Létrehozva: 2022.12.03.

Milliók szomjaznak rá, most jócskán elszállhat az ára

A legnagyobb sörgyártók ismét jelentős áremelésre készülnek.

Drasztikus mértékben megemelkedhet a sör ára december elejétől, lapunk úgy tudja, hogy jelentős mértékű áremelkedésre készül több nagy hazai sörgyártó. Eszerint akár 40-50 forinttal is drágább lehet a folyékony kenyér ára. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kitörése után az alkoholos termékek árai viszonylag nem emelkedtek olyan jelentős mértékben, mint mondjuk az élelmiszereké, ám a háború negatív hatásai egyre inkább érződnek a világ nagy sörgyártóinál is. 

Legutóbb az év elején volt nagyobb áremelés, akkor mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai ennek többszörösével is nőttek. A Ripost úgy tudja, hogy több hazai kereskedés, éppen ezért jó előre bevásárolt, azért hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást. 

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb maláta exportőre.  A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám  a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört. 

Németországban is egyre aggasztóbb a helyzet, mivel soha nem látott mértékű a szén-dioxid hiánya, így sok kisebb sörgyártó már kénytelen volt lehúzni a rolót, vagy legalábbis csökkenteni a termelését.  

Start of the 187th Munich Oktoberfest
Gyűlnek a viharfellegek a sörgyártók felett. Fotó: GettyImages

A fent említett problémák ellenére a hazai termelés biztosított. Lapunk megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetsége azt írta: nem tartanak árpa, és maláta hiánytól. Az ünnepek közeledtével a várható drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A  magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon. 

Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei 

- hangsúlyozták.

„Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak" - hívta fel a figyelmet lapunknak a szövetség.

Az első féléves adatok alapján viszont jó hír, hogy, az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is nagyobb lesz, mint a tavalyi, mondta, még korábban Kántor Sándor a szövetség elnöke a Portfoliónak adott interjújában. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Egyszerűen nagyszerű kevert tésztás húsvéti sütemény

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

mandiner.hu

Így örült a magyar győzelemnek a Puskás Arénában Orbán Viktor (VIDEÓ)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Szoboszlai kiakadt, nem avatták be egy fontos döntésbe

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-