Szuperkedd Amerikában, Trump végképp az élre törhet

POLITIK
Létrehozva: 2023.12.04.

Itt a trükk: mit tehetsz, ha párásodik a kocsid ablaka?

Az időjárás most már végérvényesen télire fordult. A hideg miatt sokan beindítják a fűtést az autókban, ami rendszeresen ahhoz vezet, hogy bepárásodnak az ablakok. Mit lehet ez ellen tenni?

Az esős, havas, hideg időben az egyik jellegzetes autóvezetői élmény, hogy a kocsi ablakfelületein pára csapódik le. Ahhoz, hogy biztonságosan lehessen közlekedni, a párától meg kell szabadulni, de hogyan? Íme a szakértők tanácsa!

pára, párás ablak, autó, tél, ősz, kocsi
Fontos, hogy ne akadályozza a pára télen a kilátást. Fotó: dies-irae / Shutterstock

Mitől csapódik le a pára az autók ablakain?

Az ok egyszerű: nagyobb a levegő páratartalma az utastérben is, mint kint, ezért megindul a páralecsapódás a belső levegőnél általában hűvösebb üvegfelületekre. Ehhez az kell, hogy a csípős reggeleken bekapcsolják az autós fűtést, de az utastérben ülők is termelhetnek annyi hőt, hogy melegebb legyen bent, mint kint. És ennyi már elég is a páralecsapódáshoz az üvegfelületeken, ami a kocsi beindítását követően még jó sokáig hideg marad.

Miért kell minél előbb megszabadulni a párától?

Mert akadályozza a kilátást, így ez egy igen balesetveszélyes jelenség. A rendőrség Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK OBB) ezért azt tanácsolja, hogy ha makacs a pára, akkor inkább álljunk félre, várjuk meg, amíg bemelegszik a motor és hatékony a párátlanítás. Ha pedig szokatlanul erős a párásodás jelensége, akkor vizsgáljuk át az autót, vagy ellenőriztessük szerelővel, hogy beázik-e valahol, mert a durva, makacs párásodás erre utalhat.

Hogyan tüntessük el a párát az autó ablakairól?

A párátlanításra több jó lehetősége is van a sofőröknek. Egyrészt fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, ezért nem lehet zárt helyzetben a belső levegőkeringetés. Másrészt fontos az üvegfelületek mielőbbi felmelegítése a fűtőszálak bekapcsolásával, illetve a meleg légáram üvegfelületekre fúvatásával. Akinek van légkondicionálója, kapcsolja be azt is, ilyenkor nem a hűtés a lényeg, hanem hogy a hideg hőcserélőn lecsapódik a levegő páratartalma, az utastérbe így száraz levegő jut, ami felgyorsítja a párásodás megszűnését. Fontos megjegyezni, hogy a fűtőradiátor a klíma hőcserélője után jön, tehát a levegő ettől ugyanúgy felfűthető lesz.

Fontos a rendszeres ablaktakarítás is

Amikor a kocsi is hideg még, a motor sem ad még elég meleget, esetleg az utastér beázik, vagy sokan ültek be nedves ruhába, esernyőkkel, több mint valószínű, hogy törölgetni kell az üvegfelületeket. Erre a legalkalmasabb a szarvasbőr. A rongyokkal, zsepivel és tenyérrel történő törölgetésnek az a hátránya, hogy maszatolnak, vagyis elkenik az üvegen alig látható zsír és koszréteget, ami ugyanúgy nehezíti a kilátást -főleg sötétbe-, mint maga a pára. Ennek elkerülése érdekében a napi használatban lévő autók üvegfelületeit legalább kéthetente belülről is takarítsuk ki zsírtalanító hatású üvegtisztítóval, mert kosz és zsír nélkül a párátlanítás is hatékonyabb.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Lehet kapni háztartási használatra való párásodás gátló vegyszereket, ezekkel megelőzhető, illetve késleltethető a páraréteg kialakulása a belső üvegfelületeken. Ezek az anyagok egy belső filmréteget hoznak létre, ez gátolja a párafüggöny kialakulását. Valamelyest a fóliázott üvegfelületek is kevésbé hajlamosak a párásodásra, mert a műanyag fólia gyorsabban melegedik, mint az üveg, nem olyan durva a párakiválás rajtuk. Emellett a szőnyegeken sem árt szövetről gumira cserélni télen, mert ezekről egyszerűbb az utastérbe behordott nedvességet eltüntetni, ami egyébként ugyanúgy intenzív párásodáshoz vezet, akárcsak a vizes ruházat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen volt Szabó Zsófi első napja a TV2-nél

origo.hu

Új pénzeket vezetnek be Magyarországon

metropol.hu

Dárdai Pál sportszerű gesztusát csodálják a németek

hirtv.hu

A tábor után a Ferencváros vezérszurkolója is üzent Tordai Bencének

ripost.hu

Bevadult Palvin Barbi, brutális magassarkút húzott a legminibb szoknyájához

vg.hu

Ennyi volt: kivonul Budapestről a népszerű szolgáltatás

origo.hu

Ez az orosz bejelentés mindent megváltoztathat

ripost.hu

Most érkezett: kényszerleszállást hajtott végre egy repülő Budapesten - ez történt

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Kezdődik az idei lomtalanítási szezon - íme a helyszínek, időpontok

MANI

Volt taxisofőr nyerte meg a lottót: "Olyan vagyok, mint egy gyerek az édességboltban"

MANI

Ide és eddig kell befizetni 2024-ben a gépjárműadót: mutatjuk a legfontosabb változásokat!

MANI

Népszerűek a támogatott hitelek, most kiderült, melyik a legnépszerűbb

MANI

Ezért ne dobd ki a régi mobilodat! Így kereshetsz pénzt vele!

MANI

Autósok figyelem: alig pár nap maradt befizetni a kötelezőt - mutatjuk, kiket érint!