Létrehozva: 2023.11.05.

10+1 tipp, hogyan spórolhatsz a fűtéssel

Beindult a fűtési szezon, mostanában a korábbi sötétedés és a hűvösebb éjszakák határozzák meg a rezsiszámlát. Aki szeretne egy kicsit spórolni a fűtésszámláján, annak a következő praktikákat érdemes bevetnie!

Sokan úgy spórolnak a fűtésszámlán, hogy a komfortosabbnál alacsonyabban tartják a lakásban a hőmérsékletet. Ez a módszer sem az egészségre, sem pedig a lakás állapotára nincs jó hatással. De akkor hogyan érdemes a rezsin spórolni? Mivel lehet egy kicsit lefaragni a fűtésszámlából? Mutatunk néhány lehetőséget!

futes,radiator, fűtés
Aki szeretne spórolni a fűtésszámláján, a következőket tegye! Fotó: Shutterstock

Persze lehet modernebbre, kisebb fogyasztásúra cserélni a gázkészüléket, napelemet felszereltetni vagy automatikus szabályozót beépíteni, ezek mind jelentősen csökkenthetik a rezsiszámlát. Most azonban olyan tippeket adunk, amik nem igényelnek különösebb beruházást. 

1. Engedd le a redőnyt, húzd be a függönyt! 

A WWF összeállított egy tájékoztató füzetet arról, milyen praktikákkal csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat anélkül, hogy komoly költségekbe vernénk magunkat. Az egyik tippjük ahhoz, hogy ne szökjön el a drágán előállított meleg, az az, hogy sötétedés után vagy mielőtt elmennénk otthonról, engedjük le a redőnyöket és húzzuk be a függönyöket. Ezenkívül ellenőrizzük a nyílászárókat is: egy egyszerű papírlapra csukjuk rá az ablakot. Ha könnyen ki tudjuk azt húzni, akkor nem záródik szorosan az ablak és  állítani kell a zárfogadókon, zsanérokon.

2. Fontos a páratartalom

Fontos, hogy megfelelő legyen a páratartalom a lakásban, magasabb páratartalom mellett ugyanis az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük. Ha 40% alá esik a páratartalom, akkor helyezzünk a radiátor közelébe enyhén sós vizet, tegyünk több szobanövényt a helyiségbe vagy használjunk párologtatót! 60%-nál viszont ne legyen több a páratartalom, mert az kedvez a penész kialakulásának.

3. A hálószoba lehet hűvösebb

A megfelelő hőmérsékleten is sokat lehet spórolni! Napközben a kevésbé használt helyiségekben elég a 19-20 °C fok, a gyakrabban használtak esetében a 21-22 °C fok, alváshoz pedig bőven elég a 18 °C fok is. Ne feledjük, a hőmérséklet egy fokkal történő csökkentése akár 5-6%-ot is faraghat a fűtésszámlából!

4. A szellőztetés kulcsfontosságú

Fontos, hogy ősszel és télen jól szellőztessünk. Ez azt jelenti, hogy rövid ideig, de hatékonyan! Fontos, hogy csak annyi friss levegőt engedjünk a szobába, amennyire tényleg szükség van. Ha 5 percnél hosszabb időre hagyjuk nyitva az ablakot, a falak és a bútorok is lehűlnek, így ezeket is vissza kell fűteni.

5. Hagyd szabadon a fűtőtestet!

Ne pakoljunk bútorokat, és más berendezéseket a fűtőtest elé! Ez két szempontból is fontos: a bútor egyrészt nagyon felmelegedhet, a meleg pedig sokkal kisebb hatékonysággal jut ki a helyiség távolabbi részeibe. Emellett ne takarjuk le semmivel a fűtőtesteket, hogy könnyedén áramoljon a meleg a szobában. Így a termosztát is kevesebbszer kapcsol be, ráadásul a hőérzetünk is jobb lesz.

6. Szőnyeg, meleg takaró

A vastagabb anyagok jobban tartják a hőt, így a nyári ágyneműt mindenképp cseréljük vastagabb, téli takaróra. A meleg padlószőnyegeket is újra elővehetjük.

Minimális beruházássokkal is sokat lehet a fűtésszámlából faragni. Fotó: Bach Máté

7. Ellenőrizd a nyílászárókat!

Szüntessük meg az ablakok, ajtók hibáit! Ha csak egy kis rés is van az ajtó vagy az ablak mellett, akár tízezrek is kiszökhetnek a lakásból, láthatatlanul. Rövid távon gumi alapú szigetelőcsíkkal tudjuk betömni a réseket, amelyek megakadályozzák a meleg levegő kiáramlását. Szigeteletlen vagy részben szigetelt nyílászárók - például dupla ablak - közé érdemes szivacsot vagy szigetelőpárnát tenni, ami ugyancsak felfogja a kiszökni szándékozó meleg levegő egy részét. A vastag, nehéz anyagú sötétítő függönyök is bent tudnak tartani valamennyi meleget. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor olyan darabot válasszunk, ami jóval az ablakpárkány alá lóg, de nem lóg rá a fűtőtestre.

8. Vegyél hővisszaverőt!

Használjunk hőtükör fóliát! Egy ilyen pár ezer forintos kiegészítő - amit a radiátor vagy a konvektor mögé kell tenni - visszaveri a hőt, így nem engedi, hogy elszívja a meleget a fal. Ezzel is növelhetjük a komfortérzetünket és csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Van néhány tippünk, ami nagyobb beruházást igényel, de gyorsan megtérül az ára:

9. Termosztáttal jobb a szabályozás

Jócskán csökkenthető a gázfogyasztás, ha a konvektorhoz egyszerűen csatlakoztatható vezérlőeszközzel és termosztáttal – akár távolról is – szabályozni tudjuk a fűtést. Így ott és akkor lesz meleg, ahol és amikor szeretnénk. Erre több helyen is kínálnak különböző eszközöket, amik egyrészt csökkenthetik a gázszámlát, másrészt egyszerű, gyors és biztonságos a beszerelésük. Semmilyen beavatkozást, szétszerelést nem kell végezni a konvektoron és az útmutatók alapján, szakember nélkül is beüzemelhetők.

10. Szigeteléssel százezreket is spórolhatunk

Soha nem késő nekiállni a ház szigetelésének. A külső falak és a mennyezet szigetelésével a fűtésköltségek igazán jelentős részét, harmadát-felét is megspórolhatjuk. A szigeteletlen falakon keresztül ugyanis az otthon melegének 35%-a is elillanhat, szemben az ablakokkal, amik csak mintegy 10% hőveszteségért felelősek.

Van egy extra tippünk is, ami ugyan nem mondható filléres mulatságnak, de a megtakarítás is számottevő.

10+1 Fűtsünk klímával! 

Egy jól megválasztott és karbantartott hűtő-fűtő berendezéssel sokkal gazdaságosabban (20-25%-kal) lehet felfűteni a lakást, mint például gázzal. Fontos megjegyezni, hogy szinte minden klíma képes meleg levegőt is fújni, de egy telet végigfűteni csak kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet hatékonyan.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen büntetésre számíthat a bőnyi diáklány, aki megkéselte osztálytársát

origo.hu

Kósa L. Adolf gyerekei még soha nem találkoztak egymással

borsonline.hu

A rajongók elhűltek: fekete-fehér fotóval jelentette be Vilmos herceg a hírt

mandiner.hu

Felmérte a Medián: irgalmatlanul bedarálta az ellenzéket Magyar Péter pártja

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

origo.hu

Sokan felháborodtak a T. Danny koncertjén történt durva jelenet miatt - videó

ripost.hu

Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!