OLDALVONAL

Szerző LL

Létrehozva: 2024.08.30.

"Könnybe lábadt a szemünk": Jürgen Klopp meglepő helyen bukkant föl

Megható történet a 4-szeres paralimpiai bajnok Wojtek Czyzé. Jürgen Klopp jó barátja focistaként szenvedett súlyos sérülést, majd

Szabadidejét kihasználva váratlan helyen tűnt föl Jürgen Klopp, aki az előző szezon végeztével távozott a Liverpool labdarúgóinak éléről. Szoboszlai Dominik volt edzője szerda este a párizsi Concorde téren élvezte végig a paralimpia közel négyórás megnyitóünnepségét, majd a tollaslabdázók meccsein szurkolt egy régi barátjának.

Jürgen Klopp (balra) jó barátjával, a hétszeres paralimpiai érmes atléta, jelenleg tollaslabdázó Wojtek Czyzzel
Jürgen Klopp (balra) jó barátjával, az atlétaként hétszeres paralimpiai érmes, jelenleg tollaslabdázó Wojtek Czyzzel            Fotó: AFP

Az önkéntes pihenőre vonult 57 éves német futballtréner mindkettőt nagyon élvezte.

– Csodálatos megnyitóünnepséget éltünk át. Olyan volt, akár egy Taylor Swift-koncert, kiváló, legfeljebb másfél órával hosszabb a kelleténél – utalt kedvenc énekesnőjére, akinek nemrég szintén eljutott egy koncertjére, éppen a liverpooli Anfield Roadon.

Amiért, pontosabban akiért pedig a tollaslabdacsarnokba ment: a németek lengyel származású, négyszeres paralimpiai bajnoka, Wojtek Czyz. A 44 éves sportoló korábban (2004-től) rövidtávfutóként és távolugróként ért el sok nagy sikert, de újabban sportágat váltott (sőt országot is, hiszen már új-zélandi színekben tollasozik).

Jürgen Klopp: Nagyon inspiráló

– Ha korábban is lett volna időm, akkor korábban jöttem volna paralimpián szurkolni neki. De életemben először tudok itt lenni. A paralimpiai sportolók története midig valami különleges, és a barátomé is az. A hihetetlen felesége, Elena mellett ültem, és mindkettőnknek könnybe lábadt a szeme. Tudom, hogy a sport az eredményről és a győzelemről szól, de egy-egy ilyen történet mögött sokkal több húzódik meg. És hogy Czyz itt lehet, annyira megható, hogy alig hiszem el.

Nagyon inspiráló, amit az utóbbi napokban látok itt

 – nyilatkozta Jürgen Klopp.

Kettejük barátsága régre nyúlik vissza. Czyz 2001-ig profi focistának készült, majd miután 21 évesen sikeres próbajátékon vett részt az akkor harmadosztályú Fortuna Kölnnél, az addigi amatőr csapatában játszott utolsó meccsén súlyos táérdsrülést okozott neki az ellenfél kapusa. A kórházban félrekezelés (túl szoros gipsz) és több rossz orvosi döntés hatására odáig fajult az úgynevezett kompartment szindrómája, hogy 8 nap múltán térd felett amputálni kellett a bal lábát. A rehabilitációs munkájában egy hasonló sorsú, de már sikeres parasportoló segítette gyógyterapeutaként, a hatására Czyz 10 hónappal később már futóversenyeken indult, majd 2004-ben, Athénban nyerte az első három paralimpiai bajnoki címét. Klopp pedig akkoriban, a Mainz kezdő edzőjeként egy jótékony célú focimeccsen ismerkedett össze vele, és kötöttek barátságot egymással.

Korábban Klopp írta az előszót Czyz önéletrajzi könyvébe, és támogatja barátja nagy projektjét is: lassan egy évtizede járja az elmaradott vidékeket, ahol rászoruló embereket lát el 3D-s nyomtatóval készített protézisekkel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek