OLDALVONAL

Szerző ML

Létrehozva: 2024.09.12.

Kiderült: ennyi merényletre készültek a párizsi olimpián

Franciaország a legmagasabb biztonsági készültség mellett rendezte meg az olimpiai és a paralimpiai játékokat. A francia hatóságok végül három merényletre irányuló tervet hiúsítottak meg.

Franciaország ezen a nyáron rendezte meg Párizsban az olimpiai és a paralimpiai játékokat. Az ország ez idő alatt komoly terrorveszélynek volt kitéve, éppen emiatt a francia hatóságok már hónapokkal ezelőtt, a legmagasabb biztonsági készültség mellett készültek a világeseményekre.

Paris 2024 - Eiffel Tower
A francia hatóságok három lehetséges merényletet akadályoztak meg / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Olivier Christen ügyész elmondta, hogy több merényletet is időben meg tudtak akadályozni. A tervek között szerepeltek olyan támadások, amelyek célja „izraeli intézmények vagy Izrael párizsi képviselőinek megtámadása” volt a július 26. és augusztus 11. közötti olimpiai versenyek idején. Az ügyész a France Info műsorszolgáltatónak elmondta, hogy „maga az izraeli csapat nem volt konkrétan célpont”. További részleteket nem közölt.

Összesen öt embert, köztük egy kiskorút tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy részt vettek a három meghiúsított merényletben az olimpiai játékok ellen, írja az Origo. A megelőző intézkedések között szerepeltek a fokozott házkutatások és házi őrizetbe vételek az olimpia kezdete előtt - mondta az ügyész, hozzátéve, hogy a rendőrség és más biztonsági hatóságok 2024-ben eddig 936 házkutatást tartottak, szemben a tavalyi 153-mal.

A magyar olimpiai csapat összesen hat arany, hét ezüst és hat bronzérmet szerzett Párizsban. A magyar paralimpiai sportolók öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal gazdagodtak.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek