Létrehozva: 2021.11.13.

Milyen tévét érdemes mostanában vásárolni?

Jövő héten lesz a televíziózás nemzetközi napja. Ennek alkalmából utánajártunk, mennyit fejlődött a televíziógyártás és, hogy milyen tévét érdemes manapság vásárolni.

Szerző MZ/X

Az ENSZ tagállamai 1996. november 21-én és 22-én egy kétnapos konferenciát tartottak, ami World Television Forum-ként, vagyis televíziós világfórumként vált ismertté. Ebből a fórumból alakult ki később a televíziózás világnapja. Ennek apropóján összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni televízió vásárláskor.

A televíziózás történetéről

A televíziózás története

A tévék esetében is sok mindent köszönhet a világ a magyaroknak. Miután 1897-ben Karl Braun felfedezte a katódsugárcsövet, Babits Viktor elkészítette a világ első forgótükrös távolbalátó rendszerét 1926-ban, két évvel később pedig Mihány Dénes -E. H. Traub fizikussal együttműködve- előrukkolt az elektromechanikus Telehorttal a Német Birodalmi Posta kiállításán. Ez volt a tévé őse.

Közben Tihanyi Kálmán 1924-ben kitalálta a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszert, amit 1926-ban szabadalmaztatott is. Ez volt a tévésugárzás őse, aminek köszönhetően 1935-ben, Németországban Telefunken néven elindult a világ első televíziós adása.

Tévésugárzás Magyarországon

Itthon 1936-ban volt az első zárt láncú televíziós közvetítés, méghozzá a Gellért Szállóban. A képet 30 méteres távolságra továbbították. A szélesebb közönség 1946-ban láthatott tévét közelről, a Közlekedési- és Posta Kiállításon. A készülékek hazai gyártása 1956-ban indult el az Orion Rádió és Villamossági Vállalatnál. A magyarok által készített első készülék 14x18 cm-es volt. Egy évvel később pedig elindult az M1 országos sugárzása.

Sokat változtak a készülékek

Sokat változtak azóta a készülékek

Az azóta eltelt évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül a televíziózás, főleg a kijelzők és a készülékek méretei változtak óriásit. A legnagyobb kereskedelmi forgalomban kapható tévé például 215 centiméter képátlójú és több millió forintba kerül. A tévék ma már ugyanolyan okos eszközök, mint a telefonok, vagyis lehet rajtuk például internetezni is, és persze 3D-ben filmeket nézni is.

Milyen tévét érdemes mostanában venni?

Vásárlás előtt 3 alapvető dolgot érdemes mérlegelni azon kívül, hogy mennyit szánunk a készülékre. Megfontolandó a kijelző típusa, mérete és felbontása. Vehetünk LED-es vagy LCD tévét is. A LED-es, OLED-es vagy QLED-es készülékeknek szebb a képe és hosszabb az élettartamuk, viszont drágábbak. Az LCD tévéknek alacsonyabb a fogyasztásuk, olcsóbbak, de ellenfényben nem sok mindent látni rajtuk.

A felbontás azon pontok mennyiségét jelenti, amelyek a képet alkotják. Minél több van belőlük, annál jobb. A régebbi tévék csak HD ready felbontásúak, azaz 1280×720 pixelt tudnak. Kisebb készülékeknél ez még megfelelhet, de a nagyobbaknál nem. A Full HD már jobb, ez 1920×1080 pixelt jelent. Ennél is jobb a 4K-s felbontás (3840×2160 pixel), ami a drágább modelleknél már alapkövetelmény. A csúcskategóriás készülékek pedig 8K felbontásúak, azaz 7680 × 4320 képpontosak.

A képátlót általában colban tüntetik fel a készülékek leírásában. 1 “= 2,54 cm. Az ideális méretű tévé a nézhetőség szempontjából fontos. Nem jó ha túl közel van egy nagy tévé, ahogy az sem, ha túl messze van egy kisebb. Az ideális nézőtávolság a következő:

Képátló

Nézőtávolság

32”

1,52 m

42”

2 m

46”

2,22 m

55”

2,65 m

65”

3,14 m

Figyelem! Nem minden esetben igaz, hogy minél nagyobb a TV, annál jobb a kép, ez ugyanis az imént részletezett felbontástól is függ.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elítélték a mozdonyvezetőt, aki kisiklatta a vonatot Tatabányánál

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!