Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
OLDALVONAL

Szerző SK

Létrehozva: 2024.07.09.

„Sosem vártam bocsánatot” – egész Anglia gyűlöli a válogatott szövetségi kapitányát

Anglia Hollandiával csap össze a labdarúgó-Eb elődöntőjében. Gareth Southgate szövetségi kapitány 28 éve elátkozott ember az országban, de megtanult ezzel a helyzettel együtt élni.

Nyolc éve övé az egyik legfontosabb állás az országban, 2016 óta vezeti az angol fociválogatottat Gareth Southgate. A szövetségi kapitány mérlege eddig pazar a csapattal, már három nagy is tornán legalább a négy közé vezette a gárdát: a 2018-as világbajnokságon negyedik lett a csapat, 2021-ben drámai tizenegyespárbajban bukták el az olaszok elleni Eb-döntőt, idén pedig veretlenül jutottak a négy közé, s vár rájuk hollandokkal vívandó csata. 2022-ben a franciák állították meg őket a vb-negyeddöntőben. Mégis gyűlölik őt az angolok, s ha a csapat idén nem nyer Eb-t, akkor nagy eséllyel le is váltják.

Southgate-től idén csak az arany jó Fotó: AFP

Southgate 1996-ban, a hazai rendezésű kontinenstornán lett ellenség a drukkerek szemében. Védőként kiválóan teljesített egészen a németek elleni elődöntőig. Ott a csapatok 1-1-re végeztek, majd jöhetett a tizenegyespárbaj. Az első öt párban senki nem hibázott, amikor jött a ráadás. Hatodikként Southgate érkezett, s rontott. A németektől ezután Andreas Möller nem kegyelmezett, így Anglia kiesett. Németország később meg is nyerte a csehek elleni finálét és aranyérmes lett.

Southgate a könnyeivel küszködött, hiába vigasztalták csapattársai, ezt az élményt nehezen feledte. A szurkolók sem, a mai napig az orra alá dörgölik a hibáját.

UEFA Euro '96 - Germany v England, Semi-Final
Southgate az elrontott tizenegyes után Fotó: Richard Sellers/Allstar

A kapitány ma már azt mondja, a múltat nem tudja eltörölni, s nem is vár engesztelést.

"Ez egy rémálom volt, de még erősebbé tett. Ettől lettem jobb focista, s ez az élmény segített abban is, hogy edző legyek"

- árulta el még 2021-ben a kapitány.

Sosem vártam bocsánatot. Inkább olyat próbáltam tenni, ami kárpótolja a drukkereket, valamit, ami felülírja az akkori drámát. 

"Most szövetségi kapitányként van erre esélyem. De azt mindig is kerültem, hogy rólam szóljon a csapat, az én évtizedekkel korábbi drámám legyen a középpontban. Csakis a válogatott, a csapat sikere az, ami fontos."

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek