Létrehozva: 2024.09.27. 19:30

Itt egy új térkép: ez mindent megváltoztatott, amit a világűrről gondoltunk

Ettől még a tudósoknak is tátva maradt a szájuk.

A csillagászok közzétették a Tejútrendszer gigantikus térképét, és olyan felfedezéseket tettek, amelyek örökre megváltoztatták a galaxisról alkotott képünket.

világűr, galaxis
Új térkép készült a galaxisról Fotó: Pexels

Az atlasz több mint 1,5 milliárd objektumot tartalmaz, beleértve az újonnan született csillagokat is, így ez a valaha készült legrészletesebb térkép a világegyetemről. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) látható és infravörös csillagászati felmérő teleszkópjának (Vista) távcsövével a tudósok több mint 13 éven át figyelték a Tejútrendszer központi régióit. 

Az égbolt egyes foltjainak többszöri megfigyelésével a csapat meg tudta határozni ezeknek az objektumoknak a helyét, és azt is nyomon tudta követni, hogyan mozognak, és változik-e a fényességük. Dante Minniti, a chilei Universidad Andres Bello asztrofizikusa, aki a teljes projektet vezette, elmondta: 

Olyan sok dologra lettünk figyelmesek, amely örökre megváltoztatta a galaxisunkról alkotott képet.

Az adatok az égbolt 8600 teliholdnak megfelelő területét fedik le, és körülbelül tízszer több objektumot tartalmaznak, mint az ugyanezen csapat által 2012-ben közzétett korábbi atlasz.

A Vista teleszkóp 200 ezer képet készített, amelyeket kombinálva létrehozták az eddigi legrészletesebb infravörös térképet. Ez a műszer képes átlátni a galaxisunkban szétszóródott poron és gázon, és így képes meglátni a Tejútrendszer legrejtettebb helyeinek sugárzását.

A csillagászok 2010-ben kezdték az új atlasz elkészítését, és 2023 első felében fejezték azt be, ez összesen 420 éjszakát ölelt át - írja a Metro.

Az infravörös fénynek köszönhetően, a teleszkóp kiszúrja a nagyon hideg, ezen a hullámhosszon világító objektumokat, például a barna törpéket - a bukott csillagokat, amelyekben nincs tartós magfúzió, vagy a szabadon úszó, csillag körül nem keringő bolygókat.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek