Létrehozva: 2023.11.05.

10+1 tipp, hogyan spórolhatsz a fűtéssel

Beindult a fűtési szezon, mostanában a korábbi sötétedés és a hűvösebb éjszakák határozzák meg a rezsiszámlát. Aki szeretne egy kicsit spórolni a fűtésszámláján, annak a következő praktikákat érdemes bevetnie!

Sokan úgy spórolnak a fűtésszámlán, hogy a komfortosabbnál alacsonyabban tartják a lakásban a hőmérsékletet. Ez a módszer sem az egészségre, sem pedig a lakás állapotára nincs jó hatással. De akkor hogyan érdemes a rezsin spórolni? Mivel lehet egy kicsit lefaragni a fűtésszámlából? Mutatunk néhány lehetőséget!

futes,radiator, fűtés
Aki szeretne spórolni a fűtésszámláján, a következőket tegye! Fotó: Shutterstock

Persze lehet modernebbre, kisebb fogyasztásúra cserélni a gázkészüléket, napelemet felszereltetni vagy automatikus szabályozót beépíteni, ezek mind jelentősen csökkenthetik a rezsiszámlát. Most azonban olyan tippeket adunk, amik nem igényelnek különösebb beruházást. 

1. Engedd le a redőnyt, húzd be a függönyt! 

A WWF összeállított egy tájékoztató füzetet arról, milyen praktikákkal csökkenthetjük az energiafogyasztásunkat anélkül, hogy komoly költségekbe vernénk magunkat. Az egyik tippjük ahhoz, hogy ne szökjön el a drágán előállított meleg, az az, hogy sötétedés után vagy mielőtt elmennénk otthonról, engedjük le a redőnyöket és húzzuk be a függönyöket. Ezenkívül ellenőrizzük a nyílászárókat is: egy egyszerű papírlapra csukjuk rá az ablakot. Ha könnyen ki tudjuk azt húzni, akkor nem záródik szorosan az ablak és  állítani kell a zárfogadókon, zsanérokon.

2. Fontos a páratartalom

Fontos, hogy megfelelő legyen a páratartalom a lakásban, magasabb páratartalom mellett ugyanis az alacsonyabb hőmérsékletet is melegebbnek érezzük. Ha 40% alá esik a páratartalom, akkor helyezzünk a radiátor közelébe enyhén sós vizet, tegyünk több szobanövényt a helyiségbe vagy használjunk párologtatót! 60%-nál viszont ne legyen több a páratartalom, mert az kedvez a penész kialakulásának.

3. A hálószoba lehet hűvösebb

A megfelelő hőmérsékleten is sokat lehet spórolni! Napközben a kevésbé használt helyiségekben elég a 19-20 °C fok, a gyakrabban használtak esetében a 21-22 °C fok, alváshoz pedig bőven elég a 18 °C fok is. Ne feledjük, a hőmérséklet egy fokkal történő csökkentése akár 5-6%-ot is faraghat a fűtésszámlából!

4. A szellőztetés kulcsfontosságú

Fontos, hogy ősszel és télen jól szellőztessünk. Ez azt jelenti, hogy rövid ideig, de hatékonyan! Fontos, hogy csak annyi friss levegőt engedjünk a szobába, amennyire tényleg szükség van. Ha 5 percnél hosszabb időre hagyjuk nyitva az ablakot, a falak és a bútorok is lehűlnek, így ezeket is vissza kell fűteni.

5. Hagyd szabadon a fűtőtestet!

Ne pakoljunk bútorokat, és más berendezéseket a fűtőtest elé! Ez két szempontból is fontos: a bútor egyrészt nagyon felmelegedhet, a meleg pedig sokkal kisebb hatékonysággal jut ki a helyiség távolabbi részeibe. Emellett ne takarjuk le semmivel a fűtőtesteket, hogy könnyedén áramoljon a meleg a szobában. Így a termosztát is kevesebbszer kapcsol be, ráadásul a hőérzetünk is jobb lesz.

6. Szőnyeg, meleg takaró

A vastagabb anyagok jobban tartják a hőt, így a nyári ágyneműt mindenképp cseréljük vastagabb, téli takaróra. A meleg padlószőnyegeket is újra elővehetjük.

