tóth gabi
Harissa nélkül elképzelhetetlen az élet Tunéziában! Annyira népszerû ez a csípõs fûszerpaszta, hogy tiszteletére hatalmas fesztivált is rendeznek.
A harissza az egész arab világban elterjedt, erős paprikából készült csípős szósz, nagyon hasonlít a nálunk ismert Erős Pistára.
A paprika csípősségét a benne lévő kapszaicin tartalom adja, ez az anyag rendkívül jó hatással van az egészség megőrzésében, illetve a fertőzések leküzdésében.
Tunéziában, ahol alapélelmiszernek számít ez a csípős paprika krém, második alkalommal rendezték meg a Harissa Fesztivált, ahol a minden erről a csípős szószról szólt.
Harissa gyakorlatilag minden ételhez fogyasztható, amihez el tudod képzelni a csípős ízt. De remek önálló fogásokat is tudsz belőle készíteni.
Az alapszószt bármivel keverheted, legyen az olíva bogyó, fokhagyma, vagy bármelyik fűszer, amihez éppen kedved van. Az is nagyon valószínű, hogy már neked is volt dolgod harissával, hiszen a az utcai árusok mindenhol ezt kínálják a csípős szósz gyanánt a gyroshoz.
1. A kimagozott paprikát áztasd fél órára meleg vízbe.
2. Aprítógépben a fokhagymával, koriandermaggal, a római köménnyel és a sóval készíts belőle sűrű masszát. Az olívaolajat fokozatosan adagold hozzá.
3. Jól záródó üvegekben 3 hétig eláll. Ha olíva olajat öntesz a tetejére, sokáig tárolhatod.
Ha erősebb szószt szeretnél, a félretett magokat pirítsd meg egy serpenyőben és add hozzá az elkészített masszához.