1 hónapja

Milliók szomjaznak rá, most jócskán elszállhat az ára

A legnagyobb sörgyártók ismét jelentős áremelésre készülnek.

Drasztikus mértékben megemelkedhet a sör ára december elejétől, lapunk úgy tudja, hogy jelentős mértékű áremelkedésre készül több nagy hazai sörgyártó. Eszerint akár 40-50 forinttal is drágább lehet a folyékony kenyér ára. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kitörése után az alkoholos termékek árai viszonylag nem emelkedtek olyan jelentős mértékben, mint mondjuk az élelmiszereké, ám a háború negatív hatásai egyre inkább érződnek a világ nagy sörgyártóinál is. 

Legutóbb az év elején volt nagyobb áremelés, akkor mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai ennek többszörösével is nőttek. A Ripost úgy tudja, hogy több hazai kereskedés, éppen ezért jó előre bevásárolt, azért hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást. 

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb maláta exportőre.  A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám  a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört. 

Németországban is egyre aggasztóbb a helyzet, mivel soha nem látott mértékű a szén-dioxid hiánya, így sok kisebb sörgyártó már kénytelen volt lehúzni a rolót, vagy legalábbis csökkenteni a termelését.  

Start of the 187th Munich Oktoberfest
Gyűlnek a viharfellegek a sörgyártók felett. Fotó: GettyImages

A fent említett problémák ellenére a hazai termelés biztosított. Lapunk megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetsége azt írta: nem tartanak árpa, és maláta hiánytól. Az ünnepek közeledtével a várható drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A  magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon. 

Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei 

- hangsúlyozták.

„Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak" - hívta fel a figyelmet lapunknak a szövetség.

Az első féléves adatok alapján viszont jó hír, hogy, az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is nagyobb lesz, mint a tavalyi, mondta, még korábban Kántor Sándor a szövetség elnöke a Portfoliónak adott interjújában. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tóth Andi különös dolgot mondott Marics Petiről

borsonline.hu

Megbánta első szexuális együttlétét a nő, súlyos árat fizetett érte

vg.hu

Nagyot emelkedhet az üzemanyag ára Magyarországon

life.hu

Így él most a férfi, akinek a fél arcát letépte egy grizzly medve

origo.hu

Saját példáján keresztül segít Tóth Gabi

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. január 29.: az Oroszlán kisugárzása felerősödik, a Bika vidám

ripost.hu

Kitört a botrány a Jimmy-sorozat miatt: kiborult a család

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

ripost.hu

Rosszul lett, árokba hajtott, és meghalt a 7-es úton egy férfi

ripost.hu

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!