Létrehozva: 2015.07.01.

Magyar érintettje van a FIFA-botránynak

Öt éven át magyar tanácsadója volt a FIFA elnökének, Sepp Blatternek. Mindent tud a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségrõl, és tisztában van a vb-kampányok korrupt világával. (FIFA-sorozatunk 4. része.)

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják.

A RIPOST a könyv nyomán az első részben arról a milliárdosról írt, akinek a katariak sikere köszönhető, a második fejezet a szolgalelkű Mohammad bin Hammamról szól, míg a harmadik a mulatozó FIFA-vezérekről rántja le a leplet.

Negyedik rész

Hónapra pontosan két évvel azelőtt, hogy Katar elnyerte volna a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát,  Mohammed bin Hammam e-mailt kapott egy régi barátjától.

Hargitay Péter volt a feladó, akit jól ismert a katari vezér. A magyar származású üzletember egyébként nemcsak Bin Hammammal van baráti kapcsolatban, hanem a korrupciós botrányban érintett, legmagasabb szintű FIFA-tisztviselőkkel is. Egybehangzó vélemények szerint Hargitay mindent tud a FIFA belső működéséről.

A magyar férfi 2008 decemberében hallott először arról, hogy Katar vb-t szeretne rendezni. Ezt azonban nem tartotta jó ötletnek.

Nem tudom elhinni, hogy ezt Katar komolyan gondolja. Félek, nincs esélyetek nyerni. Ijesztő a forróság, meg kell győznöd az emírt, hogy ne erőltesse a dolgot.

Bin Hammam már unta, hogy folyamatosan a hőmérsékletet emlegetik a pályázat kapcsán. A perzselő nap nem fogja útját állni az emírnek. Tudta, hogy nem ideálisak a körülmények, de ezt nem ismerte el Hargitaynak.

Barátom, köszönöm az információt, de nincs más választásom!

Kicsoda Hargitay Péter?

Hargitay Péter 1951-ben, Magyarországon született, családja öt évvel később, az '56-os forradalom idején Svájcba költözött. Hat nyelven, köztük magyarul, folyékonyan beszél, de akkor sem jön zavarba, ha svédül vagy románul kell megszólalnia.

Neve 1984-ben került először a címlapokra. Akkor egy indiai vegyi üzem balesete 16 ezer halálos áldozatot követelt, és az európai cégvezetők Hargitayt kérték fel, hogy segítsen a kommunikációban, mert naponta ezerszámra érkeztek a telefonhívások.

1992-ben Jamaicába költözött. Ott kétszer is letartóztatták kokaincsempészésért, egyszer 7 hónapig volt előzetesben, később azonban mindkét esetben kiderült az ártatlansága.

Hargitay 2002-ben a FIFA-nak kezdett dolgozni. Sepp Blatter tanácsadójaként az első feladata az volt, hogy a kritikus újságírókat meghívja egy tárgyalásra, mivel akkoriban nagyon rossz volt Blatter és a szövetség megítélése. A hírek szerint Hargitay erre a találkozóra csak a FIFA-vezetők által összeállított listáról válogatta ki a meghívottakat.

Az elképzelés mindenesetre bevált, ettől kezdve ugyanis ideálisabb képet kezdtek festeni a FIFA-ról...

Az első találkozás Blatterrel

Hargitay a mai napig emlékszik az első beszélgetésére Blatterrel. Amikor felkérték tanácsadónak, azt mondta a svájcinak, kettejük között csak akkor lesz igazán jó kapcsolat, ha Blatter őszinte lesz hozzá. Ezt követően Hargitay az első kérdésével megdöbbentette a FIFA elnökét.

Maga korrupt? Kapott valaha kenőpénzt?

Blatter a magyar férfi szemébe nézett, és olyan választ adott, amellyel folytatódhatott kettejük munkakapcsolata:

Egy férjes asszonyt galád módon boldoggá tettem, de pénzt senkitől sem vettem el, nem kértem, és nem is kaptam.

Hargitay 2007-ig volt Blatter tanácsadója, ezalatt felbecsülhetetlen értékű kapcsolatokra tett szert. A magyar férfi a FIFA-nál töltött évei alatt nemcsak Blattert ismerte ki, hanem a szövetség működését, valamint azt is, hogy mivel lehet befolyásolni a döntéshozókat.

A magyar üzletember később az angol és az ausztrál szövetség világbajnoki pályázatán is dolgozott. Ettől kezdve Hargitay az angol nyelvű lapok szerint az adófizetők által finanszírozott lobbista lett. A férfi az ausztráloknak állítólag azt mondta, havi 50 ezer dollárért komoly nyomást tud gyakorolni a FIFA vezetőire, hogy azok végül a megfelelő döntést hozzák a vb-rendezésről.

Hargitay sztoriját igazán pikánssá tette, hogy a 2022-es rendezési jogért az ausztrál pályázat stratégiai igazgatójaként éppen Katarral kellett megküzdenie. Nem járt sikerrel, akkor úgy fogalmazott, ők tisztán pályáztak, de nem volt esélyük a korrupcióval szemben.

Mi kell a sikeres vb-pályázathoz?

Hargitay soha nem kertel, az egyenes beszéd híve. Amikor a sikeres vb-pályázat kulcsáról kérdezték, nem köntörfalazott. Azt mondta, mindenki felejtse el a marketinget és a promóciót, mert nem a nagyvilág a célközönség. Csupán egy szűkebb testületet kell megnyerni.

A vb helyszínéről a végrehajtó bizottság 24 embere fog dönteni. Õket kell megfogni, és természetesen Blattert. Õ a győzelem kulcsa.

Gratulált Bin Hammamnak

Bár Hargitay Péter 2008 decemberében még óva intette Bin Hammamot attól, hogy Katar megpályázza a 2022-es vb rendezését, két évvel később, az arab ország sikerét követően gratulált a milliárdos olajbárónak. Levelében többek között azt írta, Bin Hammam képes volt olyat nyújtani, amit mások nem.

Szép munka, pazar megvalósítás!

- tette hozzá a magyar férfi, aki ezt követően részt vett Bin Hammam kudarcba fulladt FIFA-elnöki kampányában...

(Folytatjuk! Az ötödik részben arról írunk, hogy minden idők leglátványosabb vb-jét készítik elő 220 milliárd dollárból.)

Ez is érdekelhet

origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Két újabb szörnyű buszbaleset történt

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Fradi-legendák a kispadon, van visszaút a zöldekhez?

OLDALVONAL

„Jól megszedtük magunkat" - Sallai Roland óriási sikert aratott a siófoki strandon

OLDALVONAL

Óriási meglepetés a magyar szurkolóknak, Szoboszlai Dominik megajándékozza a rajongóit

OLDALVONAL

Sokkoló apasági vizsgálat: vadidegen férfi gyermekeit nevelte a Real Madrid sztárja

OLDALVONAL

Gyilkosok és erőszaktevők közé tették a börtönben a Real Madrid korábbi sztárját