tóth gabi
Elõfordult már veled, hogy a vasárnapi ebédet készítve, a hirtelen felhabzó olaj tönkretett az ételt? Ha a válaszod igen, akkor most megmutatjuk azt a filléres trükköt, amivel elkerülheted az olaj habosodását.
Bármilyen furcsa, de sok esetben az olaj habzása elkerülhetetlen. Ha fagyasztott vagy esetleg nedves ételt teszel a forró olajba természetes reakció, hogy az olaj habosodni kezd.
Sajnos az olajak ára és minősége sem garantálja, hogy ez veled soha nem történhet meg.
Léteznek azonban olyan konyhai trükkök, amikkel megelőzheted ezt a bosszantó dolgot anélkül, hogy minden sütés előtt lecserélnéd az olajat.
Akár zsemlemorzsának is félreteheted a száraz kenyeret , de ha nem szeretnél pepecselni vele, akkor se dobd ki a használhatatlannak tűnő vekniket.
Ha sütés előtt, a felforrósodott olajba beleteszel néhány kocka száraz kenyeret, könnyedén megelőzheted a habosodást.
Ha nincs otthon épp száraz kenyér, akkor sincs minden veszve. Gyorsan szórj egy csipet sót a felfutó olajba. A habosodást leállítja és te gyorsan be tudod fejezni bosszúság nélkül a főzést.
Ha a főzéshez nyitottál egy üveg bort is, akkor kivételesen a parafa dugót ne az üvegbe tedd vissza! Egy gyors mozdulattal dobd bele az olajba. A trükk bombabiztos és villámgyors.
Ha már főzöl, biztosan készítesz valamilyen köretet is, talán épp krumplit. Ilyenkor nincs más dolgod, mint egy karikát a forró olajba dobni belőle. Szépen lelohasztja a habos olajat ez a trükk is.
Előfordulhat, hogy nem a sütés elején jelentkezik a habzás, hanem a második vagy harmadik szelet húsnál. A megoldást ilyenkor, hogy egy kevés hideg olajat öntesz még az edénybe.