Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.07.30.

5 tipp a szúnyogcsípés kezelésére - így csökkenthető a viszkető érzés!

A folyamatos gyérítés ellenére rengeteg szúnyog hemzseg az ország egész területén, főleg a vízpartokon. Mutatjuk, mikkel lehet csillapítani a szúnyogcsípés okozta viszkető érzést, ha épp nincs nálunk hűsítő krém.

Hazánkban több mint 50 csípőszúnyog faj él. A csípőszúnyogoknak szerencsére csak egy kis csoportja kedveli az emberi vért. A csípés azonban kellemetlen, viszkető érzést hagy hátra a bőrön, amit a következő készítményekkel lehet mérsékelni, ha nincs nálunk drogériákban és patikákban kapható, szúnyogcsípés elleni hűsítő krém.

Itchy,Insect,Bite,-,Irritated,Young,Female,Scratching,Her,Itching szúnyogcsípés
Így csillapíthatod a szúnyogcsípés okozta viszkető érzést. Fotó: Photoroyalty /  Shutterstock

Miért viszket a szúnyogcsípés?

A szúnyog csípésekor a nyálával számos különböző anyagot juttat szervezetünkbe, például fehérjéket, véralvadásgátlót, emésztő enzimeket. Az idegen anyagok jelenlétére a szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, amit a következő tünetek kísérnek: viszketés, fájdalom, duzzanat, bőrpír. Mint más allergiás reakcióknál, itt is az ember immunrendszerétől és a bejutó idegen anyag mennyiségétől függ a tünetek súlyossága. Van, akinél alig észlelhető a csípés, míg másoknál napokig viszket.

Miért nem érdemes vakarással csillapítani a viszketést?

Vakarni azért nem ajánlatos egy szúnyogcsípést, mert az csak ront a helyzeten. Ilyenkor a szervezetünk ugyanis még több hisztamint küld a csípéshez, ami tovább erősíti a viszkető érzést. Aki nagyon nem bírja megállni vakarózás nélkül, az vegyen vény nélkül kapható antihisztamint ilyen esetekre.

1, Növényekkel a viszketés ellen

Az aloe verából készült gélek, spray-k, de magának a növénynek a megtört levele is kiválóan enyhíti a viszketést, a duzzanatot és az esetleges fájdalmat is csillapítja. Ha 1 csepp geránium (muskátli) illóolajat is adunk az aloe-hoz, az eredmény még hatásosabb lesz. És ha már illóolaj: a citromos eukaliptusz illóolaj szintén csökkenti a viszkető érzést a bőrön. Csillapítja a viszketést az afrikai bazsalikom is, ami timolt és kámfort is tartalmaz. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) azt tanácsolja, hogy magát a levelet kell megdörzsölni és a csípésre tenni.

2, A különböző útifüvek is segíthetnek

Az útifüvek (pl. lándzsás, magas) frissen szedve szintén hatásosak. A bennük lévő antibakteriális és gyulladásellenes szer enyhít a viszketésen, ha apróra vágott pépjével bedörzsöljük a csípés helyét. Legyen szó bármilyen rovarcsípésről, a körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak.

szúnyog
A szúnyogcsípés okozta viszketést leghatékonyabban patikában kapható krémekkel és antihisztaminnal lehet csillapítani, ha nem vagyunk rá allergiások. Fotó: Pexels

3, Ezek az otthon is megtalálható anyagok segíthetnek a csípések kezelésében

Az egyik legelterjedtebb házi praktika a viszketés ellen az ecet, aminek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása is van, és amiből a háztartási ecet éppúgy megfelel a célnak, mint az almaecet. A citromléből pár csepp is nagy segítség lehet, ha más nincs éppen kéznél, mivel tisztítja a sebet és megakadályozza a gyulladás kialakulását. Ha pedig van kéznél egy kis borsmenta, azzal is enyhíthető a fájdalom.

4, A konyhában más természetes viszketéscsökkentők is találhatók

A teafilter segít kiszívni a bőrből a szúnyog befecskendezett váladékát. Tegyük pár percre a mélyhűtőbe és amikor már elég hideg, kössük rá az érintett területre. Egy másik gyulladáscsökkentő anyag a konyhában a zabpehely, ami az irritációt is enyhíti. Egyszerűen csak sűrű pasztát kell belőle készíteni és a csípésre kenni (le kell darálni és vízzel pépesíteni). A szódabikarbóna és a sütőpor is használható fájdalomcsillapításra vízzel hígítva, ugyancsak paszta formájában.

5, Végszükség esetén ezek a praktikák is használhatók

  • Csavarjunk jeget vagy jégakkut például egy konyharuhába, és tegyük a gyulladt felületre.
  • A neszesszerben lévő alkoholos, mentolos szájvíz is segíthet, amibe érdemes vattapamacsot mártani és azt rászorítani a csípésre.
  • A szájvíz csökkenti a fertőzés esélyét is, ezenfelül van egy kis hűtő és összehúzó hatása.
  • Ha nincs nálunk más, megteszi a fogkrém, aminek hasonlóak a tulajdonságai, de egy dezodor is jó szolgálatot tehet, ha a csípés után befújjuk vele a bőrt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-