SÁRGACSEKK

Nem átverés, ha osztrák közlekedési bírságot hoz a postás! Járj utána!

Pecsét és aláírás nélküli, postaládába bedobott fizetési felszólítást kapott több magyar autós az elmúlt hetekben Ausztriából. A levélhez se fényképet, se bármilyen más bizonyítékot nem mellékeltek. Többen arra gyanakodtak, hogy csalók állhatnak a furcsa levelek mögött, és inkább nem fizetnek. Ez pedig nagy hiba!
  • Szerző: Ripost

Az osztrák rendőrök júniustól az interneten keresztül hozzáférnek a magyar gépjármű-nyilvántartáshoz, lekérhetik az üzembentartó adatait, és ezt - úgy tűnik - egyre gyakrabban meg is teszik. 

Az Európai Unió legtöbb országából már a szabálytalankodó autósok után tudnak nyúlni az országhatárokon keresztül is. Ha vétettél a szabályok ellen, a felelősségre vonás nem marad el!

Az utóbbi hetekben egyre több magyar autós kap pecsét és aláírás nélküli, furcsa fizetési felszólítást Ausztriából. A levélhez se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek, mégis tényként közlik, hogy a címzett szabálysértést követett el.

A "csomagban" szerepel ugyanakkor a számlaszám, ahová a pénzt kérik. Sokan csalók trükkjének, lehúzásnak tartják és nem foglalkoznak vele. Pedig sok kellemetlenségtől kímélnék meg magukat, ha utánanéznének!

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász a Híradónak azt mondta, az értesítést az osztrák hatóságok kicsit úgy kezelik, mint Magyarországon a villanyszámlát, nem határozat formájában, nem tértivevényes küldeményként jön ki, hanem aláírás és pecsét nélkül, így – hívja fel a figyelmet a szakember -, mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy az a szabálysértési hatóság állította-e ki, amelyik erre jogosult.

Ha a formai hiányosságok ellenére hitelesnek bizonyul a felszólítás, mindenki fizessen, mert így elkerülhető a behajtás. 
 

Ha valaki nem fizet, egy későbbi osztrák közúti-ellenőrzés alkalmával látni fogja a rendőr, hogy van függőben lévő büntetés, és azonnali befizetésre kötelezheti az autóst.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?