MANI

Ha ilyen telefonod van, nagy bajba kerülhetsz

Több androidos telefon kamerájával is baj lehet, komoly biztonsági problémára bukkantak.
  • Szerző: Ripost

Hibát találtak több androidos készülék kamerafunkciójának biztonságával kapcsolatban.

A kameraszoftverben talált sérülékenység miatt lehetőség nyílt más applikációk számára a kamera észrevétlen használatával kémkedni akkor is, ha a felhasználó nem adott engedélyt a kamerahasználatra.

telefon 03

Fotó: Pixabay.com

A hibát a Checkmarx kiberbiztonsági cég fedezte fel, akik szerint a Samsung és a Google készülékein biztosan probléma volt a kamerával, de ezek a készülékek megkapták a biztonsági frissítést azóta. A hiba más gyártóknál is jelen lehet - írta az androidauthority.com.

Az Androidos készülékek az alkalmazások használatakor rákérdeznek arra, hogy engedélyt ad-e a felhasználó például a kamera bekapcsolására, a rést most ennek a funkciónak a hiánya okozta, ami olyan alkalmazásoknál is engedély nélkül kapcsolta be a kamerát, amelyeknél alapvetően nem is indokolt a kamerahasználat. Ha a felhasználó engedélyt adott a tárhely használatára, az már elég volt ahhoz, hogy idegenek férjenek hozzá a kameránkhoz vagy fényképeinkhez.

A Google által kiadott frissítés miatt már nincsenek veszélyben a Google Pixel és a Samung Galaxy mobilok tulajdonosai, de ajánlott minden androidos készüléket lefrissíteni az adataink és képeink védelmében.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?