Harissa nélkül elképzelhetetlen az élet Tunéziában! Annyira népszerû ez a csípõs fûszerpaszta, hogy tiszteletére hatalmas fesztivált is rendeznek.
A harissza az egész arab világban elterjedt, erős paprikából készült csípős szósz, nagyon hasonlít a nálunk ismert Erős Pistára.
A paprika csípősségét a benne lévő kapszaicin tartalom adja, ez az anyag rendkívül jó hatással van az egészség megőrzésében, illetve a fertőzések leküzdésében.
Tunéziában, ahol alapélelmiszernek számít ez a csípős paprika krém, második alkalommal rendezték meg a Harissa Fesztivált, ahol a minden erről a csípős szószról szólt.
![]()
Harissa gyakorlatilag minden ételhez fogyasztható, amihez el tudod képzelni a csípős ízt. De remek önálló fogásokat is tudsz belőle készíteni.
![]()
Az alapszószt bármivel keverheted, legyen az olíva bogyó, fokhagyma, vagy bármelyik fűszer, amihez éppen kedved van. Az is nagyon valószínű, hogy már neked is volt dolgod harissával, hiszen a az utcai árusok mindenhol ezt kínálják a csípős szósz gyanánt a gyroshoz.
Harissa készítése
![]()
Hozzávalók:
1. A kimagozott paprikát áztasd fél órára meleg vízbe.
2. Aprítógépben a fokhagymával, koriandermaggal, a római köménnyel és a sóval készíts belőle sűrű masszát. Az olívaolajat fokozatosan adagold hozzá.
3. Jól záródó üvegekben 3 hétig eláll. Ha olíva olajat öntesz a tetejére, sokáig tárolhatod.
![]()
Ha erősebb szószt szeretnél, a félretett magokat pirítsd meg egy serpenyőben és add hozzá az elkészített masszához.
