Létrehozva: 2015.12.01.

8 trükk, hogyan spórolj a karácsonyon!

Biztos veled is elõfordult már, hogy karácsonykor túlköltekeztél! Mutatunk pár trükköt, amivel spórolhatsz, és még az ünneped is szebb lesz!

Az utóbbi években a karácsony már kezdte elveszteni eredeti funkcióját, és egyre inkább a kereskedelem ünnepévé vált. Az ünnep közeledtével mindenfelé vásárlásra buzdítanak minket, és mi be is dőlünk a csábító reklámoknak. Gondolj csak bele: amit karácsonykor drágán megveszel, az a normál hétköznapokban jó esetben csak a felébe kerül. 

Manapság szerencsére leáldozóban van a méregdrága karácsonyi ajándékok korszaka. Egyre több családnál figyelnek a kasszára, apróságokkal lepik meg egymást karácsonyra és nem szórják feleslegesen a pénzt. Sokan gondolják úgy, hogy lassan érdemes visszakanyarodni a karácsony eredeti szerepéhez. Persze akinek van felesleges pénze, az szórja csak nyugodtan!

Kevés pénzért is szerezhetünk nagy örömet!

1. A karácsony nem költekezési maraton – a figyelem középpontjában Jézus születése és ünneplése áll. Szeretteidet egy jelképes ajándékkal emlékeztesd arra, hogy mennyire szereted őket! Ünnepeljetek, ne azon versenyezzetek, ki ad nagyobb ajándékot!

 

2. Készíts saját kezűleg ajándékokat! Sokszor a saját készítésű ajándékok sokkal nagyobb örömet szereznek, mint a drága, vagy ötlettelen árucikkek, amiket esetenként amúgy is megveszel év közben, ha szükséged van rá. Ráadásul a saját készítésű ajándékok személyessé teszik az ünnepet. Még évekkel később is eszedbe jut majd az, akitől kaptad, és kellemes emlékek fognak hozzá fűződni, míg például egy műszaki cikkről, vagy egy pár zokniról ez nem mondható el.

3. Egy csak egynek – néhány család már magáévá tette ezt a szokást, mely egyszerű és szórakoztató, no meg megoldja a karácsonyi spórolást. A karácsonyi ajándékötletek amúgy is sokszor okoznak komoly fejtörést. Mi lenne, ha nem kellene mindenkinek vennie valamit mindenkinek? Egyes családok minden évben leírják cetlikre a neveket, húznak, és egy személy csak egynek vesz ajándékot. A hangsúly a szórakozáson és a családi együttműködésen van, hiszen együtt szerzik be a hőn áhított ajándékokat.

4. Szabj összeghatárt! A karácsony köztudottan nem arról szól, hogy ki vesz a másiknak drágább, nagyobb, több ajándékot, de ezt sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni. Előfordul, hogy egy rokon beállít egy drága ajándékkal, mi pedig "kiszúrjuk a szemét" egy olcsó semmiséggel, és sértődés lesz a dologból. Ezért érdemes előre megbeszélned az ismerősökkel, rokonokkal, hogy mi az az összeghatár, amit egymásra költötök karácsonykor. Így biztosan nem lesz sértődés a dologból. Ha pedig ennek ellenére valaki mégis drága ajándékkal állít be, ne érezd kellemetlenül magad. Ez még nem kötelez téged arra, hogy te is drága ajándékkal lepd meg, hiszen korábban tisztáztátok a szabályokat.

5. Nem muszáj megvenned a drága karácsonyi dekorációkat. A saját kezűleg készített karácsonyi díszeknek megvan a maguk bája. Hangulatosak, és különösen emlékezetesek, ha a család együtt készíti őket. Összeülésre, beszélgetésre, nevetésre remek alkalom! Ráadásul rengeteget spórolsz rajta.

6. Az ünnepi képeslapok költsége ma már egyszerűen lefaragható, ha valaki nem ragaszkodik a hagyományos lapokhoz. E-mailben, facebookon, sms-ben is könnyen boldog karácsonyt kívánhatsz azoknak, akikkel személyesen nem találkozol az ünnepekkor. De ügyelj arra, hogy ne csak egy odavetett "boldogat!" legyen az üzenet. Keress megható verseket, vagy idézeteket és ezeket küldd el!

7. Az ajándék csomagolásán is spórolhatsz. Már év közben is megveheted a karácsonyi csomagolópapírt, dobozokat, az ünnepi árának töredékéért. Ha erre nem gondoltál korábban, az sem baj! Nem kötelező a legdrágább csomagolóanyagot megvenned, a vége úgy is az lesz, hogy széttépik. Sokszor egy egyszínű, egyszerű csomagolás egy színes szalaggal átkötve is lehet szép! Ráadásul ezeket saját magad is dekorálhatod, fenyőágacskával, rajzzal, vagy bármilyen ötletes megoldással!

8. Több család, egy menü! Szintén egyszerű spórolási módszer, ha a karácsonyi menü elkészítését nem egy személy végzi, hanem több. A családokban mindenki készítsen egy-két dolgot és a vacsorán adják őket össze. Máris kevesebbe kerül az étel mindenkinek. Persze, meg kell beszélni, hogy ki mit készít, hogy meglegyen az összhang! És a sem mellékes, hogy így több család üli körül az ünnepi asztalt, ami szintén emlékezetes eseményként marad meg bennünk!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elakadt a hóban egy Volánbusz Dorogon, nézni is fáj, mit műveltek vele mentőakció címén - videó

origo.hu

Megrázó kettős gyilkosság Diósjenőn - szexuálisan zaklatta nevelt lányait, aztán mindkettőjüket megölte

borsonline.hu

18 ezer forint egy hamburger: ide vitte randizni új szerelme Tóth Gabit a hétvégén

mandiner.hu

Egy dologra nem figyeltünk mostanában: a háborúra – Somkuti Bálint írása a Mandineren

ripost.hu

Hosszú Katinka édes fotón mutatta meg a családját

mandiner.hu

Váratlan bejelentés: távozik a híres rádiós Balázséktól

origo.hu

Itt van Amerika legújabb háborús terve

mindmegette.hu

Dráma Rácz Jenő és Molnár Áron boxmérkőzésén: bedobták a törölközőt - Videó

origo.hu

Milyen egy gyerekszobába szánt okostévé? (x)

life.hu

Ajándékozási kisokos karácsonyra: ha tutira akarsz menni, ezeket tedd a fa alá(x)

kvizjatek.mandiner.hu

Játsszon kvízjátékunkkal és jusson el ön is páros belépőink egyikével Mága Zoltán XVI. Budapesti Újévi Koncertjére!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANIMÉKER

Most van az igazi Black Friday, itt van minden tudnivaló – Videó

MANI

Ingyen ötmilliót adnak jövőre napelemre - mutatjuk, ki pályázhat rá!

MANI

Itt a trükk: mit tehetsz, ha párásodik a kocsid ablaka?

MANI

Mit ne csinálj, ha ködben vezetsz?

MANIMÉKER

Tiéd lett a 410 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett a 305 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Tiéd lett a 215 millió forint? Ezek a Hatoslottó nyerőszámai

MANIMÉKER

Black Friday: a vásárlás ünnepén tartják a Ne vásárolj semmit! napot is