Polgár Judit édesapja üzent az ifjú magyar sakkzseninek

14 évesen és két hónaposan lett Gaál Zsóka a legfiatalabb nemzetközi nagymester.

Magyar lány lett a sakkozók között a világ legfiatalabb nagymestere. A 14 éves Gaál Zsóka Polgár Juditot úgy jellemezte, hozzá hasonló nagyság százévente egyszer születik, Portisch Lajost pedig a magyar férfi sakksport bástyájának nevezte. A sportággal három és fél éves korában megismerkedett Zsóka a Budai Várnegyedben rendezett Vezérképző GM Mix-viadalon július elsején szerezte meg az előírt pontmennyiséget felnőtt férfiak (!) ellen.

Remek hónap volt a június, július, mivel dr. Kásler Miklós minisztertől megkaptam a Jó tanuló jó sportoló oklevelet is. Köszönettel tartozom szüleim barátjának, volt edzőmnek, Czebe Attilának is, aki meghívott a fővárosi Vezérképzőre. Elhatároztam, beverekszem magam a 2024-es budapesti sakkolimpiai csapatunkba – mondta a Borsnak Zsóka, aki jelenleg az online vébére készül.

A lány példaképe Polgár Judit, a leghíresebb magyar női sakkozó. A Polgár nővérek édesapja, Polgár László Miamiból üzent az ifjú tehetségnek:

„Azt tanácsolom Zsókának, legyen olyan szorgalmas, mint volt annak idején három leányom, Zsuzsi, Zsófia és Jutka.” – nyilatkozta a sakkpápa

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!