tóth gabi
Ezt a karácsonyi finomságot elkészíteni bizony nem könnyû feladat. Mutatjuk a legújabb töltelékeket és trükköket, hogy idén tényleg tökéletes legyen a bejgli.
A karácsony elmaradhatatlan édessége a bejgli. Ám mielőtt az ünnepi asztalra kerül, a két leggyakoribb stresszforrás, hogy az unalmas mákos és diós bejgli helyett kellene valami új íz és sütés közben ne repedjen meg a teteje. A nagy titkok tudói a nagymamák. Az ő receptjükből adunk egy kis segítséget.
A bejgli titka a tészta és a töltelék 50-50 százalékos arányán áll, vagy bukik. A tradicionális finomság hozzávalói a jó minőségű liszt, sertészsír, vagy vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaníliás cukor és tej. A lisztet a zsírral, vagy margarinnal morzsold el. Adj hozzá tejben felfuttatott élesztőt, egy tojássárgáját, 2 kanál nádcukrot és késhegynyi sót. Lassú mozdulatokkal gyúrd össze a többi hozzávalóval, majd takard le és pihentesd 2-3 órán át. Akár előző este is elkészítheted a tésztát, így egy éjszakán át pihen.
Ezután elkészítheted a tölteléket. Az egyhangú diós mákos variációt lehet aszalt szilvával, meggyel, kandírozott naranccsal felturbózni. Készíthetsz gesztenyés, birsalmás vagy narancsos-sütőtökös tölteléket is. Hidd el mennyei ízek.
Keverj össze sütőtök-pürét narancsdzsemmel, nádcukorral, öntsd bele egy fél narancs levét és kevés héjat is reszelj bele. Ettől mediterrán íze lesz. Egy fél citrom leve sem árt meg és reszelj hozzá kevés gyömbért. Lábasban 15 perc alatt főzz belőle sűrű lekvárt. Ha kihűlt ezt kend a tésztára, szórd meg 10 dkg kandírozott narancshéjjal. Már maga a töltelék is igazi ínyencség.
A vizet és a cukrot forrald össze. Tegyél bele 10 dekagramm darált diót. Keverj hozzá birsalmalekvárt, egy reszelt almát, egy kis citromhéjat és szegfűszeget. Ezt addig kell főzni, amíg sűrű lekvár lesz. Ha kihűlt, csak akkor tedd bele a tésztába.
Keverj össze gesztenyemasszát cukorral, tejszínnel, meggylikőrrel és egy csipet sóval. Ezt kend a tésztára, majd szórd meg aszalt meggyel.
Amikor a megtöltött tészta a tepsibe kerül, tetejét tojássárgájával kend meg, szobahőmérsékleten szárítsd, majd kend át tojásfehérjével. Nagyon fontos, hogy szurkáld meg villával az oldalait, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezed fáradtságos munkáját. A bejglit karamell színűre kell sütni, ez általában azt jelenti, hogy körülbelül 190-200 fokos sütőben 25-30 percig sül. Vigyázz ne égjen meg.