MANI

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.09.

Ma szavaz az ország, a tét minden eddiginél nagyobb: háború vagy béke?

Június 9-én, vasárnap választjuk meg az Európai Parlament magyar tagjait, a helyi és nemzetiségi önkormányzati képviselőket, polgármestereket. A voksolást Orbán Viktor miniszterelnök történelminek nevezte: soha nem volt még ilyen nagy a tét. Ha a békepártiak győznek, a kormány nagy felhatalmazást kap arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból.

Most először tartják Magyarországon egyszerre az Európai parlamenti választásokat és az önkormányzati választásokat. Vasárnap reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően Magyarország 10.119 szavazókörének valamelyikében.

voksol, szavaz, választ
Mutatjuk a június 9-ei voksolás menetét! Fotó: Kiss Gábor

Most felelősen kell dönteni, a tét: háború vagy béke!

A vasárnapi választások tétje az, mekkora felhatalmazást kap a magyar kormány arra, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból. Éppen ezért minden egyes szavazat számít, amit a békepárti erőkre leadnak, fontos, hogy minél többen menjenek el az urnákhoz és nyilvánítsák ki a véleményüket. Még soha nem volt ekkora veszélye egy háborúnak, mitn az elmúlt évtizedekben. A Nyugat vezetői háborús pszichózisban szenvednek, már nemcsak beszélnek fegyverek és katonák küldéséről Ukrajnába, hanem konkrét lépések is történnek.

A kormányfő péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a mostani EP-választáson meg lehet erősíteni azokat a védelmi vonalakat, amiket korábban kiépítettek. Orbán Viktor elmondta, a kormány tagjai esküt tesznek a magyar alkotmányra, és ki kell tartani a végsőkig, ezért a magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, ameddig tudunk.

Ha megerősítenek minket, akkor hosszabb ideig tudunk kitartani, ha nem erősítenek meg minket, akkor meglátjuk, meddig tudunk kitartani.

A főpolgármester választás tétje: távoznak-e Gyurcsány emberei a Városházáról

Számomra továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről. Ezért utat adva a változásnak elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt. Egyben arra kérem minden támogatómat, hogy a főpolgármesteri szavazólapon Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általam vezetett Fidesz-KDNP listára szavazzon!

 

- írta Szentkirályi Alexandra, a FIDESZ-KDNP korábbi főpolgármester-jelöltje, ma fővárosi listavezetője pénteken a Facebook-oldalán. A főpolgármester választás tétje az, hogy Gyurcsány embere, Karácsony Gergely marad a főpolgármesteri székben és a főváros továbbra sem fejlődik, vagy egy olyan szakember kerül Budapest élére Vitézy Dávid személyében, aki képes a főváros érdekében szót érteni a kormánnyal, felszámolni a közlekedési káoszt, élhetőbbé, szebbé tenni és a fejlődés útjára vezetni a fővárost.  

Első lépés: a megfelelő szavazóhelyiség felkeresése

Az, hogy hol adhatjuk le a szavazatunkat, attól függ, hogy az ország melyik településén van bejelentett vagy ideiglenes (tartózkodási) címünk. Ettől függ ugyanis, hogy melyik szavazókörhöz tartozunk. Aki nem biztos benne, hová kell mennie, az a magyarorszag.hu weboldalon - ügyfélkapus azonosítás után - megnézheti, hogy aktuálisan hol szerepel a szavazóköri névjegyzékben, azaz hol fog tudni szavazni. Emellett a Nemzeti Választási Irodának is van egy szavazóhelyiség keresője, ami itt érhető el.

Második lépés: igazolni kell magunkat a voksolás előtt

Minden választópolgárnak igazolnia kell a személyazonosságát a szavazás előtt és a lakcímét is, a lakcímkártyája segítségével. Szavazni kizárólag érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel lehet. A személyazonosság igazolására alkalmas továbbá az Európai Unió más tagállama által kiállított érvényes, fényképes személyi okmány is. Akinek a szavazóhelyiségben - vagy a nap folyamán máskor - kiderül, hogy nincs érvényes okmánya, amivel szavazhat, felkeresheti valamelyik kormányablakot, azok ugyanis az európai parlamenti és az önkormányzati választás hétvégéjén is nyitva lesznek. Ezeken a napokon viszont kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, például ideiglenes személyi kiállítására vagy elveszett lakcímkártya pótlására.

