kulcsár edina
Sok családnál kerül az ünnepi asztalra halászlé, vagy rántott hal. Legtöbben még mindig csak ilyenkor fogyasztanak halat. Vajon idén milyen árakra számíthatunk a piacokon és a nagyáruházakban?
Európai viszonylatban még mindig a magyar lakosság fogyasztja a legkevesebb halat. Karácsony közeledtével azonban a háztartások többségében halétel kerül az ünnepi asztalra. A felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti a halfogyasztást valamilyen kiemelt alkalomhoz, jellemzően a karácsonyhoz.
A fogyasztók legtöbbször piacokon és áruházláncokban szerzik be az ételek elkészítéséhez szükséges halat, de az ünnepek közeledtével egyre több üzlet előtt jelennek meg halat árusító pavilonok, amik szintén népszerűek. A fővárosi piacokon átlagosan 1700-1900 forint körül kapható a pontyszelet kilója, ez minimális eltéréssel megegyezik a tavaly év végi árakkal.
Az áruházak közül három nagy lánc árait összevetve minimális az emelkedés, a pontyszelet átlagos ára idén 1860 forint körül van, 10 százalékkal magasabb a tavaly év véginél.
A busa ugyan olcsóbb a pontynál, a budapesti piacokon és a szupermarketekben 1000 forint alatt, míg vidéken 1100 forint körül kapható. De kevésbé szeretik, mert bonyolultabb az elkészítése.
A másik közkedvelt halétel-alapanyag az afrikaiharcsa-filé, amelynek ára novemberben a budapesti piacokon 2700-2800 forint körül alakult, az előző év végi árakkal összehasonlítva nem volt változás.