Kajak-Kenu Központ néven funkcionáló Csónakház épülettel, a világviszonylatban is kuriózumnak számító Ellenáramoltató medencével, valamint a megújult céltoronnyal a sportkomplexum több mint 20 000 m2 -en jöhetett létre.

A Makovecz Imre és az általa kialakított organikus építészet stílusjegyeit idéző Akadémiai főépület funkcionalitását tekintve multisport-létesítmény. A reprezentatív Előcsarnokból elkülönítetten, egymástól zavartalanul közelíthetők meg a különböző rendeltetésű épületrészek: az 50 méteres, 10 pályás FINA szabvány szerinti sportuszoda (bemelegítő teremmel és tanmedencével), amely úszóversenyek és vízilabda-tornák lebonyolítására is alkalmas; a különleges tetőszerkezettel bíró multifunkcionális Tornacsarnok, amelyben egyaránt otthonra talál akár osztott pályán a kosár-, kézi- és röplabdasport, a futsal, valamint a 30 méter széles boulder-falaknak köszönhetően a falmászás is. Az épületegyüttesben három kondicionálóterem, korszerű sportdiagnosztikai részleg, 240 fős étterem, 240 fős konferenciaterem, és három épületszárnyban a kollégiumi és edzőtábori szobák, valamint apartmanok is helyet kaptak. Itt található meg Magyarország első Magaslati részlege, amelyben a finn Hypoxico Group rendszereit alkalmazva lehetőség nyílik a magaslati körülmények szimulációjára is minden sportoló számára.

A kültéri sportpályák (kosár-, tenisz-, strandröplabda- és műfüves focipálya, street workout pályák) ölelésében található meg az Akadémia Kajak-Kenu Központja, amelynek részét képezi a tanmedencéket és konditermet is magában foglaló Hajótároló épület, valamint a mozgáselemzésre és diagnosztikai mérésekre alkalmas egyedülálló Ellenáramoltató Medence. Szintén megvalósult a területen egy evezős ház és hajótároló, ezzel is biztosítva a terület minden korábbi funkcióját.

A sukorói Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia az első olyan sportlétesítmény a világon, ahol egy területen található meg a Magaslati részleg, valamint az Ellenáramoltató Medence.

A beruházással párhuzamosan 2021-ben kezdte meg működését a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia is. A sportszervezet ma már több mint 200 gyermek sportolását biztosítja az előkészítő korosztálytól az U23-as korosztályig. Az Akadémián 16 sportági edző, két erőnléti tréner, 2 gyógytornász és prevenciós edző, valamint a Kajak-Kenu Módszertani Központban 4 sporttudományos munkatárs segíti a versenyzők felkészítését.

Az elmúlt évek során nem csak az utánpótlás korosztályok világversenyein értek el kimagasló eredményeket a kajakosok és kenusok, az Akadémiát erősíti Kőhalmi Emese hétszeres felnőtt világbajnok, a magyar kajak-kenu sport Örökös bajnoka és Fojt Sára a 2024-es párizsi olimpiai kétszeres bronzérmese is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek