Magyar Péter a migrációpárti brüsszeli szabályokat követeli

POLITIK
OLDALVONAL

Szerző LL

Létrehozva: 2024.08.23.

Tiszta Hollywood, 87 éves magyar legendát ünnepeltek a Hírességek sétányán

Sztáni István 65 éve írt történelmet az Eintrachttal. Azóta sem feledik, helyet kapott az új frankfurti Hírességek sétányán.

A hollywoodi Hírességek sétánya mintájára, az Eintracht Frankfurt is megalkotta a maga "Walk of Fame"-jét a stadion fő tribünje előtt. A nagy múltú német futballklub jelenlegi magyar légiósainak, Lisztes Krisztiánnak és Fenyő Noah-nak még le kell tenniük egyet s mást az asztalra, de elődeik közül többen is történelmi sikereket értek el a csapattal. Détári Lajos például győztes gólt lőtt az 1988-as Német Kupa-döntőn, de volt magyar erőssége a klubtörténet egyetlen német bajnokcsapatának is 1959-ben: a most 87 éves Sztáni István, akit elsőként ünnepeltek meg a frankfurti rendezvényen.

A 125 éves Eintracht Frankfurt eddigi egyetlen, 1959-es bajnokcsapatának tagjai: a magyar Sztáni István (balra) és Dieter Stinka
A 125 éves Eintracht Frankfurt eddigi egyetlen, 1959-es bajnokcsapatának tagjai: a magyar Sztáni István (balra) és Dieter Stinka        Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az első körben kiosztott hat bronztábla közül az elsőt a klub 125 évvel ezelőtti megalapításának szentelték. 

Sztáni István 65 éve írt történelmet Frankfurtban

A második állít örök emléket a 65 évvel ezelőtti bajnokcsapatnak, amelyet Sztáni István és a vele egykorú Dieter Stinka képviselt az ünnepségen (a hajdani ifjúsági válogatott Sztáni itthon az Ózdi Vasasban játszott, majd 1956-ban nem tért vissza egy angliai túráról hanem két évre Frankfurtba igazolt, majd a belga Standard Liége-nél eltöltött hat éve után visszatért az Eintrachthoz). Az 1974-ben aratott első kupagyőzelem részesei közül hárman (Peter Reichel, Jürgen Kalb és Thomas Rohrbach) voltak jelen.

A külön-külön emléktáblákkal megtisztelt világbajnok és UEFA Kupa-győztes klublegendákat, Jürgen Grabowskit, Bernd Hölzenbeint, valamint Bernd Nickelt – mindhárman az utóbbi három év során hunytak el – az özvegyeik képviselték.

– Most már az Eintrachtnak is van egy kis Hollywoodja – mondta Mike Josef frankfurti polgármester, majd a klub részéről Axel Hellmann így fogalmazott: – Darabról darabra mind több Eintracht-karaktert adunk ennek a stadionnak. A kövtkező évek során újabb táblákat helyezünk ki, a legkülönlegesebb sikereinkről, és olyan játékosokról, akik mély nyomot hagytak maguk után és legalább négy évig itt játszottak. De különleges szurkolókról is, akik részei az Eintracht Frankfurt történelmének.
 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek