Magyar érintettje van a FIFA-botránynak

Öt éven át magyar tanácsadója volt a FIFA elnökének, Sepp Blatternek. Mindent tud a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségrõl, és tisztában van a vb-kampányok korrupt világával. (FIFA-sorozatunk 4. része.)

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják.

A RIPOST a könyv nyomán az első részben arról a milliárdosról írt, akinek a katariak sikere köszönhető, a második fejezet a szolgalelkű Mohammad bin Hammamról szól, míg a harmadik a mulatozó FIFA-vezérekről rántja le a leplet.

Negyedik rész

Hónapra pontosan két évvel azelőtt, hogy Katar elnyerte volna a 2022-es labdarúgó vb rendezési jogát,  Mohammed bin Hammam e-mailt kapott egy régi barátjától.

Hargitay Péter volt a feladó, akit jól ismert a katari vezér. A magyar származású üzletember egyébként nemcsak Bin Hammammal van baráti kapcsolatban, hanem a korrupciós botrányban érintett, legmagasabb szintű FIFA-tisztviselőkkel is. Egybehangzó vélemények szerint Hargitay mindent tud a FIFA belső működéséről.

A magyar férfi 2008 decemberében hallott először arról, hogy Katar vb-t szeretne rendezni. Ezt azonban nem tartotta jó ötletnek.

Nem tudom elhinni, hogy ezt Katar komolyan gondolja. Félek, nincs esélyetek nyerni. Ijesztő a forróság, meg kell győznöd az emírt, hogy ne erőltesse a dolgot.

Bin Hammam már unta, hogy folyamatosan a hőmérsékletet emlegetik a pályázat kapcsán. A perzselő nap nem fogja útját állni az emírnek. Tudta, hogy nem ideálisak a körülmények, de ezt nem ismerte el Hargitaynak.

Barátom, köszönöm az információt, de nincs más választásom!

Kicsoda Hargitay Péter?

Hargitay Péter 1951-ben, Magyarországon született, családja öt évvel később, az '56-os forradalom idején Svájcba költözött. Hat nyelven, köztük magyarul, folyékonyan beszél, de akkor sem jön zavarba, ha svédül vagy románul kell megszólalnia.

Neve 1984-ben került először a címlapokra. Akkor egy indiai vegyi üzem balesete 16 ezer halálos áldozatot követelt, és az európai cégvezetők Hargitayt kérték fel, hogy segítsen a kommunikációban, mert naponta ezerszámra érkeztek a telefonhívások.

1992-ben Jamaicába költözött. Ott kétszer is letartóztatták kokaincsempészésért, egyszer 7 hónapig volt előzetesben, később azonban mindkét esetben kiderült az ártatlansága.

Hargitay 2002-ben a FIFA-nak kezdett dolgozni. Sepp Blatter tanácsadójaként az első feladata az volt, hogy a kritikus újságírókat meghívja egy tárgyalásra, mivel akkoriban nagyon rossz volt Blatter és a szövetség megítélése. A hírek szerint Hargitay erre a találkozóra csak a FIFA-vezetők által összeállított listáról válogatta ki a meghívottakat.

Az elképzelés mindenesetre bevált, ettől kezdve ugyanis ideálisabb képet kezdtek festeni a FIFA-ról...

Az első találkozás Blatterrel

Hargitay a mai napig emlékszik az első beszélgetésére Blatterrel. Amikor felkérték tanácsadónak, azt mondta a svájcinak, kettejük között csak akkor lesz igazán jó kapcsolat, ha Blatter őszinte lesz hozzá. Ezt követően Hargitay az első kérdésével megdöbbentette a FIFA elnökét.

Maga korrupt? Kapott valaha kenőpénzt?

Blatter a magyar férfi szemébe nézett, és olyan választ adott, amellyel folytatódhatott kettejük munkakapcsolata:

Egy férjes asszonyt galád módon boldoggá tettem, de pénzt senkitől sem vettem el, nem kértem, és nem is kaptam.

