Sarapova kamuzott a doppingszerről?

Orvosi vélemény szerint kétséges, hogy cukorbetegség megelõzésére szedi tíz éve a gyógyszert.

Az ausztrál teniszbajnokság doppingvizsgálatán fönnakadt Marija Sarapova egészségügyi okokkal magyarázta a tiltott szer használatát. Az egykori világelső könnyek között csak azt vallotta be a hibájaként, hogy nem olvasta el az antidopping-ügynökség (WADA) változásokat tartalmazó e-mailjét. Lehet, hogy kamuzott?

A New York Times megszólaltatta az ügyben Steven Nissent, a Cleveland-i Klinika kardiológus-főorvosát:

Nem látom okát, hogy egy egészséges, fiatal sportolónak meldonium szedését rendelnék el.

A szervezetében talált gyógyszerhatóanyag, a meldonium javítja a vérkeringést, a sportolóknál növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

Újonnan került föl a doppinglistára, Sarapova pedig elmondása szerint 2006 óta szedi. Akkoriban gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg, és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult diabétesz, ezért kezdte szedni a Mildronat nevű gyógyszert, ami igen elterjedt a balti államokban és Oroszországban.

Egy tavalyi orosz felmérés szerint 4316 vizeletmintából 724 tartalmazott meldoniumot. Nem csoda, hogy az utóbbi napokban Sarapova mellett olimpiai- és világbajnok orosz gyorskorcsolyázók, jégtáncosok is ezzel buktak meg.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!