Vége egy nagy korszaknak? Õ válthatja le C. Ronaldót és Messit

Egy-két év, és nem lesz nála jobb a földkerekségen? Bemutatjuk a foci új megasztárját.

Még hogy Kylian Mbappé lenne az új David Trezeguet vagy Thierry Henry? Dehogy! Sokak szerint a Monaco csodatinije jobb, mint csapata két évtizeddel ezelőtti világsztár csatárai.

Ráadásul a 18 évesen már francia válogatott focistának nem is a nagy monacói elődök, hanem a jelenkor egyik kiemelkedő csillaga, Cristiano Ronaldo a nagy példaképe. És talán egyben az utóda is?

 

Egy biztos: az utóbbi hetekben olyan ütemben szórta a gólokat, akár kedvence vagy Lionel Messi. S ha hozzátesszük, hogy a Henry-hasonlóságot leginkább azok nem írják alá, akik inkább Neymarhoz hasonlítják a tehetségét, már alig marad valamirevaló sztárcsatár a futball közelmúltjából és jelenéből, akit ne emlegetnének Mbappéval kapcsolatban.

Züllés helyett foci

Mbappé sportos géneket örökölt: édesanyja algériai kézilabdázónő, apja kameruni futballedző. Az egyik legszegényebb francia régióban felnőtt focistapalánta már 14 évesen elhagyta a családi fészket. Jobban is tette, hiszen arrafelé csak nagy szerencsével (és/vagy jó adag tehetséggel) kerülik el a gyerekek a züllést.

Kiskamaszként tehát az AS Bondytól az ismert clairefontaine-i akadémiára ment, ott szúrta ki magának a Monaco egyik játékosmegfigyelője. A fiatalokat régóta bátran bevető hercegségbeli klubnál hamar a tartalékcsapatig jutott. A felnőtteket trenírozó Leonardo Jardim is hamar felfigyelt rá: 2015 decemberében, 16 évesen már a Ligue1-ben is pályára léphetett. Ezzel éppen Henry 21 éves rekordján javított.

Két hónapra rá már gólt is szerzett a francia élvonalban, 17 évesen pedig már alapemberré nőtte ki magát az élcsapatban. Ezzel is Henrytól vett el egy csúcsot. Lássuk hát, mit szól hozzá  a világ- és Európa-bajnok:

"Találkoztam Kyliannal, jó srác, nem üresfejű, céltudatos és elszánt, ráadásul igazán visszafogottnak tűnik. De adj neki egy labdát, máris nem lesz olyan kedves, ha az ellenfele vagy" - mondta róla Thierry Henry.

Decemberben szerezte az első mesterhármasát - nem, kivételesen nem Henry volt előtte a legfiatalabb triplázó, hanem Sony Anderson.

"Hihetetlen tehetség, egészen nyilvánvaló a hasonlósága Henryhoz. Nem ugyanolyan, de a tehetsége és a benne rejlő potenciál hasonló"

- dicsérte a sztárok sorát felfedezett Arsene Wenger, még mielőtt Mbappé a BL-góljaival felhívta volna magára az egész világ figyelmét is.

A nyolcaddöntőben két góllal elintézett Manchester City állítólag már bepróbálkozott egy komoly ajánlattal a Monaco dúsgazdag orosz tulajdonosánál, Dmitrij Ribolovljevnél. De sorban állnak Mbappé aláírásáért a legtehetősebbek: Manchesterből a Cityn kívül a United is, aztán Wenger Arsenalja, a Chelsea és a Tottenham, a Dortmund és a Bayern München, a Real Madrid és a Barcelona is.

Sem ő ("Ez a klub csinálta belőlem, aki most vagyok, jól érzem itt magam"), se a Monaco ("Szeretnénk őt megtartani, a mi akadémiánk neveltje, a mi DNS-ünk") nem szorgalmazza a nyári klubváltását. Persze az sem lenne meglepetés, ha ezek a nyilatkozatok csak a vételára ügyes felsrófolását szolgálnák. Persze mindennél többet érne ebből a szempontból is, ha a BL-elődöntőben a Juventus betonvédelme ellen is villogna.

Világcsúcsot dönt?

Habár a tinifocista értékét a Transfermarkt gyakorlatilag a semmiből 10 millió euróra emelte, ez is aprópénznek tűnik a várható kivásárlási árához képest. Szerződése még két évig köti Monacóba, és sajtóhírek szerint Ribolovljev csak 150 millió eurónál (csaknem 50 milliárd forint) gyengülne el. Viszonyításul: a világ jelenlegi legdrágább játékosa, Paul Pogba tavaly "rongyos" 105 millió euróba került a Manchester Unitednek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!