NÍNÓ

Szerző Ripost

1 hónapja

Újabb trükkel játszanak a magyar idősek kirablására

Furcsa adomány vagy valami más? A helyiek már mindenre gyanakodnak a bevásárló központok parkolójában történtek miatt.

Szerző Ripost

Szívből jövő adomány vagy valami készülődik a háttérben? Óbudán attól félnek a lakók, hogy egy bűnszervezet kiszemelte a nyugdíjasokat.

A különböző közösségi média platformokat vírusként önti el az olyan tartalom, amelyben az emberek feltűnően kedvesek és segítőkészek az idősekkel. Az ilyen videóknak különböző szintjei vannak, az egyszerű virágadástól, egészen egy komplett vásárlás kifizetéséig a lájkok és megtekintések érdekében. Több óbudaival is hasonló történt, egy Metropol olvasó családja mégsem hiszi, hogy egy egyszerű videókészítésről lenne szó.

Fotó: Pixabay

Kifigyelték mit vásárolt, majd a parkolóban félrehívták

Történetünk színhelye egy óbudai szupermarket parkolója. Egy neve elhallgatását kérő olvasó 90 éves édesapját követték a boltban. Megnézték, mit vásárolt, majd a fizetést követően a parkolóban félrehívták, első alkalommal egy férfi, másodszorra egy nő, adtak neki egy-egy ezrest és egy doboz ivólevet. Majd a bácsi által vásárolt termékekről kezdtek vele beszélgetést folytatni és megköszönték, hogy azt a terméket választotta. A bácsi elfogadta a pénzt, a kezébe nyomott üdítőt és még örült is, hogy milyen kedves emberek vannak.

 

A sztori „robbantotta” a netet, kiderült: többen is jártak így

Több komment is érkezett a poszt alá, amit olvasónk kitett. Érdeklődve kért segítséget a többi óbudai lakostól, hátha valaki járt már ugyanebben a cipőben. Több száz hozzászólás érkezett.

„Békáson ezzel a módszerrel egy nő és egy férfi így rabolt ki több vásárlót! Ott már Több eset volt!”

Egy másik hozzászóló megemlítette, hogy „hasonló eset történt a szintén óbudai Római téren is, ott egy férfi és egy nő idős embereknek ad pénzt.” A hozzászólások között felvetődött a lakásmaffia, mint lehetséges opció.

„Valószínűleg a lakásmaffia közérteknél, kisebb bevásárlóközpontoknál, bankautomatáknál, piacokon rendszeresen teszteli az időseket és aki nem elég elővigyázatos és ahol nincs család, amely közbeavatkozhatna, ott nagyon gyorsan lépnek” – írta az egyik hozzászóló.

 

Lakásmaffia vagy segítőkész emberek?

A lakásmaffia nem új keletű dolog, eddig is volt rá példa. 2021-ben nagy port kavart a városrészben, amikor egy gyanús eltartási szerződéskötés után néhány héttel, holtan találtak egy idős óbudai lakost. Olyan is előfordult a kerületben, hogy hazáig kísérték az időseket bevásárlás után, ha lehetett egészen a lakásig segítettek cipelni a csomagját, hogy végül kirabolják.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság óvatosságra int

Lapunk megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Ők azt nyilatkozták, hogy az elmúlt három hónapban nem érkezett bejelentés hozzájuk ilyen esetről. Ugyan 2021-ben megszaporodtak a lakásmaffiás esetek, és bár indult eljárás az ügyben, akkor bűncselekménynek a gyanúja nem merült fel. Most nem tudni, mi áll a háttérben, minden esetre a BRFK óvatosságra inti a gyanakvókat, és kéri őket, ha idős ember sérelmére bűncselekményt próbálnak meg elkövetni, vagy már sértettjévé vált egy bűncselekménynek, haladéktalanul tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, vagy bármelyik rendőrkapitányságon.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!