A legnagyobbak mentek el: legendás sportolókat vesztettünk el 2020-ban

Meghalt a kosárlabda, a vízilabda és a labdarúgás közelmúltjának, sőt talán minden idők legjobbja is.

Sok szempontból nehéz évet zárunk. A sportvilágnak sem „csak” a koronavírussal, vele együtt az olimpia, világ- és kontinentális bajnokságok elmaradásával, a szurkolók távollétével és óriási anyagi károkkal kellett megküzdenie. 2020 legnagyobb veszteségeit a világnagyságok halála jelenti a kenukirály Wichmann Tamástól a pólóikon Kárpáti Györgyig , a futballsztárok közül Göröcs Jánostól a világbajnok olasz futballsztár Paolo Rossiig. A legnagyobb megdöbbentést azoknak a korszakos zseniknek a korai távozása okozta, akik sportáguk valaha volt legnagyobb egyéniségei közé tartoztak, ráadásul úgy, hogy a fiatalabb korosztályok számára is ismertek voltak.

 

Kobe Bryant

Elhunyt: január 26-án, 41 évesen

Az amerikai kosárlabdaikon Kobe Bryant egy vele együtt kilenc fő halálát okozó helikopter-balesetben vesztette életét 13 éves kislányával, Gianna Mariával, akinek az edzésére igyekeztek. Felesége és három másik lánya mellett a fél világ gyászolta.

Kobe Brant lányával, Gigivel
Fotó: Instagram

A Los Angeles Lakers NBA-csapatát két évtizeden át szolgált Bryant kevesebb mint négy évvel korábban vonult vissza. Ötször nyert bajnokságot, kétszer olimpiát, számtalan egyéni csúcs fűződik a nevéhez.

 

Benedek Tibor

Elhunyt: június 18-án, 47 évesen

Háromszoros olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázónk, Benedek Tibor két évig küzdött súlyos betegségével. A szövetségi kapitányként is vb-aranyérmes klasszis szinte az utolsó pillanatig dolgozott az UVSE edzőjeként, csak májustól mondott le minden posztjáról.

Benedek Tibor szövetségi kapitáőnyként is sikeres volt (Fotó: MTI)

Halála megrázta az országot és az egész pólós világot. A Total Waterpolo portálon a szakértő zsűri és több tízezer szavazó nagy fölénnyel az évszázad legjobbjának választotta.

 

Diego Maradona

Elhunyt: november 25-én, 60 évesen

Az Argentínában (és Nápolyban) félistenként imádott futballsztár, Diego Maradona életmódja és korábbi betegségei nem múltak el nyomtalanul.

Maradona és a házasságából született lányai, Giannina (jobbra) és Dalma
Fotó: AFP

A halála is olyan volt, mint az élete: botrányokkal kísért. November elején pszichés gondokkal került kórházba, de másnap koponyaűri vérömlennyel műtötték meg. Néhány nappal a hazaengedése után végzetes szívrohamot kapott, a sikeres operáció után rocksztárként ünnepelt orvosát pedig gondatlansággal vádolták meg. Milliárdos vagyonáért focicsapatnyi utód küzd (közülük többet nem ismert el gyermekeként).

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!