MANIMÉKER

Garázsvásár okosan: csinálj pénzt a lomokból!

Tele van a gardrób? De még a pince is? Ne kerülgesd, add el! A garázsvásár jó buli: te megszabadulsz a felesleges cuccaidtól, más örül neki, hogy fillérekért talál kincseket és közben még buliztok is egy jót!
  • Szerző: Ripost

A szabályok

Garázsvásárt bárki tarthat, akinek kedve szottyan rá: ha a saját ingatlanodon, tehát a kertedben vagy a lakásodban rendezed, akkor maximum a helyi jegyző szólhat bele – de nem szokott. Ha mégis gyanakszol, érdemes felhívni előtte az önkormányzatot, hogy be kell-e jelentened előre a bulit.

Ne aggódj, a NAV nem fog kopogtatni – már ha tényleg csak garázsvásárt tartasz és nem nagyban űzöd az ipart.
Évi 600 000 Ft-ig nem kell adóznod az így szerzett jövedelmed után, de ha túlléped a határt (pl. Vaterán vagy a Jófogáson is gyakran árulsz dolgokat), akkor adószámra lesz szükséged és le kell adóznod a bevételt.

Mit érdemes?

Szinte bármit, de arra figyelj, hogy a garázsvásár nem a lomizásról szól! Amit nem azért tettél félre, mert meguntad vagy kinőtted, hanem mert tönkrement, annak inkább a szelektív kukákban van a helye! Szakadt dolgokat senki nem fog jó kedvvel megvenni.

Hogy árazd be?

Általában pár száz – legfeljebb pár ezres tételekben gondolkozz. Ne számíts arra, hogy itt adod el az autódat vagy a családi ezüstöt, de ha például nagyobb értékű szerszámokat vagy túrafelszerelést is eladnál, akkor nézd meg, hogy mennyiért árulják őket az apróhirdetési oldalakon és lőjj egy kicsit alá: így biztosan megkívánja valaki.

Ha  nagyobb összegről van szó, mindenképpen írjatok róla egy papírt!

Hol hirdesd?

Szórólapozd be a környéket, kérd meg a kisboltost és a patikust, hogy kitehesd a papírt és szervezz csoportot a Facebookon! Vannak erre specializált gyűjtőoldalak is, ezeknek is érdemes elküldened a pontos infókat, azaz a helyszínt és az időpontot.

És persze szólj minden ismerősödnek, óvodai vagy iskolai szülőtársaknak, hogy minél többen legyetek!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?