Minimális beruházássokkal is sokat lehet a fűtésszámlából faragni. Fotó: Bach Máté

7. Ellenőrizd a nyílászárókat!

Szüntessük meg az ablakok, ajtók hibáit! Ha csak egy kis rés is van az ajtó vagy az ablak mellett, akár tízezrek is kiszökhetnek a lakásból, láthatatlanul. Rövid távon gumi alapú szigetelőcsíkkal tudjuk betömni a réseket, amelyek megakadályozzák a meleg levegő kiáramlását. Szigeteletlen vagy részben szigetelt nyílászárók - például dupla ablak - közé érdemes szivacsot vagy szigetelőpárnát tenni, ami ugyancsak felfogja a kiszökni szándékozó meleg levegő egy részét. A vastag, nehéz anyagú sötétítő függönyök is bent tudnak tartani valamennyi meleget. Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor olyan darabot válasszunk, ami jóval az ablakpárkány alá lóg, de nem lóg rá a fűtőtestre.

8. Vegyél hővisszaverőt!

Használjunk hőtükör fóliát! Egy ilyen pár ezer forintos kiegészítő - amit a radiátor vagy a konvektor mögé kell tenni - visszaveri a hőt, így nem engedi, hogy elszívja a meleget a fal. Ezzel is növelhetjük a komfortérzetünket és csökkenthetjük a fűtésszámlát.

Van néhány tippünk, ami nagyobb beruházást igényel, de gyorsan megtérül az ára:

9. Termosztáttal jobb a szabályozás

Jócskán csökkenthető a gázfogyasztás, ha a konvektorhoz egyszerűen csatlakoztatható vezérlőeszközzel és termosztáttal – akár távolról is – szabályozni tudjuk a fűtést. Így ott és akkor lesz meleg, ahol és amikor szeretnénk. Erre több helyen is kínálnak különböző eszközöket, amik egyrészt csökkenthetik a gázszámlát, másrészt egyszerű, gyors és biztonságos a beszerelésük. Semmilyen beavatkozást, szétszerelést nem kell végezni a konvektoron és az útmutatók alapján, szakember nélkül is beüzemelhetők.

10. Szigeteléssel százezreket is spórolhatunk

Soha nem késő nekiállni a ház szigetelésének. A külső falak és a mennyezet szigetelésével a fűtésköltségek igazán jelentős részét, harmadát-felét is megspórolhatjuk. A szigeteletlen falakon keresztül ugyanis az otthon melegének 35%-a is elillanhat, szemben az ablakokkal, amik csak mintegy 10% hőveszteségért felelősek.

Van egy extra tippünk is, ami ugyan nem mondható filléres mulatságnak, de a megtakarítás is számottevő.

10+1 Fűtsünk klímával! 

Egy jól megválasztott és karbantartott hűtő-fűtő berendezéssel sokkal gazdaságosabban (20-25%-kal) lehet felfűteni a lakást, mint például gázzal. Fontos megjegyezni, hogy szinte minden klíma képes meleg levegőt is fújni, de egy telet végigfűteni csak kifejezetten erre a célra gyártott split klímával lehet hatékonyan.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csodálatosan néz ki 66 évesen is a Krokodil Dundee szépsége - fotók

origo.hu

Szoboszlai Dominik elképesztő munkával lett hatalmas sztár a Premier League-ben

vg.hu

Előre szóltak: szerdától felmegy a benzin ára

ripost.hu

Most kaptuk: legyőzte a gyilkos kór, elhunyt a Munkácsy-díjas művész

vg.hu

Ennyi volt: kivonul Budapestről a népszerű szolgáltatás

origo.hu

Az elkerülhetetlen műtét után megszólalt a Farm VIP sztárja

mindmegette.hu

Ez tényleg csak 20 perc? Rácz-Gyuricza Dóri villámcannoliját imádni fogjátok!

ripost.hu

Hátborzongató jóslatot mondott Iszet boszi

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Márciustól olcsóbb lesz a tömegközlekedés, mutatjuk a részleteket!

MANI

Kezdődik az idei lomtalanítási szezon - íme a helyszínek, időpontok

MANI

Volt taxisofőr nyerte meg a lottót: "Olyan vagyok, mint egy gyerek az édességboltban"

MANI

Ide és eddig kell befizetni 2024-ben a gépjárműadót: mutatjuk a legfontosabb változásokat!

MANI

Népszerűek a támogatott hitelek, most kiderült, melyik a legnépszerűbb

MANI

Ezért ne dobd ki a régi mobilodat! Így kereshetsz pénzt vele!

MANI

Autósok figyelem: alig pár nap maradt befizetni a kötelezőt - mutatjuk, kiket érint!