Úszó kukákkal tisztítanák meg szörfösök az óceánokat

Nem csak a vízi sportokért rajonganak, hanem a természetért is. Közösségi finanszírozással indulhat be a találmányuk gyártása.

Vízen úszó, önműködő szemetesekkel tisztítaná meg az óceánokat két ausztrál szörfös, Pete Ceglinski és Andrew Turton. Közös ötletük megvalósítására közösségi finanszírozási oldalon gyűjtöttek pénzt: 267 667 dollár jött össze. Több, mint amennyit szerettek volna.

A kikötők szennyeződésének eltávolítására szánt tengeri kukák (seabinek) henger alakú tartályból, természetes anyagból készült "szemeteszsákból" és a partról működtethető szivattyúból állnak. A gyártásuk még idén beindulhat.

A LiveScience című ismeretterjesztő hírportál szerint a nap huszonnégy órájában üzemelő szerkezeteket a kikötői dokkokhoz lehet erősíteni. Ott a szivattyú folyamatosan pumpálja a vizet a szemetesbe, amely felfogja a hulladékot és az olajat, majd a megszűrt víz visszakerül az óceánba.

A világ tengereinek műanyagokkal és egyéb hulladékokkal való szennyezettsége egyre súlyosbodó problémát jelent. A kutatók becslései szerint 2010-ben 4,4-13,2 millió tonna közötti mennyiségben sodródott partra műanyag hulladék világszerte – jelentette a távirati iroda.

Azt várjuk, hogy az általunk kihalászott szennyeződés idővel nem a hulladéklerakókba kerül, hanem teljes egészében újrahasznosíthatjuk

- nyilatkozta Ceglinski.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!