Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.03.

Milliók szomjaznak rá, most jócskán elszállhat az ára

A legnagyobb sörgyártók ismét jelentős áremelésre készülnek.

Drasztikus mértékben megemelkedhet a sör ára december elejétől, lapunk úgy tudja, hogy jelentős mértékű áremelkedésre készül több nagy hazai sörgyártó. Eszerint akár 40-50 forinttal is drágább lehet a folyékony kenyér ára. Az orosz-ukrán háborús konfliktus kitörése után az alkoholos termékek árai viszonylag nem emelkedtek olyan jelentős mértékben, mint mondjuk az élelmiszereké, ám a háború negatív hatásai egyre inkább érződnek a világ nagy sörgyártóinál is. 

Legutóbb az év elején volt nagyobb áremelés, akkor mind a három nagy külföldi tulajdonú magyarországi sörgyártó emelte az árait. A kereskedők szerint 4-5 százalékos volt az áremelés, ami a legolcsóbb söröknél 10 forintot jelentett, de a prémium sörök árai ennek többszörösével is nőttek. A Ripost úgy tudja, hogy több hazai kereskedés, éppen ezért jó előre bevásárolt, azért hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást. 

Mint, ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb maláta exportőre.  A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám  a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört. 

Németországban is egyre aggasztóbb a helyzet, mivel soha nem látott mértékű a szén-dioxid hiánya, így sok kisebb sörgyártó már kénytelen volt lehúzni a rolót, vagy legalábbis csökkenteni a termelését.  

Start of the 187th Munich Oktoberfest
Gyűlnek a viharfellegek a sörgyártók felett. Fotó: GettyImages

A fent említett problémák ellenére a hazai termelés biztosított. Lapunk megkeresésére a Magyar Sörgyártók Szövetsége azt írta: nem tartanak árpa, és maláta hiánytól. Az ünnepek közeledtével a várható drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A  magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon. 

Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei 

- hangsúlyozták.

„Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak" - hívta fel a figyelmet lapunknak a szövetség.

Az első féléves adatok alapján viszont jó hír, hogy, az éves fogyasztás várhatóan a drágulás ellenére is nagyobb lesz, mint a tavalyi, mondta, még korábban Kántor Sándor a szövetség elnöke a Portfoliónak adott interjújában. 

 

 

 

origo.hu

Mit mondott Szoboszlai a győztes gólt lövő Csobothnak?

ripost.hu

A mai modern, sikkes nő frombrét visel, mutatjuk, hogy mi az

borsonline.hu

"Férjhez mentem egy rongybabához, 3 gyerekem van - megcsalt, de megbocsátottam neki, mert megéri"

hirtv.hu

Global: Jöhet az euró + videó

metropol.hu

Te köztük vagy? Ez a négy csillagjegy nagyságra van elrendelve

hirtv.hu

A dobogó tetejére állhattak kardozóink

ripost.hu

Kiderült ki lett Magyarország Szépe 2024-ben

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. június 23.: Vasárnap minden értelemben kisüt a Nap

ripost.hu

Halálos üzemi baleset történt vasárnap délután: két ember meghalt, egyet pedig mentőhelikopter vitt kórházba

ripost.hu

Mostantól sokkal könnyebb lesz vonattal a Balatonhoz utazni: íme a menetrend!

ripost.hu

Ez több volt, mint foci: Varga Barnabás drámája után nyertek a magyarok!

ripost.hu

Megmutatja hatalmát az univerzum, 3 csillagjegy szerelmi élete felfordul

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-