Létrehozva: 2024.04.01.

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

A piros szín Krisztus vérét jelképezi, a tojás és a locsolás pedig a termékenység szimbóluma. Senki sem díszít úgy tojást, mint a sokszorosan kitüntetett Zsigóné Kati, most ő avat be a titokba.

„Számomra a legcsodálatosabb Zsigóné Kati művészetében, hogy úgy tud magyar maradni, hogy közben a világ teljességét, az egész emberiséget képviseli” – mondta a tojásdíszítés királynőjének tartott népi iparművészről Salacz László országgyűlési képviselő. Zsigóné Katinál azonban nemcsak húsvétkor láthatók az általa díszített tojások, azok egész évben megcsodálhatók Kecskeméten, ahol persze ilyenkor a legpezsgőbb az élet.

Zsigóné Kati sokféle technikát alkalmaz a tojások díszítésekor  Fotó: Ripost

A kecskeméti Tojás Múzeum felejthetetlen élmény, mert a világon egyedül álló alkotásokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek értéke felbecsülhetetlen. Több száz díszes tojásban gyönyörködhetnek és együtt festhetnek Zsigóné Katival, megismerkedhetnek sokféle díszítési technikával. A világhírű népi iparművész - talán egyedül az országban – tavaly három és fél hónap alatt a 6 kitüntetést kapott. De nem ez az egyetlen rekordja: 2021. szeptember 25-én egyetlen napon vitézzé avatták, lovaggá ütötték Erdélyben és átvehette a Nemzeti Önazonosság Védelmezője elismerést. Tavaly, 70. születésnapja alkalmából pedig többek közt beválasztották a 70-esek társasága könyvébe, a legismertebb, legjelentősebb emberek közé, hogy fennmaradjon neve az utókor számára. Majd megkapta a Magyar Bronz Érdemkeresztet, neve bekerült a londoni British Enciklopédia 24 karátos arannyal díszített 2017-es és a 2024-es évkönyvébe is. 

Hihetetlen képügyesség és technikai tudás kell ahhoz, hoigy ez legyen a tojásból. Fotó: Ripost

A Bács-Kiskun vármegye kultúrájáért díjat azért kapta, mert új művészeti ágat hozott létre a tojásdíszítésben technikáival és mert 7, a világon egyedül álló alkotása van, többek közt a Magyar Nemzet Tojása, a Beszélő Tojás és a Világunk Tojása. Ezek felbecsülhetetlen értékűek, éppen ezért a művész azt szeretné, hogy méltó helyre kerüljön majd, ahol mindenki megcsodálhatja, magyar vagy külföldi múzeumba, esetleg olyan városba, ahol cél az idegenforgalom fellendítése. A Ripostnak elárulta, hogy most is van egy új, nagyszabású ötlete, ami a világon a második helyet foglalná el alkotásai között, de ehhez csak akkor akar hozzáfogni, ha műveit jó helyen tudhatja.

Húsvét alkalmából kisfilmen mutatta meg, hogyan érdemes tojást díszíteni, mi mit jelképet és milyen technikákkal érdemes próbálkozni. 

A tojásdíszítés ősrégi hagyomány, a piros szín Krisztus vérét jelképezi. Elkészítésének számos módja van, lehet karcolt, patkolt, batikolt

– mondja. Te tudod, miért festünk tojást húsvétkor? Nézd meg videón!

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ragyogó napsütés után felhőszakadás, jégeső jön

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

metropol.hu

Váratlan esemény történt, Schumacher óriási esélyt kapott

mandiner.hu

Elon Musk Zelenszkij újabb tervéről: „Ez őrültség”

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

travelo.hu

Tudtad, hogy Horvátországnak is van Holt-tengere? Ráadásul egy szigeten

ripost.hu

Íme a négy legintelligensebb csillagjegy – Te köztük vagy?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-