Lopás miatt kikérte a legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogát

POLITIK
OLDALVONAL

Szerző (s)

Létrehozva: 2024.09.26.
Módosítva: 2024.09.26.

Nincs kegyelem, kivégzik a bajnok sportolót

Kivégzik az iráni ökölvívó Mohammad Vafaei-Sanit, miután már 2021 decemberében elítélték korrupció miatt. A halálbüntetés újra jogerős lett.

Korrupció miatt végzik ki Mohammad Vafaei-Sani iráni bajnok ökölvívót. A korrupció az, ami az iráni büntető törvénykönyv szerint a legsúlyosabb vád, és halállal is büntethető, tudósít a The Sun. Ezt az ítéletet különféle fellebbezések folytán immár harmadszor hozták meg az illetékesek a sportoló ellen. Annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság korábban hatályon kívül helyezte a korábbi halálos ítéletet,  most mégis halál vár rá. Ráadásul Vafaei-Sanit azzal is vádolták, hogy 2019-ben részt vett egy kormányellenes tüntetésen, továbbá felgyújtott egy kormányépületet. Utóbbi tényt ugyan az öklöző tagadta, de a korrupciós vád kivédhetetlen, és az életébe kerül. 

Kivégzik az ökölvívót Fotó: x

Iránban évente különféle címszó alatt 250 felnőttet és száz gyermeket végeznek ki. Különösen rájár a rúd az ország ismert sportolóira, hiszen például Navid Afkari birkózót is másvilágra küldték kormányellenes tüntetéseken történt részvétele miatt. Az AS című spanyol lap megírta, hogy Afkarit a börtönben lelki és fizikai terrorral bírták rá beismerő vallomásokra, továbbá azt is az ő nyakába varrták, hogy hat éve megölt egy biztonsági embert. Ali Mozafar röplabdázót két éve egy tüntetés során megölték, rá egy hónapra Mohammed Ghaemifar labdarúgót lelőtték. Ehsan Ghasemifar testépítő 2022 decemberében szintén elhunyt, miközben a fennálló politikai rendszer ellen tüntetett. Halálának okát a hatóságok később szívinfarktusként jelölték meg…

További elrettentő esetek: börtönben halt meg Foruzan Abdi, a perzsák női futballválogatottjának csapatkapitánya, aki sohasem szabadult ki élve a rács mögül. Majid Jamali-Fashi kick-boksz versenyzőt azzal vádolták, hogy Izraelnek kémkedett, és szolgáltatott ki különféle adatokat, ráadásul Teheránban megölt egy iráni tudóst, aki atomkutatással foglalkozott.

 


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek