Létrehozva: 2015.07.12.

Ki ne dobd a dinnyehéjat! Igazi csemege

Utána számoltál már, hogy mennyit fizetsz a dinnye héjáért, amit végül a szemetesbe dobsz? Nem kell, hogy kárba vesszen a héj! Remek csemegéket készíthetsz belõle, íme 4 fantasztikus ötlet!

Szerző Ripost

Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. 

 

Savanyított görögdinnyehéj

Hozzávalók:

1 görögdinnye héja

2-3 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

1/2 teáskanál mustármag

1 l víz

1 ek. só

Így készítsd:

Hasonlóan készítsd, mint a kovászos uborkát , csak éppen itt a kenyér-fázis kimarad.

  • Forralj fel annyi vizet sóval, amekkora üveget használsz.
  • A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.
  • Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.
  • Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba 10 percre az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.
  • Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

    Dinnyehéj lekvár

    Hozzávalók:

    3 csésze dinnyehéj

    1,5 csésze cukor

    1 citrom héja

    1/2 citrom leve

    1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg

    Így készítsd:

  • Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.
  • Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.
  • Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.  
  • Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal,  joghurtba  keverve, vagy  zabpehellyel is szuper reggeli.

     

    Kandírozott dinnyehéj

    Hozzávalók:

    4 csésze görögdinnyehéj

    1/4 csésze só

    Sziruphoz:

    1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom

    + cukor a bevonáshoz

    Így készítsd:

  • Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.
  • 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.
  •  Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.
  • Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.
  • Remek csemege lesz!

    Pácolt dinnyehéj

    Hozzávalók:

    1 dinnye héja

    3 evőkanál + 1 teáskanál durva só

    1 1/2 csésze almaecet

    1 1/2 csésze cukor

    2 evőkanál pácfűszer

    Így készítsd:

  • A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb hasábokra.
  • 1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet és az előkészített héjdadabokat tedd egy tálba.
  • A sziruphoz forrald össze a többi hozzávalót, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Ha kihűlt tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe. 
  • Kb. 2 hétig áll el!

    Húsok mellé, köretként szervírozhatod!

     

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek