
Még 5 napig szabad gyûjteni az ínyencségnek számító éticsigát, utána már védettnek számít. Itthon ugyan a csiga nem népszerû étel, a franciák viszont megõrülnek érte.
Hol és melyiket?
Nem minden csigáért éri meg lehajolni: csak az éticsiga (Helix pomatia) és azok közül is a 3 cm-nél nagyobbak gyűjthetők. A szezonjuk április 1-től júnis 15-ig tart, utána kezdődik a párzási időszak, amikortól védettek.
Hiába tűnik viccesnek, hogy külön jogszabály foglalkozik a csigák háborítatlan szerelmi életével, ez komoly dolog, mert a túlgyűjtés miatt több országból eltűnt, azaz kihalt az éticsiga.
![]()
Aki járt már valaha természetben, az tudja, hogy a csigák a nedves, árnyékos környezetet szeretik – bár ezt az is megfigyelheti, aki Budapest bokrosabb területein sétál egy kiadós eső után. A gyűjtés után érdemes azonnal leadni őket, mivel az átvevők általában nem darabra, hanem súlyra fizetnek.
Természetvédelmi területekről ugyanúgy tilos csigát gyűjteni, mint növényeket vagy bármi mást!
Mennyit kapok érte?
![]()
Először is senki ne induljon neki a vödörrel a bozótnak, amíg nem beszélt egy átvevővel. Átvevőhelyből kb. 1000 van az országban: a falvakban tábla jelzi a kapun a csigaátvételt és a nyitvatartási időt.
Az árról is előre meg kell egyezni, hiszen nagyon nem mindegy, hogy valaki frissen vagy éppen 3 nap éheztetés után, feldolgozásra készen adja le a csigákat. Az átvételi díj 100-130 Ft körül mozog kilónként.
Hogy kell megenni?
![]()
Ha valaki inkább otthon állna neki a feldolgozásnak, néhány napig éheztesse a csigákat, hogy kiürüljön a tápcsatornájuk.
A csigát sós vízben 10 percig kell főzni, házát alaposan át kell mosni.
Utána egy hústűvel kipiszkáljuk a csigát a lakásából, a zsigerzsacskóját (a fekete része) levágjuk, aztán a kívánt recept szerint fűszeres lében újabb 2,5-3 órát főzzük, mert pokoli nehezen puhul meg. Ha elkészült, a csigákat fűszeres vajjal együtt visszatöltjük a házukba és büszkén tálaljuk.





