Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
MANIMÉKER

Szerző WB

Létrehozva: 2024.07.21.

Lopásbiztos praktikák fesztiválozóknak

Minden élethelyzetben érdemes odafigyelni a fizetőeszközeinkre, egy nagy tömegeket megmozgató szabadtéri eseményen pedig még inkább. Eláruljuk, hogyan!

Készpénzzel vagy nélküle?

A fesztiválok nagy része manapság már teljesen készpénzmentes, emiatt érdemes inkább más megoldásokkal élni. Ezek sok szempontból biztonságosabbak is. Kisebb fesztiválok esetén lehet nálunk készpénz, de a fizetőlehetőségekről előzetesen tájékozódjunk az esemény weboldalán - írja a Fanny magazin.

 

Óvatosan a bankkártyákkal!

Ha ezzel fizetünk, ügyeljünk rá, hogy más számára ne legyenek láthatók a plasztikkártyán található adatok, számok. Ezekről bárki könnyen készíthet fotót, ha például kitesszük a pultra, forgatjuk a kezünkben, és később felhasználhatja online vásárlásokra. Ezen kívül ellenőrizzük a terminált is, hogy a pontos összeget kéri-e tőlünk a pultban álló személy.

 

A megfelelő zsebben

Sokan nem szeretnek méretes pénztárcát cipelni, vagy azt gyakran előszedni a táskából fizetések során. Ilyenkor kerülhetnek a bankók és kártyák a zsebekbe, ám ezeken a helyeken nincsenek túl nagy védelem alatt. Könnyen kicsúszhatnak, mi, vagy mások is kiránthatják, és a mosdóban is elhagyhatjuk őket. A far- és elülső apró zsebek helyett tegyük cipzáros, gombos részekbe az eszközeinket.

 

Fizető karszalagok

Több hazai fesztiválon választhatunk fesztiválkártyával vagy chip-pel ellátott karszalagot, amit tetszőleges összeggel tölthetünk fel. Ha ezt használjuk, ügyeljünk arra, hogy ne veszítsük el, és senki se vágja le rólunk észrevétlenül.

Fotó: Vasvári Tamás /  MTI

Telefonnal is megoldhatjuk

A mobilunkkal is kényelmesen, pár mozdulattal fizethetünk. Ehhez egy olyan készülékre van szükségünk, ami rendelkezik NFC funkcióval és össze van kapcsolva a bankszolgáltatóval. Ha ezt alkalmaznánk, vigyázzunk arra, hogy a megfelelő összeg kerüljön levonásra.

 

Okosórás törlesztés

Amennyiben hordunk ilyen eszközt, és alkalmas a típus a fizetésre, ezzel is élhetünk. A büfében így semmit sem kell elővennünk.

 

Állítsunk be limitet!

Érdemes limitet beállítani a kártyás vásárlásoknál, egy olyan összeggel, amit maximálisan levonhat a szolgáltató fizetéskor. Így, ha elveszítjük vagy ellopják a kártyánkat, egyéb fizetőeszközünket, csak mérsékelt értéket tudnak leemelni róla a tolvajok.

 

Dupla levonás

Trükkösek lehetnek a vendéglátó egységek, ha azt állítják, nem működik a terminál, amihez már hozzáérintettük a kártyánkat. Ilyenkor újrafizettethetnek vagy egy másik készüléket is elővehetnek, így könnyen duplán fizetünk, ha nincs beállítva a telefonunkon jelzés, vagy csak utólag nézünk rá az értesítésre.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek