Létrehozva: 2024.01.31.

Tartós megoldást jelent a csípő- és térdprotézis – de mikor van rá szükség?

Sokan inkább szenvednek a fájdalomtól, csak hogy megússzák a műtétet. Pedig, ha a csípő- és a térdízületben elkopik a hyalinporc, azt a szervezet nem tudja újratermelni.

Ma már rutineljárásnak számít a csípő- és térdprotézis műtét, és ellentétben a tévhitekkel, több évtizedre megoldást jelent, mondta el a Ripostnak Dr. Zomborszky Márton, a TritonLife Csoport ortopéd és traumatológus szakorvosa, aki rengeteg ilyen műtétet végez. 

Dr. Zomborszky Márton ortopéd és traumatológus szakorvos sok csípőprotézis-műtétet végez. Fotó: TritonLife Csoport 

Mikor van szükség a műtétre?

Ahogy fogy a porc, idővel csont a csonttal érintkezik, ami állandó fájdalmat eredményez. A csípőízületi protézis-beültetés megfontolandó, ha a csípőízületi kopás rontja az ember életminőségét, a fájdalom elviselhetetlenné válik, akadályt jelent a hétköznapi életben, a mindennapos mozgás is nehézkes. Az orvos képalkotó vizsgálatokkal győződik meg arról, hogy a műtétet indokoló csontkopás áll-e fenn. Ha igen, akkor műtétet javasol, aminek az a célja, hogy megszűnjenek a fájdalmak, a páciens visszanyerje mozgásképességét, folytathassa szokásos életvitelét. A csípő- és térdprotézis műtét a legsikeresebb beavatkozások közé tartozik, ma már rutinműtétnek számít.

Mennyire jelent ez tartós megoldást?

A legkorszerűbb orvostechnológiai fejlesztések alkalmazása jó eredményt hoz mind a mozgásfunkció, mind a tartósság tekintetében. Tévhit, hogy egy csípőprotézis várható élettartama legfeljebb 10-15 év. Napjainkban a legmodernebb technológiai fejlesztések alkalmazásával, valamint a komoly rehabilitációval és a javasolt egészséges életmód követésével a protézis várható élettartamát már évtizedekben mérik, akár 20-30 év is lehet. Az új protézisek esetében a betegnek 90% esélye van arra, hogy 20 év múlva is tökéletesen működjön a protézise. Mivel csípőprotézisre kopás miatt jellemzően 65 éves kor fölött van szükség, ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag élethosszig tartó megoldást jelenthet a műtét. 

Milyen eredmény remélhető?

Gyakran meglepődnek a betegek, hogy a protézisműtét milyen jelentős változást hoz az életükben. Mi ortopéd sebészek nagyon nem szívesen beszéljük rá a műtétre a beteget, neki magának kell eldöntenie, mikor szánja rá magát, ugyanakkor eljön az a pillanat, amikor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az életminőséget jelentősen javítja a műtét. Nem érdemes az aktív életéveket szenvedéssel eltölteni, ráadásul fennáll a veszély, hogy a beteg elveszíti az izomzatát, ami nem szerencsés a műtét utáni rehabilitáció miatt sem 

– mondta el a szakorvos. Ha szükségessé válik, a beültetett protézis később cserélhető, ezért is fontosak az évenként esedékes kontrollvizsgálatok, mivel egy hagyományos röntgenvizsgálat már akkor kimutathatja, hogy gond van a protézis körül, amikor még nincs panasz. 

Mi a teendő a csípőprotézis beültetését követően?

Fontos, hogy a műtét előtt megfelelő tájékoztatást kapjanak a páciensek, hogy lelkileg is fel tudjanak készülni a beavatkozásra, amiről nemcsak a szakorvossal, hanem a gyógytornásszal is konzultálnak. A műtét napján este – amikor megszűnik az érzéstelenítés hatása - a páciens a gyógytornásszal sétál egyet járókeret segítségével, és egy keringésjavító tornát is elvégez. A kórházban töltött idő során elsajátítja a tornát és a segédeszközök használatát. Amennyiben a sebész úgy rendelkezik, a protézis beültetése utáni első 6-12 hétben egyes mozdulatok és mozgások nem végezhetők (mélyre hajolás, térdek összeszorítása, keresztbe tett lábakkal ülés stb.). A műtét eredményessége nemcsak magán az operáción, hanem az azt követő rehabilitáción is múlik. A műtét után körülbelül két héttel van az első orvosi kontroll, a következő pedig az után hat-nyolc héttel. Ha bármelyik alkalommal úgy látja a szakorvos, hogy szükséges még a gyógytornásszal való konzultáció, közös torna, akkor hozzá irányítja a pácienst. Az is fontos, hogy a rehabilitációt követően sikerüljön megtalálni az arany középutat a sportolás területén is. Mert a protézis beültetés lényege éppen az, hogy az egészség szempontjából olyannyira fontos mozgásról – ami egyben örömforrás is - ne kelljen lemondani!

Meddig normális az ízületi fájdalom?

Érdemes tudni, mitől fájnak az ízületek. 

* Ha kicsit megerőltettük vagy ízületi gyulladásunk van, akkor az első három nap a legrosszabb és utána folyamatosan javulni kezd. 

* Egy trauma, ami kifejezett fájdalommal és ízületi duzzanattal is jár, akár három-négy héten át is fájdalmat okozhat. Ha egy ízületi sérülés mellett duzzanat és bevérzés is van, ott gyanús, hogy az ízületi struktúra is sérült és valószínűleg el kell gondolkodni a műtéti megoldáson. Komoly sérülés esetén a gyógyulás hat hetet is igénybe vehet. 

* A krónikus degeneratív betegségeknél, például a kopásoknál általában évekig fájdalommal élnek az emberek. Vannak időszakok, amikor a kopott ízület érzékenyebb és kíséri egy ízületi belhártyagyulladás, ami fokozza a fájdalmat. Nem szteroid gyulladáscsökkentővel a tünetek ideig-óráig elfedhetők vagy konzervatív kezelés hatására az ízületi folyadékgyülem csökken és a gyulladás visszahúzódik, így átmeneti javulás következik be. A kopás azonban megmarad és sajnos újra kialakul az ízületi fájdalom. Ezért nem érdemes ilyen esetben halogatni a műtétet.

 

 

origo.hu

Valami titokzatos dolgot fedeztek fel a tudósok az óceán mélyén

ripost.hu

Borzalmas körülmények Párizsban, ebbe a pici szobába dugták Szilágyi Áront az olimpián

borsonline.hu

Megszakad a szív: Ez történt Tompos Kátya sírjával – Fotó

hirtv.hu

Fordítva sült el Josep Borrell szimbolikus büntetése

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

hirtv.hu

Az oroszok kijelentették, folytatódik az olajszállítás Magyarországra és Szlovákiába

ripost.hu

Baukó Éva kimondta: Betegen engedtek be a Való Világba

mindmegette.hu

Ezért nem lesz sült krumpli az olimpiai falu éttermében

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

ripost.hu

Pánik a bevásárlóközbont parkolójában, csecsemő rekedt a forró autóban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Világszenzáció Visegrádon: felbecsülhetetlen kincseken kívül hátborzongató tragédiát is rejtett a feltárt teniszpálya

RIPOST7

„Bármikor újrakezdenénk!” - exkluzív interjú a magyar űrhajósokkal