2 éve

Anyaszült meztelenre vetkőzött 219 rab, majd megszöktek egy afrikai börtönből

Hajtóvadászat indult a szökésben lévő fogvatartottak ellen, akiknek a többsége jelenleg is pucéran bujkál a szavannában.

Szerző Gaál József

Szerda késő délután börtönlázadás tört ki, és 219 fogvatartott megszökött az Uganda észak-keleti részén található Moroto nevű kisváros egyetlen büntetés-végrehajtási intézményéből.

A fogvatartottak n először lefegyverezték a börtönőröket, levették a rikító sárga rabruháikat, nehogy felismerhetőek legyenek, majd anyaszült meztelenül menekültek el a szavanna irányába. Többségük valószínűleg jelenleg is étlen, szomjan és pucéran bujkál a bozótosban – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a szökésben lévő rabok egy részénél lőfegyverek lehetnek, a lázadás során ugyanis feltörték a fegyverraktárat, ahonnét sok pisztoly és gépkarabély tűnt el.

Flavia Byekwaso, a katonaság szóvivője elmondta: 3 börtönőr és 2 fogvatartott az életét vesztette az összecsapások során, sokan pedig megsérültek.

Átlagos tájkép Moroto környékén. A meztelen rabok ehhez hasonló bozótosban bujkálnak. (forrás: Google Street View)

„A szökésben lévő fogvatartottak kemény bűnözők. Többségüket marhalopás és fegyveres rablás miatt csuktuk le. Rikító sárga ruhájukat azért vették le, hogy nehogy felismerjék őket menekülés közben. Minden erőnkkel azon dolgozzuk, hogy elkapjuk őket – fogalmazott a helyi sajtónak Flavia Byekwaso, aki arra figyelmeztette a helyieket, hogy a rabok ruhaszerzés céljából betörhetnek az otthonaikba.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!