2 hónapja

Exkluzív beszélgetés: Budapestre érkezett az olaszok híres szépfiúja

Az 1982-es spanyolországi labdarúgó-világbajnokság egyik hőse, a vb-győztes olasz válogatott legendája, Antonio Cabrini Budapestre érkezett.

Szerző Burkovits Ferenc

Antonio Cabrini jelenleg hazája labdarúgó-szövetségében dolgozik, és változatlanul otthon van a mindennapok futballjában, de mégsem a hétfő esti magyar-olasz (20.45, tv: M4 Sport) mérkőzés miatt érkezett Budapestre. Egy film miatt jár nálunk a 64 éves legenda, akit játékosként a "cremonai szépfiúként" emlegettek, míg a wikipedián a "Beautiful Antonio" becenevet találjuk az oldalán.

Antonio Cabrini Fotó: Végh István / Bors

"Valóban nem a hétfői meccs, hanem egy filmbemutató, az 1982-es spanyol világbajnokság filmje hozott Budapestre. A rendező hívott meg, én pedig szívesen jöttem. Persze, ha már itt vagyok, megnézem a magyar-olasz mérkőzést. Úgy hiszem, izgalmas lesz. A magyarok most nagyon elkapták a fonalat, s számomra külön izgalmas, hogy éppen egy honfitársam, Marco Rossi kapitány segítségével. Ki gondolta volna, hogy Budapesten dől majd el a csoportelsőség? Van feladata Roberto Mancini csapatának, s úgy érzem, háromesélyes a meccs. Számunkra némi gyógyírt jelentene, ha a sikertelen világbajnoki selejtezők után legalább a Nemzetek Ligájában helyt állnánk. A szurkolóink nincsenek hozzászokva az olyan kudarcokhoz, hogy nem jutunk ki a vb-re..."

Cabrini elárulta, folyamatosan tartják a kapcsolatot az 1982-es világbajnok olasz csapat labdarúgói.

"Számomra a világbajnoki arany soha nem rozsdásodik meg, büszkén mondhatom, hogy mindenki tud mindenkiről, gyakran összejárunk, és persze nosztalgiázunk. Abból ugyan nem lehet megélni, de hihetetlen lelki erőt ad, hogy egyszer együtt nagyot alkottunk. Adtunk valamit másoknak is. Hát már csak ezért is megérte futballistának lenni."

Cabrini jelenleg az Olasz Labdarúgó Szövetség alkalmazottja, korábban hazája női futball-válogatottját irányította szövetségi kapitányként.

Cabrini játékosként hat olasz bajnoki címet nyert a Juventusszal, 1985-ben elhódította a csapattal a BEK/Bajnokok Ligája serleget, 2021-ben beválasztották az olasz labdarúgó Hírességek Csarnokába. Az 1978-as vb-n ő kapta a torna legjobb fiatal játékosnak járó díjat, 1982-ben a vb-címet nyert olasz válogatott alapembere volt, balhátvédként szerepelt.

 

 

Szerző Burkovits Ferenc

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!