Harmadik lépés: a szavazólapok átvétele

A személyazonosság megállapítása és a jegyzőkönyv aláírása után átvehetjük a lepecsételt szavazólapokat. Ezek száma attól függ, hogy az ország mely településén szavazunk. Lesz, ahol három, négy vagy éppen 5 lepecsételt lapot kapunk. A választásra egyébként összesen 10.025-féle szavazólap készült el. A fővárosban a választópolgárok a főpolgármesterre, kerületi polgármesterre, települési egyéni választókerületi képviselőre, fővárosi listára, valamint az európai parlamenti választáson állított pártlistákra adhatják le szavazatukat. Vagyis aki Budapesten szavaz, az 5 szavazólapot fog kapni, a fővárosi nemzetiségi választópolgárok azonban akár nyolc szavazólapot is kaphatnak.

  • A megyei jogú városokban a választópolgárok 3 szavazólapot kapnak, nemzetiségi szavazóként pedig további 3-at.
  • A 10 ezer fő alatti és feletti településeken a választópolgárok minimum 4 és maximum 7 szavazólapot kaphatnak.
  • Azok a választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein vagy levélben szavaznak, illetve nem tartózkodási helyükre kérték átjelentkezésüket, kizárólag az európai parlamenti választáson tudnak voksolni, így csupán egy szavazólapot kapnak.

Negyedik lépés: a szavazólapok kitöltése

Egy szavazat csak akkor lesz érvényes, ha a szavazólapokat tollal töltjük ki és a megfelelő számú szavazatot adjuk le, illetve ha a szavazólapon X-xel vagy + jellel töltjük ki az adott rubrikát. Érdemes nagyon figyelni, mert az akaratunk csak akkor érvényesül, ha helyesen töltjük ki a szavazólapot!

Ötödik lépés: tegyük a kitöltött szavazólapokat a borítékba

Csak a szavazóhelyiségben kapott borítékot szabad használni! A borítékba helyezett szavazólapokat aztán valamelyik urnába kell helyezni. A nemzetiségi választópolgárok a zöld szavazólap mellé egy zöld borítékot kapnak, ebbe kell a kitöltött szavazólapot belehelyezni, majd a borítékot leragasztani. Csak a lezárt borítékban urnába dobott szavazat lesz érvényes a nemzetiségi választáson.

szavazás menete
Fotó: valasztas.hu

Hatodik lépés: az eredményvárás

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása. A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését. Az európai parlamenti választás esetében este 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás - olvasható a valasztas.hu-n.

 

origo.hu

Fejbe rúgta a fia Tápai Szabinát

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

borsonline.hu

Így csókolja milliárdos üzletember párját Galambos Lajcsi lánya

magyarnemzet.hu

Ádám Martin esete felháborította a finneket, régi sérelem állhat a háttérben

ripost.hu

Kiderült Marco Rossi félelmetes elgondolása: vadállatként készül a válogatott a németek ellen

vg.hu

Üzemanyag: extrém drágulás a magyar benzinkutakon – már keddtől emelik a benzin és a dízel árát

ripost.hu

Most érkezett: mentőhelikopter szállt le az M5-ösön, roncsok mindenütt

mindmegette.hu

Most szedd a zöld diót, szuperegészséges, likőrnek is tökéletes

ripost.hu

Tápai Szabinát otthonában érte baleset, hihetetlen dolog történt

ripost.hu

Brutális tömegkarambol az M0-áson: ezekben a percekben mentenek, nagy a dugó

ripost.hu

Az ég is egymásnak teremtette őket: ez a négy csillagjegy tökéletesen passzol egymáshoz

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Egyre olcsóbbak a hitelek - mit és hol érdemes felvenni? Megmutatjuk!

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Te nyerted meg a 2,7 milliárd forintot? Ezek az ötöslottó nyerőszámai

MANI

Kiderült, kinek a pénzére utaznak a kiberbűnözők - meglepő, de nem az idősekére!

MANI

Fontos határidő jár le: eddig van idő nyilatkozni!

MANI

Erre figyelj nyaralás előtt és alatt: nem csak az akciókkal lehet pénzt spórolni!

MANI

Felejtsd el a csekket! Így fizetheted be otthonról a számlákat!

MANI

Még a hőség előtt jó, ha tudjuk - itt találhatók közkutak az országban!