Hargitay 2007-ig volt Blatter tanácsadója, ezalatt felbecsülhetetlen értékű kapcsolatokra tett szert. A magyar férfi a FIFA-nál töltött évei alatt nemcsak Blattert ismerte ki, hanem a szövetség működését, valamint azt is, hogy mivel lehet befolyásolni a döntéshozókat.

A magyar üzletember később az angol és az ausztrál szövetség világbajnoki pályázatán is dolgozott. Ettől kezdve Hargitay az angol nyelvű lapok szerint az adófizetők által finanszírozott lobbista lett. A férfi az ausztráloknak állítólag azt mondta, havi 50 ezer dollárért komoly nyomást tud gyakorolni a FIFA vezetőire, hogy azok végül a megfelelő döntést hozzák a vb-rendezésről.

Hargitay sztoriját igazán pikánssá tette, hogy a 2022-es rendezési jogért az ausztrál pályázat stratégiai igazgatójaként éppen Katarral kellett megküzdenie. Nem járt sikerrel, akkor úgy fogalmazott, ők tisztán pályáztak, de nem volt esélyük a korrupcióval szemben.

Mi kell a sikeres vb-pályázathoz?

Hargitay soha nem kertel, az egyenes beszéd híve. Amikor a sikeres vb-pályázat kulcsáról kérdezték, nem köntörfalazott. Azt mondta, mindenki felejtse el a marketinget és a promóciót, mert nem a nagyvilág a célközönség. Csupán egy szűkebb testületet kell megnyerni.

A vb helyszínéről a végrehajtó bizottság 24 embere fog dönteni. Õket kell megfogni, és természetesen Blattert. Õ a győzelem kulcsa.

Gratulált Bin Hammamnak

Bár Hargitay Péter 2008 decemberében még óva intette Bin Hammamot attól, hogy Katar megpályázza a 2022-es vb rendezését, két évvel később, az arab ország sikerét követően gratulált a milliárdos olajbárónak. Levelében többek között azt írta, Bin Hammam képes volt olyat nyújtani, amit mások nem.

Szép munka, pazar megvalósítás!

- tette hozzá a magyar férfi, aki ezt követően részt vett Bin Hammam kudarcba fulladt FIFA-elnöki kampányában...

(Folytatjuk! Az ötödik részben arról írunk, hogy minden idők leglátványosabb vb-jét készítik elő 220 milliárd dollárból.)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Youtubereknek készített kamerát a Nikon

vg.hu

Törölte a Wizz Air a járatukat, ezer euró ráfizetéssel jutott haza egy magyar házaspár

hirtv.hu

Vőlegénye jelentette be: Tragikus hirtelenséggel elhunyt a tinisztár

metropol.hu

Házőrző tigrist fotóztak a Belvárosban, a Szondy utcában – Fotó!

mandiner.hu

Itt támadhatja meg Putyin a NATO-t, ha kitör a világháború

mindmegette.hu

Patkányok, penészes hús és kolbász: horror húsüzemre csapott le a Nébih

travelo.hu

HORVÁTORSZÁG TELE VAN TERMÉSZETTEL…(x)

ripost.hu

Horror a magyar sertéstelepen: Sokkot kaptak a Nébih munkatársai – Videó

ripost.hu

Kiderült: ő az a szőke szépség, akivel Shane Tusupot csókolózni látták

ripost.hu

„Megszakad a szívem” - megfulladt egy 22 éves lány és két kistestvére

További cikkek

OLDALVONAL

Izgalmas hónapok, világbajnokságra vágyik a Fradi csatára

OLDALVONAL

Nagy a boldogság, Cseh Laci ezért mond le a vizes vébéről

OLDALVONAL

Mindenki kedvencével várják szülei Milák Kristófot

OLDALVONAL

Milák újra világbajnok lehet? Megszólalt a kapitány

OLDALVONAL

Most jött a gyászhír: Meghalt a legendás magyar sportoló

OLDALVONAL

Megdöbbentő hírek érkeztek Michael Schumacher állapotáról

OLDALVONAL

Megszakad a szív, erre kénytelen költeni wimbledoni pénzdíját az ukrán teniszezőnő

OLDALVONAL

Hosszú Katinka elbúcsúzott a világbajnokságtól