Létrehozva: 2024.09.29. 14:00

Október 1-től tényleg nem lehet háziorvoshoz menni délután? Most kiderül!

Budapest bekapcsolódásával országossá válik az új ügyeleti rendszer október 1-től. Mit jelent ez a gyakorlatban és mi lesz onnantól a délutáni háziorvosi rendelési idővel? Mutatjuk a részleteket!

Mutatjuk, mikor melyik telefonszámon kérhetünk orvosi segítséget, milyen tünetekkel hová kell majd fordulni október 1-ét követően és azt is, hogy mi lesz onnantól kezdve a háziorvosok rendelési idejével.

orvos, doktor, kórház, háziorvos, beteg, betegség, igazolás
Országossá válik az új ügyeleti rendszer, mi lesz innentől a háziorvosi rendelésekkel? Fotó: Pexels

Október 1-től országossá válik az új ügyeleti rendszer

Legutóbb Pest vármegye csatlakozott a rendszerhez, napokon belül pedig a fővárosban is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer, így az egész országban egységessé válik. Mit jelent ez a gyakorlatban? Mikor és milyen panaszokkal keressük fel innentől kezdve a háziorvosunkat, mikor lehet szükségünk ügyeletes orvosra és mikor kell továbbra is a mentőket hívni? Mutatjuk a részleteket!

Miért volt szükség az új ügyeleti rendszerre?

A koronavírus-járvány rávilágított, hogy a korábbi ügyeleti rendszernek hiányosságai voltak. Ezért Pintér Sándor belügyminiszter utasítására 2022 nyarára új koncepció született, amit az egészségügyi államtitkárság, az orvosszakmai kollégiumok országos vezetői, az Országos Kórházi Főigazgatóság és az Országos Mentőszolgálat közösen készítettek.

Ez a legnagyobb előnye az új rendszernek

Az új alapellátási ügyeleti rendszer egyik előnye, hogy eltűnnek a megye-, kerület- és városhatárok: amennyiben szükséges, a beteget arra az ellátóhelyre irányítják, amely hozzá a legközelebb van. Például, ha egy győri éppen Budapesten tartózkodik és ügyeleti időben ellátásra szorul, akkor azt a fővárosban is megkaphatja. Vagyis nem a lakcímkártya alapján döntenek a betegek ellátásáról - mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az Indexnek.

Hogyan működik a gyakorlatban az új rendszer?

Október 1-jétől az ország minden pontján, így Budapesten is 0–24 órában elérhető lesz a 1830-as központi ügyeleti szám. Ezt tárcsázva a betegek egy menürendszeren keresztül irányítószámmal tudják beazonosítani magukat, így derül ki, melyik a hozzájuk legközelebb álló ügyeleti terület, ellátóhely. Amint ez megtörtént, a rendszer a kezelőhöz kapcsol. A hangot rögzítik (30 évig őrzik meg a felvételeket), a visszakereshető hívás alatt a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, és az adott helyzetre a legmegfelelőbb megoldást kínálja, ami lehet

  • telefonos tanácsadás,
  • ellátóhelyre irányítás,
  • ügyeletes orvost is küldhetnek a beteghez,
  • vagy sürgős esetben mentőautót is riasztanak hozzá.

Az ügyeleti gyermekellátás szintén a 1830-as központi számon keresztül érhető el - október 1-től az egész országban -, és a hívásfogadó tudja megmondani, hogy adott helyzetben mi a legjobb megoldás, például a három speciális budapesti gyermekellátóhely közül melyik van legközelebb.

Mikor van szükség ügyeletre és mikor mentőre?

Ügyelethez fordulni a hivatalos ajánlás alapján akut, nem közvetlenül életveszélyes, de a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható panaszokkal kell. Ilyen lehet például a nagyon magas, vény nélküli gyógyszerekkel nem csillapítható láz, a hirtelen kialakuló fájdalom vagy görcsök, bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok, krónikus betegségek akut tünetei. Az egységes 112-es segélyhívószámot október 1-től pedig abban az esetben tárcsázzuk, ha a helyzet életveszélyes, például erős mellkasi fájdalom, nehézlégzés, eszméletlenség lép fel valakinél - olvasható az OMSZ tájékoztató weboldalán.

Íme a mentőszolgálat útmutatója az új ügyeleti rendszerről. Fotó: mentok.hu

Hol látják el a betegeket az új ügyeleti rendszerben délután 4 után Budapesten?

Október elsejétől Budapesten 15 helyszínen lesznek ellátóhelyek, három speciális gyermekellátóhely (a Heim Pál gyermekkórház, a Szent János kórház és a XIII. kerület Révész utcai rendelő) és 14 mobil ügyeleti egység is működni fog, amelyek, ha szükséges, kimennek a beteghez, hogy otthonában kaphassa meg az ellátást. Ezeket a helyeket tömegközlekedéssel 30-60 percen belül, kocsival 15-30 percen belül el lehet érni a város minden pontjáról.

Ezeken a helyeken látják el a betegeket az orvosok délután 4 után. Fotó: mentrok.hu

Mi lesz akkor a délutáni háziorvosi rendelési idővel?

Hétköznap délután 4 órától este 10 óráig, hétvégén és ünnepnapokon pedig reggel 8 óra és délután 2 óra között a körzetekben dolgozó háziorvosok fogadják a betegeket, az ügyeleti pontokon. Ezután a mentők biztosítják a sürgősségi ügyeletet, ahol az orvosok mellett az egyetemi végzettségű ápolók, mentőápolók, mentőtisztek is fontos szerepet kapnak.

  • Budapesten jellemzően 8 és 12, valamint 16 és 20 óra között rendelnek (rendeltek eddig) a háziorvosok.
  • Az egészségügyért felelős miniszter szerint nem nyúlnak hozzá a rendelési időhöz.
  • Amelyik háziorvos megtartja az eddigi esti rendeléseit is, napi 12-14 órát is dolgoznia kell majd adott esetben.
Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek