RETRO RÁDIÓ

Ki ne dobd a dinnyehéjat! Igazi csemege

Ki ne dobd a dinnyehéjat! Igazi csemege
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2015. 07. 12. 14:27

Utána számoltál már, hogy mennyit fizetsz a dinnye héjáért, amit végül a szemetesbe dobsz? Nem kell, hogy kárba vesszen a héj! Remek csemegéket készíthetsz belõle, íme 4 fantasztikus ötlet!

Egy méretes görögdinnye elfogyasztása után kész macera megszabadulni a rengeteg helyet foglaló, csöpögő, erjedő dinnyehéjtól. Alig fér a szemetesbe, aztán csak a baj van vele. 

 

Savanyított görögdinnyehéj

Hozzávalók:

1 görögdinnye héja

2-3 gerezd fokhagyma

1 csokor kapor

1/2 teáskanál mustármag

1 l víz

1 ek. só

Így készítsd:

Hasonlóan készítsd, mint a kovászos uborkát , csak éppen itt a kenyér-fázis kimarad.

  • Forralj fel annyi vizet sóval, amekkora üveget használsz.
  • A dinnyehéj sötétzöld külső héját hántold le, majd a héjdarabokat vágd csíkokra és állítsd az üvegbe.
  • Tegyél hozzá fokhagymát, mustármagot és kaprot.
  • Öntsd a dinnyehéjra a felforrt sós vizet és zárd le légmentesen. Tedd nedves dunsztba 10 percre az üveget, s ha már kihűlt, mehet a hűvös kamrába.
  • Fanyar íze, ropogós textúrája hasonlít az uborkához, de megjelenése miatt mégis igazi különlegesség!

    Dinnyehéj lekvár

    Hozzávalók:

    3 csésze dinnyehéj

    1,5 csésze cukor

    1 citrom héja

    1/2 citrom leve

    1 rúd vanília fahéj, szegfűszeg

    Így készítsd:

  • Hámozd meg a héját a zöld részétől, vágd apró darabokra, majd a cukor felével hagyd egy éjszakát állni.
  • Másnap tedd fel főzni a többi cukorral, citrommal és a fűszerekkel. Párold 2 órán keresztül, majd vedd le a fedőt kb. 15 percre, hogy sűrűsödjön a lekvár.
  • Amikor már jó az állaga sterilizált üvegekbe töltve mehet a száraz dunsztba.  
  • Pompás lekvárod lesz! Pirítóssal,  joghurtba  keverve, vagy  zabpehellyel is szuper reggeli.

     

    Kandírozott dinnyehéj

    Hozzávalók:

    4 csésze görögdinnyehéj

    1/4 csésze só

    Sziruphoz:

    1 csésze víz, 2 csésze cukor, 1 citrom

    + cukor a bevonáshoz

    Így készítsd:

  • Hámozd meg a héjat és kockázd fel apró darabokra.
  • 1 liter vízben forrald 5 percig, majd zárd el alatta a tüzet, tegyed hozzá a sót és hagyd legalább 6 órán keresztül ázni.
  •  Ha kiázott öntsd le róla a vizet és öblítsd le. Friss vízzel, lassú tűzön párold.Amikor megpuhult csepegtesd le róla a vizet.
  • Készítsd el a szirupot és tedd bele a dinnyehéjakat. Lassú tűzön kevergesd míg világosbarna színű lesz, majd csepegtesd le és hempergesd meg a cukorban.
  • Remek csemege lesz!

    Pácolt dinnyehéj

    Hozzávalók:

    1 dinnye héja

    3 evőkanál + 1 teáskanál durva só

    1 1/2 csésze almaecet

    1 1/2 csésze cukor

    2 evőkanál pácfűszer

    Így készítsd:

  • A görögdinnye héját szabadítsd meg a zöld részétől, majd vágd kisebb hasábokra.
  • 1 liter vízben 3 evőkanál sóval forrald fel a darabokat és főzd kb. 5 percig, majd öntsd le a vizet és az előkészített héjdadabokat tedd egy tálba.
  • A sziruphoz forrald össze a többi hozzávalót, majd rögtön forrón öntsd a héjakra. Ha kihűlt tedd egy üvegbe, zárd le és mehet a hűtőbe. 
  • Kb. 2 hétig áll el!

    Húsok mellé, köretként szervírozhatod!

     

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.