MANI

Ez a tökéletes főtt kukorica titka

Javában zajlik a csemegekukorica szezon. A boltokban most már 150 forint környékén is meg lehet vásárolni egy csövet belőle, így utánajártunk hogyan lehet jól elkészíteni.
  • Szerző: MZ/X

A tökéletes főtt kukorica nem túl kemény, nem is túl puha, intenzív, édes ízű. De vajon hogyan lesz ilyen? Íme azok a trükkök, amik segíthetnek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Itt a csemegekukorica szezon!

Itt a csemegekukorica szezon!
Fotó: Zsedrovits Enikő

Kerüljük az előre csomagoltat

Vákuum csomagolt formában is árulnak csemegekukoricát, de jobban járunk a friss verziójával. Az első titok, hogy minél hamarabb meg kell főzni, miután hazavittük. Nem szabad sokáig tárolni, mert kiszárad. Azokat érdemes megvenni, aminek a levelei még zöldek, nedvesek. Ha a levelek már száradnak, sárgás-barnásak, több napja leszedhették a kukoricát.

Használjuk fel a főzéshez a leveleket

Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük a lábas aljába, majd helyezd rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd egy lapos tányérral akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Ezután kezdődhet a főzés: a forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet.

Így lesz tökéletes a csemegekukorica

Így lesz tökéletes a csemegekukorica
Fotó: Getty Images

Az adalékanyagokról

A tejen és vajon kívül van, aki cukrot, vagy ecetet is használ a főzéshez. Van, aki szerint a sós-cukros víz teszi tökéletessé a szemek ízét. A módszer a következő: egy-két evőkanál sót és cukrot kell egy nagy fazék vízhez adni, és az egészet még pár csepp ecettel vagy almaecettel megbolondítani. A kukorica leveleit viszont nem kell a vízbe tenni, csak a megmosott csöveket. Ezután pedig jöhet a főzés.

Mikróban is meg lehet főzni

Sokkal nem gyorsabb, mint a tűzhelyen, de szükség esetén a mikróban is el lehet készíteni a főtt kukoricát. A módszer a következő: nedvesítsünk be egy papírtörlőt, tekerjük bele a kukoricacsövet, majd tegyük a mikróba. Ezután magas hőfokon mikrózzuk 5 percig és kész is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?