tóth gabi
A grillezés egy népszerű kikapcsolódási forma, amit otthon, valamelyik közösségi tűzrakónál, de akár az erkélyen is űzhetünk. Van azonban néhány alapszabály, amit nem árt közben betartani.
Mint minden szabadtéri programnál, a főzésnél is az a legfontosabb, hogy ügyeljünk a saját és mások biztonságára. Ez nem csak a fahasogatásra vonatkozik, hanem például az erdőtüzek és az ételmérgezések megelőzésére is. Összegyűjtöttük, milyen alapvető biztonsági tanácsokat érdemes megfogadni grillezés közben.
Mielőtt meggyújtjuk a tüzet, minden éghető anyagot pakoljunk el a közelből, és legyen kéznél valamilyen oltáshoz használható eszköz (víz, homok stb.).
Ne öntsünk közvetlenül a szénre, tűzre olajat vagy páclevet, mert a kifröccsenő, forró folyadék égési sérülést okozhat. Közvetlenül a húsokra, zöldségekre sem ajánlott olajat önteni, mert azonnal ráég és elrontja az ízét.
Ugyanilyen fontos, hogy a tüzet, grillt tilos magára hagyni, ha végeztünk a főzéssel, oltsuk el azt.
A grillezés tízparancsolata
- Nyílt lángon nem sütünk semmit!
- A rács soha ne legyen túl alacsonyan, közel a hőforráshoz!
- Mindig a hosszabb sütési időt igénylő étellel kezdjünk!
- A húsokat közvetlenül sütés előtt dörzsöljük be olajjal (ha nem pácoltuk őket be előre)!
- Figyeljük az órát! Például egy 2,5 cm vastag marhahús közepes (médium) állapotához 6 perc sütés kell az egyik, és 4 perc a másik oldalon.
- Ha sztéket sütünk, legalább annyit pihentessük a húst, amennyit sütöttük!
- Hideg húst ne tegyünk a grillre! Mindig hagyjuk felmelegedni a húst szoba hőmérsékletűre sütés előtt.
- Minél forróbb, annál jobb!
- A zöldségeket mag nélkül, héjastól grillezzük!
- A halat bőrével lefelé kezdjük el sütni!
A grillezéshez jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt húst használjunk. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk ki, hogy grillezéskor a belseje is alaposan átsüljön. A húst szeleteljük közel azonos méretűre, hogy egyszerre készüljenek el. A pácolt húst hűtőszekrényben kell tárolni és közvetlenül az előtt szabad csak kivenni, hogy a grillre tennénk.
A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívása szerint a túlsült, láthatóan égett, füstös részeket vagy az alul sült, félig nyers ételeket ne fogyasszuk el, és gyermeknek semmiképpen se adjuk oda. A fel nem használt alapanyagokat, illetve megmaradt ételeket minél hamarabb tegyük hűtőbe. Ha pedig újramelegítünk egy grillezett húst, jól át kell forrósítani.
Egyéb, hasznos tanácsok grillezéshez
- A páchoz ne adjunk sót, mert az nedvességet von el a húsoktól, csak közvetlenül a sütés előtt sózzunk.
- Az ideális pácidő húsoknál minimum 3-6 óra, halaknál 1, a zöldségeknél pedig fél óra. A vörös húsok (pl. marha) rostjainak fellazításához használjunk savas pácokat, például citrom, bor vagy ecetalapúakat.
- A pácléből kivett húst sütés előtt töröljük szinte szárazra és szedegessük le róla a nagyobb fűszereket, hogy ne akadályozzák, lassítják a sütést és ne égjenek rá a húsra.
Csontos hús grillezése esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe, ha pedig egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre. Sütéskor ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre, elektromos grill esetén pedig a fűtőszálra. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik. A lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik.