Létrehozva: 2023.02.28.

A legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik - így kerülhető el a tragédia!

Elképesztő mennyiségű konyhatűz keletkezett 2022-ben. Pedig ezek többsége simán elkerülhető egy kis odafigyeléssel és a katasztrófavédők tippjeivel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatta a lapunkat, hogy a legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik. A statisztikájuk szerint 2022-ben 7414 otthon gyulladt ki Magyarországon, ezen belül pedig 1228 esetben is a konyhából csaptak fel a lángok. Pedig egy kis odafigyeléssel elkerülhető a baj. Mukics Dániel a Katasztrófavédelem szóvivője jótanácsokkal látta el olvasóinkat.

Fire,In,The,Kitchen
A konyhai tüzek sok esetben az emberi figyelmetlenségből adódnak /Fotó: mon_ter / Shutterstock

Elég egy kis figyelmetlenség főzés közben és máris kész a baj. Jobb esetben csak odaég az ebéd és kezdhetünk elölről főzni, vagy rendelünk valamit. Rosszabb esetben a sok korom miatt újra kell festeni a konyhát, vagy ha nagy tűz keletkezik, akár tragédia is lehet belőle, vagy milliókba kerül a helyreállítás. 

Tavaly 11 ember vesztette életét és 170 ember sérült meg olyan lakástűzben, amely a konyhában keletkezett.

 - számolt be róla lapunknak Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

10+1 egyszerű tipp a tűz megelőzésére

  1. Állítsunk időzítőt: A legtöbbször azért keletkezik tűz a konyhában, mert megfeledkezünk a tűzhelyen, vagy sütőben készülő ételről, a sütéshez hevített olajról. Ha hosszabb időre magára hagyjuk az ételt, a mobilunkon állítsuk be az időzítőt, akkora, amikor meg kell keverni az ételt, vagy elkészült. Így már biztosan nem felejtjük el.
  2. A tűzhely mellől pakoljunk el: A nagy konyhai sürgés-forgásban néha egy-egy műanyagnyelű kés, fa, vagy műanyag vágódeszka, vagy épp az egyik hozzávaló csomagolása rálóg a tűzhelyre és meggyullad. Ez meggyújthatja a környező tárgyakat, szekrényeket és kész is a baj. Tartsuk rendben a tűzhely környezetét.
  3. Műszálas bő ruhában ne! Ha a hátsó és első főzőlapon egyszerre dolgozunk, előfordul, hogy óvatlanul a tűzhely fölé hajolva a láng belekap a ruhánkba. Ha műszálas, bő ruhában vagyunk, akkor a ruha nagyon könnyen lángra kaphat és ráéghet a bőrünkre. Tavaly december 3-án a békési Dombegyházán emiatt történt tragédia. Bundáskenyér készítés közben keletkezett tűz egy családi ház konyhájában. A tűzoltók kiérkezésekor már nem volt tűz. Az áldozat ruhája gyulladt meg főzés közben és ez vezetett tragédiához.
Néha elég egy kis láng is ahhoz, hogy tűz keletkezzen a konyhába /Fotó: Rosta Tibor

4. A kávéfőzőt érdemes csak akkor bekapcsolni, amikor használjuk. Nem mindegyik típus viseli jól, ha egész évben, a nap 24 órájában be van kapcsolva. A műszaki cikkek használati utasítása tartalmazza, hogy szabad-e állandóan feszültség alatt tartani az adott kisgépet, vagy sem.

5. Biztonságos álomkonyhát: Amikor megálmodjuk és elkészíttetjük az álomkonyhánkat, figyeljünk arra, hogy a tűzhelytől, sütőtől megfelelő távolságra legyenek a konyhaszekrények. Ha beépített sütőt szeretnénk, a bútorlapoknak bírniuk kell a hőt.   

6. Tűz lehet abból is, ha túl erősre állítottuk a kenyérpirítót, vagy túl vastag kenyeret teszünk bele és az beszorul. Ilyenkor a fűtőszál folyamatosan fűteni fog, meggyullad a kenyér, arról pedig átterjed a tűz kenyérpirító műanyag burkolatára, a felette lévő konyhaszekrényre. Ne állítsuk túl erősre a kenyérpirítót és időnként takarítsuk ki a kikapcsolt pirítót.

7. Ha bármilyen elektromos gép, vagy vezeték gyulladna ki, soha ne kezdjük el vízzel oltani, mert az vezeti az áramot. Ha ki tudjuk húzni a konnektorból az égő gépet, akkor utána már olthatjuk vízzel. A legokosabb, ha a biztosítéktáblánál lecsapjuk a biztosítékokat és utána oltjuk el. Ha van otthon egy néhány ezer forintból megvásárolható porral oltó tűzoltó készülék azt bátran használhatjuk áram alatt lévő gépek tüzénél is. Otthonra a legjobb választás egy ABC porral oltó.

8. Ha kigyulladt a tűzhelyen, vagy fritőzben az olaj, a fazékban az étel, csak tegyünk rá egy fedőt, és kapcsoljuk le a tűzhelyet. Ha vizet öntünk rá, csak nagyobb lesz a tűz és minden meggyullad a konyhában a kifröccsenő forró, égő szemcséktől.

9. Ég a sütőben az étel: Semmi pánik, néha megesik. Kapcsold ki a sütőt, nyiss ablakot és várd meg, amíg megszűnik a lánggal égés. Egy konyharuhával lassan, óvatosan nyisd ki a sütőt, vedd ki a füstölgő ételt és tedd ki az erkélyre, vagy az ajtó elé a járólapra, ahol nem gyújthat meg semmit és szállhat a füst.

10. A gofrisütőknél, melegszendvics-sütőknél arra érdemes figyelni, hogy ne csukjuk rá a saját kábelükre a tetejüket, mert szétég a vezeték szigetelése és máris kész a tűz.

11. Füstérzékelő: A konyhába is érdemes a plafonra szerelni egy füstérzékelőt, ami a tűz keletkezésekor azonnal jelez. Azért, hogy főzés közben a készülő étel gőzére ne induljon be a füstérzékelő, a konyhába válasszunk kombinált hő és füstérzékelőt, vagy hőérzékelőt.

Korábbi cikkünkben sajnos arról kellett beszámolnunk, hogy majdnem tragédiához vezetett nemrég Budapesten, hogy valaki egy bögre vízzel próbálta meg eloltani az égő olajat a tűzhelyén, és ennek robbanás lett a vége, a sérültet pedig kórházba kellett szállítani súlyos sérülésekkel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

metropol.hu

A TV2 sztárjai elárulták hogyan alakult az életük

vg.hu

Csökkennek a kamatok, vissza is tértek a fix kamatú lakáshitelek

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Masszázs közben lett rosszul: idős férfi életét mentették meg Tatabányán

NÍNÓ

Tragédia Biharban: halott fiához kért segítséget egy asszony

NÍNÓ

Ellepték a rendőrök a Határ utat: tömegverekedés volt a metróállomáson – Fotó

NÍNÓ

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

NÍNÓ

Holttestet találtak Szombathelyen, egy férfi lehet az iszonyú baleset áldozata

NÍNÓ

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

NÍNÓ

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

NÍNÓ

Szörnyű tragédia történt hajnalban Soroksáron