Létrehozva: 2015.06.27.

Mocskos játék lett a foci. Egyetlen ember vette meg Katarnak a vb-t

A hetvenes években, az olajválság idején lett dúsgazdag ember a focivezér. Ki õ, és hogyan sikerült egyedül megszereznie hazájának a vb-t? Bemutatjuk a futballtörténet legkorruptabb ügyének fõbb eseményeit. (1. rész)

A The Ugly Game, vagyis A Mocskos Játék című könyv a futball történetének legkorruptabb világbajnoki pályázatáról mesél. Egy leleplező írás azokról a megvesztegethető emberekről, akik a világ legnépszerűbb játékát irányítják. A RIPOST a könyv nyomán bemutatja a megdöbbentő részleteket.

Első rész

Havas és jeges időjárás köszöntött 2010. december 2-án Zürichre, ahol a FIFA székházában egy hosszadalmas kampány lezárásaként kilenc nemzet várt arra, hogy beteljesüljön az álma. A labdarúgó világbajnokság rendezését pályázták meg, amivel komoly pénz és megfizethetetlen dicsőség járt.

Ugyan mekkora esélye lehetett a sikerre egy apró ázsiai államnak, ahol gyakran 50 fokot mérnek, és  amely labdarúgó tradíciók és létesítmények nélkül pályázott? Mekkora esélye volt arra, hogy győzni tud a sokkal erősebb pályázatokkal szemben?

Egy ember tudta a választ a teremben. Mohammed bin Hammam, a milliárdos katari FIFA-vezető, aki szerényen és higgadtan fogadta a végeredményt. Senki sem mondta volna meg róla, hogy kizárólag neki köszönhető a katariak győzelme.

Meggazdagodott a világot padlóra küldő válságból

De ki is valójában Bin Hammam, és hogyan lett ilyen szédítően gazdag? A katari férfi jómódú családba született: apja ugyanis üzletember volt. Bár gyerekként sem kellett igazán nélkülöznie, a most 66 esztendős Bin Hammam valójában a hetvenes években csinálta meg a szerencséjét.

Kemco néven olajtársaságot alapított, az 1973-ban kirobbant olajválság pedig milliárdossá tette. Akkoriban a kőolaj-kitermelő országok a háborúba keveredett arab államok iránti együttérzésüket azzal fejezték ki, hogy csökkentették a kitermelést. Ezzel pedig a négyszeresére emelték az olaj hordónkénti árát, és padlóra küldtek számos kiszolgáltatott országot.

A válság alapjaiban rázta meg a világot, miközben az arab államok az „olajfegyver” bevetésével megvalósíthatták politikai céljaikat. Napjaink dúsgazdag arab oligarcháinak jelentős része is abban az időben szedte meg magát. Így volt ezzel Bin Hammam is.

Ahogy nőtt a katari olajbáró vagyona, úgy lett egyre befolyásosabb hazájában, valamint az ázsiai kontinensen. 1972-ben kezdett el dolgozni a Katari Labdarúgó Szövetségben, eredményei között főként azt említik meg, hogy a későbbiekben az európai BEK mintájára segített létrehozni az Ázsiai Bajnokok Ligáját.  

A diktátorrá lett olajbáró bárkit elsöpört

A katari focivezért eleinte sokan tisztelték, a fontosabb kérdésekben rendre kikérték a véleményét. Azonban Bin Hammam gazdagodásával egyenes arányban a személyisége is jelentősen megváltozott. Egyre több ügyet próbált lezárni erővel és pénzzel. A saját elképzeléseivel ellentétes véleményeket sem tűrte. Igazi zsarnokká vált.

Bin Hammam megítélését jól jellemzi az egyik bahreini futballvezető mondata:

Kezdetben mindannyian bíztunk benne, de sajnos azt kell mondanom, hogy egy diktátort teremtettünk.

 

Bin Hammamnak pedig esze ágában sem volt leállni. Bárkin átlépett a céljai megvalósítása érdekében. 1992-ben a katari fociszövetség elnöke lett. Négy év múltán pedig már a FIFA végrehajtó bizottságába is bekerült. Ettől kezdve mindent megtett azért, hogy Sepp Blattert válasszák meg a FIFA elnökének.

A láthatatlan kéz sokáig elért

Többen úgy vélik, Bin Hammam már ekkor azt tervezte, hogy a legmagasabb szintű kapcsolatokat, és egy vagon pénzt felhasználva Katarba viszi a labdarúgó vb-t. Így már érthető, hogy a milliárdos diktátor miért nem lepődött meg azon a bizonyos 2010-es döntésen.

Ezt követően persze folyamatosan korrupciót emlegettek Katar kapcsán. Újságírók és nyomozók próbálták leleplezni az ügyet, miközben Bin Hammam keze gondosan elfedte a titkot. Három évvel később azonban megcsörrent a telefon a The Sunday Times szerkesztőségében.  

Egy névtelenségét kérő bejelentő azt mondta, többek között e-mailekkel, bankszámlakivonatokkal, faxokkal, telefonhívásokkal és titkos feljegyzésekkel tudja bizonyítani, hogy a katariak kenőpénzzel szereztek szavazatokat.

A FIFA egyik korábbi belső embere volt a hívó... A szálak Bin Hammamhoz vezettek, aki egyedül finanszírozta a vb-kampányt. A férfi, aki dicsőséget szerzett a teljesen esélytelenül pályázó országának. Története egyszemélyes dráma, életútja dicsőség és katasztrófa.

(Folytatjuk! A második részben arról olvashatnak, hogy Bin Hammamnak a FIFA elnöke fontosabb volt kómában lévő fiánál.)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő részletek derültek ki a ráckeresztúri halálos légi katasztrófáról

borsonline.hu

Kitálalt a világbajnok, Milák féltve őrzött titkáról csak kevesen tudhatnak

ripost.hu

Kiderült, ők haltak meg a tragikus repülőbalesetben

vg.hu

Ez már háború: több mint 100 drónt lőtt ki Irán Izraelre – órákon át tartó támadás jöhet

origo.hu

Sydney van den Bosch egy kis, csipkés melltartóban mutogatja magát - kép

life.hu

A vashiány és a vas pótlása (hirdetés)

ripost.hu

Sebestyén Balázs felesége tüzes bikiniben várja a nyarat a Balaton közepén – fotó

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

ripost.hu

Ilyen könnyű még nem volt a fogyás: Emőke és Peti módszere nem csak hatékony, de mókás is!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OLDALVONAL

Gulácsi, vagy Dibusz? Király Gábor is megszólalt az országot izgató kérdésben

OLDALVONAL

„Az is jöjjön, akinek nincs jegye” - Megszállják a magyarok Németországot az Eb-n

OLDALVONAL

Dárdai Pál elárulta a fiai titkát: ennek köszönhet sok mindent a család

OLDALVONAL

Kitálalt az igazgató, ezért esett ki a Fradi Európában

OLDALVONAL

Dráma az edzésen, újra kellett éleszteni a magyar válogatott sportolót

OLDALVONAL

Rohant a családjához, kórházból üzent a Fradi edzője

OLDALVONAL

Élőben akarja látni Szoboszlaiékat a súlyos beteg Dezső

OLDALVONAL

Angliában sem hisznek Szoboszlaiékban, csoda kell a Liverpooltól