Létrehozva: 2023.04.09.

Miért van olyan sok motoros baleset? Itt a válasz!

Ahogy beköszönt a jobb idő, sokan veszik elő a motorjukat a garázsból. Ezzel párhuzamosan megnő a motoros balesetek száma is. Összeszedtük, mire figyeljenek az autósok, motorosok a szezon kezdetén!

A tavasz első egy-két hónapjában ugrásszerűen megnő a motoros balesetek száma a tapasztalatok szerint. Mit tehetnek ez ellen a motorosok és az autósok? A rendőrség a motoros szezon kezdetén a következőket tanácsolja.

motoros
Erre figyeljenek az autósok, motorosok a szezon kezdetén. Fotó: Pixabay

Alig indult el a motoros szezon, máris rengeteg a baleset

A police.hu-n olvasható beszámolók szerint 2023.03.10-én halálos motorbaleset történt a 86-os főúton. Aznap Szekszárdon is meghalt egy motoros. Ezt követően

  • 2023.03.19-én összeütközött egy motoros és egy személyautó Pápa belvárosában;
  • 2023.03.21-Dányban meghalt egy 54 éves motoros;
  • 2023.03.25-én Halálos motorbaleset volt Egerben;
  • 2023.03.26-án pedig Bajnán ütközött össze egy motoros és egy személyautó.

A baleset során a motoros életét vesztette.

Miért van sok motoros baleset?

A többség szerint a motorosok gyakran a saját hibájukból szenvednek balesetet. Száguldoznak, cikáznak az autók között, nem tartják be a szabályokat, keresik a veszélyt. Tény, hogy a gyorshajtás a motoros balesetek legfőbb oka, a balesetek 55-60 százaléka a sebesség helytelen megválasztására vezethető vissza. Ezen kívül minden ötödik baleset a kanyarodás, az irányváltás szabályainak be nem tartása miatt következik be a Közlekedés Tudományi Intézet (KTI) szerint. A sok motoros baleset oka még az is, hogy a sofőrök a felkészültségükhöz képest túl nagy motort vezetnek, de rengeteg tragédia történik amiatt is, mert a magukat már rutinosnak érző motorosok az olykor több hónapos téli kényszerpihenő után úgy akarják folytatni a motorozást, ahogy abbahagyták. Vagyis sem magukat, sem a gépüket nem készítik fel a szezonra. Gyakori azonban az autósok figyelmetlensége miatt bekövetkező baleset is.

Crash,Moto,Bike,And,Car,On,Road
Fotó: Dmitry Surov / Shutterstock

Mit tehetünk a motoros balesetek elkerülése érdekében?

A motorosok halálozási kockázata közlekedési baleset esetén nyolcszor nagyobb, mint a személygépkocsiban utazóké. Közúti baleset esetén a motorkerékpárosok teste közvetlenül sérül. Gyakori baleseti ok, hogy az autós sávváltáskor nem néz bele a visszapillantó tükörbe, és a mögötte éppen érkező motorossal összeütközik. A motoros már kisebb lökés után is beeshet egy autó vagy autóbusz alá, ami súlyos sérüléssel vagy halálos kimenetellel járhat. Az ilyen balesetek elkerülésének érdekében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a motorkerékpárosokat, hogy kizárólag kifogástalan műszaki állapotú, és biztonságtechnikailag is megfelelő motorkerékpárral közlekedjenek. Ne megszokásból vezessenek, fokozott figyelemmel kezdjenek bele az előzésbe és kanyarodási manőverbe, valamint tartsák be a sebességhatárokat és mindenkor az út-, időjárási-, és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. Fontos még az is, hogy viseljenek bukósisakot és további védőfelszereléseket.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a motorosok figyelmét, hogy ne csak magukat, hanem a járműveiket is készítsék fel a közlekedésre. Az autósokat pedig arra kérik, hogy az útjuk során kiemelt figyelemmel legyenek a motorral közlekedőkre is! Vezessenek türelmesen, toleránsan, és az „Elsőbbségadás kötelező”, illetve az „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtáblák szabályait a kétkerekűvel közlekedők esetében is kivétel nélkül tartsák be!

Amit a szezon kezdetén még meg kell tenni

Ha heteket, hónapokat állt a garázsban a motor, nem elég alaposan áttörölni. Erősen ajánlott átnézni vagy átnézetni a fékeket, a bowdeneket és azonnal ki kell cserélni, ha kopottak vagy már kicsit szőrösödnek. Elengedhetetlen az olaj-, a fékfolyadék szintjének és minőségének, valamint a gumiknak az ellenőrzése. A kopott vagy sérült gumi a motoron sokkal veszélyesebb, sokkal több gondot okoz, mint az autókon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

borsonline.hu

"Mindenben jól néz ki" - Palvin Barbi megőrjíti rajongóit

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

metropol.hu

Gulácsi-mágiát csodál a Bundesliga: új becenevet kapott a magyar válogatott sztárja

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

ripost.hu

„Megvan bennem a vágy” – Marco Rossi dörzsölheti a tenyerét, komoly ajánlatot kapott

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

Mindennapok

Egy ősrégi húsvéti hagyományról beszél a tojásdíszítés királynője – videó

Mindennapok

„Lelkem tükre” – Tizenkétszer jelölték Emmy-díjra, most Budapesten mutatják be képeit