kulcsár edina
Ugye, te is egészségtõl kicsattanó, illatos és édes paradicsomokra vágysz? Vigyázz, mert néhány esõs nap tönkreteheti az egész termést! Szerencsére van megoldás, jöhet a szódabikarbóna!
Bizonyára te is nagyon várod már, hogy minél előbb leszedhesd az első friss, saját termesztésű paradicsomodat! Ha időben palántázol, június második felére beérnek az első bogyók.
Sajnos közbeléphet a természet, néhány tartósan esős nap után gombás fertőzést kaphatnak a tövek. Befoltosodnak, majd elszáradnak a levelek. A bogyók pedig betöppednek, összezsugorodnak.
Először csak egy-egy darab, de akár a termés jó része is odalehet.
Ilyenkor nincs más megoldás, vissza kell szorítani annyira a fertőzést, hogy az új hajtások és az újonnan befoganó paradicsombogyók már egészségesen fejlődhessenek.
Első lépésként csipkedd le a talajhoz közeli levelet, a fertőzés ugyanis mindig a föld felől indul el, ha nem ér a talajhoz a levél, sokkal nagyobb az esély a helyzet normalizálására!
Persze nem mindegy, milyen szerrel állsz neki, hiszen a permetlé a héjon keresztül bejuthat magába a paradicsomba is. Ezért mielőtt káros vegyi anyagokhoz nyúlnál,
próbálj ki egy igazán egyszerű, de hatékony szert, ami nem más, mint a szódabikarbóna!
4 teáskanál szódabikarbónát keverj össze 3,5 liter vízzel, majd öntsd az oldatot egy szórófejes flakonba, ezzel fújd le a növény beteg felületét. Hetente egy-két alkalommal végezd el a kezelést, mindig az esti vagy a kora hajnali órákban. Tűző napsütésben ne permetezz, csak ártasz vele a paradicsomnak!
Legyen egészséges és finom a termésed!